הטרור משנה את כללי המשחק באזור ג'נין

הטרור הפלסטיני בצפון השומרון משנה את כללי המשחק מול ישראל ועובר לשימוש במטעני חבלה גדולים והקמת תשתיות לייצור רקטות. גורם ביטחוני בכיר אומר כי צה"ל והשב"כ צריכים לצרוב את התודעה של הדור הצעיר החדש שהקים את קבוצות הטרור החמושות ואינו מכיר את כוחו האמיתי של צה"ל.

 

השבוע, בעת פעולת כוחות צה"ל בעיר ג'נין לצורך מעצר מבוקשים, עלה רכב ממוגן של צה"ל מסוג "פנתר" המסיע לוחמים, על מטען חבלה גדול שהוטמן מראש במסלול הנסיעה, כתוצאה מהפיצוץ נפצעו 7 לוחמים של צה"ל והועברו לטיפול בבית חולים. 

צה"ל הופתע מהאירוע ונראה כי מדובר בכשל מודיעיני של הצבא אשר לא העריך נכון את כוונות האויב ולא נערך לאפשרות הזו. 

קבוצות הטרור החמושות עברו בשבועות האחרונים למלחמה באמצעות מטעני חבלה מתוחכמים המופעלים מרחוק באמצעות טלפונים סלולאריים נגד כוחות צה"ל הנכנסים לשטחי A או היוצאים מהם. 

מדובר בתהליך של לבנוניזציה של אזור ג'נין, גורמי הביטחון מעריכים כי ארגוני הטרור מנסים ליישם שיטות לחימה של חזבאללה בלבנון ושל איראן במלחמת האזרחים בסוריה, הפלסטינים משנים את כללי המשחק שהיו נהוגים עד כה בניסיון לגרום לצה"ל אבידות לאחר שספגו ממנו עד כה יותר מ-100 הרוגים מאז תחילת השנה ומאות פצועים בערי צפון השומרון. 

פציעתם של 7 חיילי צה"ל ממטען החבלה הגדול בג'נין, נחשבת בעיני הפלסטינים כ"ניצחון גדול" על צה"ל והם מפארים את קבוצות הטרור החמושות באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות. 

בכיר הג'יהאד האסלאמי, ח'אלד אלבטש השווה את פיצוץ מטען החבלה בג'נין לקרב בואדי אלחוג'יר בלבנון בשנת 2006, במהלך מלחמת לבנון השנייה, שבו נפגעו טנקים ישראלים ובהם טנקי "מרכבה". 

לא מן הנמנע שארגון חזבאללה העביר כבר את הידע שלו בייצור מטעני חבלה גדולים לפעילי הטרור בג'נין, כזכור, ארגון חזבאללה החדיר באחרונה מדרום לבנון לשטח ישראל מחבל שפוצץ מטען חבלה גדול  ומתוחכם בצומת מגידו. 

מי שמרכיב את מטעני החבלה האלה הם אנשי יחידת ההנדסה של הג'יהאד האסלאמי שבחודשים האחרונים ייצרו במעבדות חבלה כמה מטענים כאלה. 

שינוי כללי המשחק איננו רק בתחום ייצור מטעני החבלה אלא גם בניסיון להקים תשתיות טרור לייצור רקטות באזור ג'נין. 

הכוונה של ארגוני הטרור היא לייצר רקטות, אפילו רקטות פרימיטיביות בשלב הראשון, כדי לאיים על העומק הישראלי, על ערים כמו חדרה ועפולה. 

השב"כ הישראלי סיכל באחרונה כמה ניסיונות של פעילים של הג'יהאד האסלאמי להקים תשתית טרור באזור ג'נין לייצור רקטות, נעצרו כמה פעילים של הארגון שסיפרו בחקירה כי הידע הטכני הועבר להם מרצועת עזה וגם ההנחיות להקים את התשתית. 

מי שריכז את הפרויקט הזה היה טארק עז א-דין, בכיר הג'יהאד האסלאמי שחוסל על ידי ישראל במהלך מבצע "מגן וחץ" נגד הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה. 

הג'יהאד האסלאמי באזור ג'נין מנסה גם להפוך רחפנים רגילים לרחפנים תוקפים באמצעות הצמדת מטעני חבלה אליהם לצורך תקיפת כוחות צה"ל. 

שינוי כללי המשחק על ידי קבוצות הטרור החמושות באזור ג'נין מחייב גם את צה"ל לשנות את כללי המשחק. 

צה"ל צריך לבחון מחדש את הדרכים שבהן הוא נכנס לתוך הערים הפלסטיניות ומחנות הפליטים כדי להימנע מעלייה על מוקשים או על מטעני חבלה שהטמינו המחבלים. 

לשם כך צה"ל צריך להגביר את המאמץ המודיעיני ולאתר מראש את מעבדות החבלה שבהן מוכנים המטענים וגם את המיקום המדויק שבו הוטמנו המטענים. 

גורמי ביטחון ממליצים להגביר את פעילות יחידות המסתערבים כדי שיבצעו את מעצרי המעצרים וכי כל כניסה לשטח בכוחות גלויים תעשה בליווי צמוד של דחפורים וציוד הנדסי לפינוי מוקשים ומטענים. 

גורם ביטחוני בכיר אומר כי במקביל לשינוי דרכי הפעולה של צה"ל, הצבא והשב"כ צריכים גם לפעול באופן נחרץ לשינוי וצריבה מחדש של התודעה של הדור הצעיר הפלסטיני שמתגייס לקבוצות הטרור החמושות. 

הדור הזה נקרא בערבית "דור ה-2000", הוא איננו מכיר את הסכמי אוסלו מ-1993 והוא נולד אחרי פרוץ האינתיפאדה השנייה. 

הדור הזה אינו מכיר את צה"ל מקרוב ואת כוחו הצבאי הרב, הוא סובל מאבטלה גדולה ושונא את הרש"פ ומנגנוני הביטחון שלה. 

קבוצות הטרור החמושות קמו ביוזמה עצמית באזורי ג'נין ושכם לאחר מבצע "שומר החומות" במאי 2021, רק אחר כך החלו ארגוני הטרור לטפח אותם ולממן את הפעילות שלהם כדי לקבוע את האג'נדה שלהם ולרכוב על גל ההצלחה שלהן. 

לכן, אומר הגורם הביטחוני הבכיר, צה"ל חייב להסיר את הכפפות ולפעול ביד קשה מאוד נגד קבוצות הטרור החמושות החדשות כדי לבנות מאזן הרתעה  מול הדור הצעיר הפלסטיני החדש 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי