הדברים שאמר יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לערוץ "פוקס ניוז" באחרונה והדיווחים שמגיעים לירושלים ממקורות דיפלומטיים ומודיעיניים מעידים על כך שמגמת פניה של סעודיה היא לוותר באופן מעשי על יוזמת השלום הערבית ולהתקדם לעבר הסכם נורמליזציה עם ישראל למרות שלא הוקמה מדינה פלסטינית עצמאית.
יוזמת השלום הערבית היא במקורה יוזמת שלום סעודית שהגה בזמנו המלך עבדאללה בן עבד אלעזיז ובשנת 2002 הוכנסו בה שינויים והוא הוכרזה רשמית כיוזמת השלום הערבית.
ישראל סירבה לנהל עליה משא ומתן וטענה שנורמליזציה עם מדינות ערב איננה קשורה להסכם מדיני עם הפלסטינים, ההתעקשות הישראלית השתלמה ובספטמבר 2020 חתמה ישראל על הסכמי "אברהם" עם איחוד האמירויות ובחריין ולאחר מכן גם מרוקו וסודאן הצטרפו להסכמים האלה.
מלך סעודיה הנוכחי סלמאן בן עבד אלעזיז בן ה-88 התנגד במשך שנות שלטונו לחתום על הסכם נורמליזציה עם ישראל ודבק ביוזמת השלום הערבית, אולם הוא סובל מבעיות זקנה ובעיות בריאות ונראה שבנו יורש העצר מוחמד בן סלמאן הוא שמנהל כעת את ענייני המדינה והוא שקיבל את ההחלטה לחתום על הסכם נורמליזציה עם ישראל כחלק מהסכם אסטרטגי רחב יותר עם ארה"ב.
גורמים סעודים אומרים כי העסקה הסעודית החדשה מעידה על כך שסעודיה מוכנה לדלג על יישום יוזמת השלום הערבית כעת תמורת חתימה על הסכם הגנה משותף עם ארה"ב, כולל הקמת כור גרעיני על אדמת סעודיה ל"צרכי שלום" וקבלת מערכות נשק מתקדמות מארה"ב.
במקום יוזמת השלום הערבית סעודיה מוכנה להסתפק כעת בצעדים ישראלים שישמרו על אופציית פתרון שתי המדינות, יחזקו את מעמדה של הרש"פ וישפרו את חיי היום יום של הפלסטינים.
יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן גיבש אסטרטגיה חדשה בכל הקשור ליחסי החוץ של סעודיה.
א.סעודיה חוששת מהתחזקותה הצבאית של איראן שהפכה למדינת סף גרעינית, מכך שהיא תייצר נשק גרעיני ומכך שהסכם חידוש הקשרים הדיפלומטיים שלה עם איראן, שהושג בתיווכה של סין, לא יחזיק מעמד עוד זמן רב.
סעודיה עדיין חיה את הטראומה של תקיפת מתקני הנפט שלה בספטמבר 2019 על ידי איראן,יורש העצר מוחמד בן סלמאן זוכר היטב כיצד הנשיא טראמפ התחמק מלנקוט צעדים נגד איראן אחרי התקיפה.
ב.סעודיה רוצה להפוך למעצמה אזורית וצבאית במזרח התיכון ששומרות על קשרים טובים עם המעצמות הגדולות ארה"ב, רוסיה וסין.
ג.הגברת כושר ההרתעה של סעודיה מול איראן וצמצום הסכסוכים שלה עם כל המדינות עמן היא מסוכסכת ובראשן תימן.
סעודיה מנהלת משא ומתן עם המורדים החות'ים על הפסקת המלחמה בתימן.
ד. סעודיה פועלת להשיג שקט ביטחוני אזורי כדי שיורש העצר הסעודי יממש את "חזון 2030" הכלכלי-חברתי שהוא הגה.
מבחינתה של סעודיה, העדיפות הראשונה במעלה הינה השמירה על ביטחונה באמצעות ברית הגנה עם ארה"ב, הנורמליזציה עם ישראל והבעיה הפלסטינית הם במקום השני בסדר העדיפויות של מוחמד בן סלמאן.
המדיניות החדשה של יורש העצר הסעודי הינה לגוון את קשריה של סעודיה עם מדינות העולם ולא לשים את כל הביצים שלה בסל אחד.
ברש"פ טוענים כי סעודיה מעדיפה בראש ובראשונה את האינטרסים הביטחוניים שלה וכי כבר בתקופתו של השניא טראמפ היא הייתה מוכנה לקבל את "עסקת המאה" למרות ההתנגדות העזה של הפלסטינים, אולם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מבין היטב שאין לו ברירה, הוא הורה לבכירי הרש"פ שלא להגיב בתקשורת על העסקה של סעודיה עם ארה"ב וישראל ומתרכז בניסיון להשיג תקציבים רבים מסעודיה כדי לחזק את הרש"פ.
סעודיה הינה המדינה הערבית העשירה ביותר ובעלת השפעה גדולה במזרח התיכון, אולם יורש העצר הסעודי אינו מסתפק בכך, הוא רוצה להפוך אותה למדינה חזקה ועצמאית מבחינה ביטחונית שתוכל להנהיג את המחנה הסוני המתון ללא שום חשש מיריבתה השיעית איראן, מבחינתו הפלסטינים יכולים לחכות, הוא מבין את הקשיים הפוליטיים הפנימיים בישראל ויודע היטב כי ההנהגה הפלסטינית הנוכחית אינה יכולה להוביל את הפלסטינים להסכם שלום היסטורי עם ישראל.