ראש ה-CIA וויליאם ברנס הגיע למזרח התיכון והוא נע בין כמה בירות כדי לנסות ולתווך בסוגיית שחרור החטופים וגם לנסות ולהשיג הסכמה על הקמת מנגנון לשליטה פלסטינית ברצועת עזה, שאיננו מנגנון שליטה של חמאס, אחרי המלחמה.
במסגרת ביקורו באזור הוא נועד עם נשיא מצרים עבד אלפתאח א-סיסי ועם שר המודיעין המצרי עבאס כאמל והציע להם כי מצרים תהייה האחראית על המצב הביטחוני ברצועת עזה עד שהרש"פ תתחזק ותוכל לשלוט ביטחונית על המצב, כך דיווח העיתון "וול סטריט ג'ורנל".
ארה"ב כבר גיבשה את עמדתה ואף הודיעה על כך רשמית, היא רוצה שהרש"פ היא שתשלוט ברצועת עזה אחרי שצה"ל ימוטט את שלטון חמאס.
נשיא מצרים דחה על הסף את בקשתו של ווילאם ברנס, גורמים מצרים מסרו לעיתון כי הנשיא א-סיסי הבהיר לווילאם ברנס כי כי מצרים לא תמלא שום תפקיד בחיסולה של תנועת חמאס.
הוא הסביר כי מצרים זקוקה לחמאס כדי שתסייע לה לשמור על הביטחון על הגבול בין מצרים לרצועת עזה.
מצרים עוקבת בקפידה ובאופן שוטף אחרי פעילות חמאס ברצועת עזה והיא רואה בארגון הזה ארגון טרור שמאיים על הביטחון הלאומי של מצרים, אולם כלפי חוץ המצרים זהירים מאוד שלא לקלקל את היחסים עם תנועת חמאס.
גורמים מצרים בכירים טענו כי ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל העביר אזהרה ללשכת ראש הממשלה נתניהו לפני ה-7 באוקטובר על אירוע חריג שמתכננת תנועת חמאס וביקש ממנה לשים לב, ראש הממשלה נתניהו הכחיש את הדברים.
מצרים איננה יכולה עדיין להעריך במדויק מה יהיו תוצאות המלחמה ברצועת עזה והאם אכן ישראל תצליח למוטט את שלטון חמאס ולהרוס את התשתיות הצבאיות שלו, לכן היא נוהגת בזהירות רבה, בכך היא ממשיכה את הקו שבו נקטה מתחילת המלחמה כאשר היא סירבה לפניות של ארה"ב וישראל לקלוט בשטחה, באופן זמני, יותר ממיליון פלסטינים שנמלטו מצפון רצועת עזה.
המצרים חששו כי הפלסטינים שיעברו משטח הרצועה לחצי האי סיני יערערו בסופו של דבר את הביטחון והיציבות במצרים.
חמאס הוא ארגון טרור שפעל נגד מצרים
לזרוע הצבאית של חמאס יש קשרים הדוקים עם שלוחת דאע"ש בחצי האי סיני והיא שיתפה פעולה עמה באופן אקטיבי בפעילות טרור נגד השלטון המצרי של הנשיא א-סיסי.
פעילים של הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה ערקו בעבר משורות הארגון והצטרפו לשורות דאע"ש בחצי האי סיני.
מצרים האשימה בעבר את תנועת חמאס באופן רשמי כי היא אימנה פעילי טרור של תנועת "האחים המוסלמים" שהתנקשו בחיי התובע המצרי הכללי הישאם ברכאת בחודש יוני 2015.
כידוע, חמאס היא תנועת בת של "האחים המוסלמים".
מצרים גם האשימה את תנועת חמאס כי היא הגישה סיוע פעיל לשלוחת דאע"ש בסיני בכך שאימנה פעילים של דאע"ש בתוך רצועת עזה ואיפשרה לפעילי דאע"ש לקבל טיפול רפואי בבתי החולים ברצועה, בתמורה לכך סייע ארגון דאע"ש להבריח כמויות גדולות של אמצעי לחימה מסיני לתוך רצועת עזה.
מי שהרגיע את המתיחות ביחסי בין מצרים לתנועת חמאס היה יחיא סינוואר אשר חשש שמצרים תכריז על חמאס כארגון טרור ולא תאפשר את פתיחת מעבר רפיח בפני תושבי רצועת עזה ובפני סוחרים עזתים שרוצים לייבא ולייצא סחורות דרך המעבר.
לאחר בחירתו ב-2017 למנהיג חמאס ברצועה, התפייס יחיא סינוואר עם המודיעין המצרי, הוא התחייב שפעילי חמאס לא ישתתפו בשום פעילות שתערער את הביטחון המצרי ובתמורה פתחה מצרים את מעבר רפיח באופן קבוע לתושבי רצועת עזה.
מצרים לוקחת בחשבון כי ההשתלטות של צה"ל על העיר עזה איננה סוף המלחמה וכי צה"ל עשוי לפעול גם בדרום הרצועה ולהשתלט על "ציר פילדלפי", שהינו באורך כ-5 ק"מ בגבול רצועת עזה עם מצרים כדי למנוע בריחת מחבלים של חמאס למצרים וכדי לעצור את הברחות הנשק ממצרים לרצועת עזה באמצעות המנהרות.
לכן, היא בעמדת המתנה, ההערכה בדרג המדיני בישראל היא כי אם מצרים תגיע למסקנה שאכן שלטון חמאס ברצועת עזה התמוטט באופן מלא ולא יוכל להתאושש היא תגלה פתיחות גדולה יותר לשתף פעולה עם ישראל וארה"ב בכל הנוגע לשלטון החדש שאמור לקום ברצועת עזה, עד אז, היא בעמדת המתנה וחוששת להסתבך בקשריה עם חמאס.