מקורות פלסטינים ברצועת עזה מדווחים כי פעילי חמאס ניצלו את הפסקת האש להתארגנות מחודשת לקראת חידוש המלחמה נגד צה"ל.
הם איחדו מסגרות לחימה בצפון הרצועה, צברו דלק ומזון בתוך המנהרות ונערכים להתקפת נגד על כוחות צה"ל ברגע שתסתיים הפסקת האש.
לכן, חשוב מאוד שצה"ל הוא שייקח את היוזמה לידיו וברגע שתסתיים ההפוגה הזמנית הזו הוא ינחית מכת פתע מקדימה על חמאס בנקודות הרגישות שהוא אסף עליהן מודיעין מדוייק בזמן הפסקת האש.
כוחות צה"ל ברצועת עזה החזיקו היטב את קווי ההגנה עד עכשיו ונתנו לדרג המדיני את מרחב הפעולה הדרוש להחזיר כמה שיותר חטופים משבי חמאס לישראל, המוטיבציה של חיילי צה"ל להשלים את המשימה ולחסל את התשתית הצבאית של חמאס היא גבוהה מאוד, למרות שהמומנטום של הפעולה הצבאית נעצר בגלל תרגילי ההשהיה של יחיא סינוואר מנהיג חמאס, יש לנצל זאת כדי לחדש את המומנטום בכל הכוח.
חמאס מבטיח ניצחון ומשדר ביטחון כי המלחמה נפסקה למעשה בזכות העובדה שהוא מחזיק עוד חטופים רבים בידיו ויכול ללחוץ על ישראל לעצור את הלחימה, לכן חשוב מאוד שישראל תחדש את הלחימה מהר ככל האפשר ברגע שתחוש כי המשא ומתן מוצה, שר הביטחון יואב גלנט הבטיח לחיילים ברצועת עזה, שאותם ביקר לפני כמה ימים, שהלחימה תחודש וכל משא ומתן מעתה ואילך יתנהל תחת אש, הוא חייב לעמוד בהבטחה ולשכנע את קבינט המלחמה לאמץ את האסטרטגיה הזו.
ישראל מתקדמת לעבר השגת אחד מיעדי המלחמה והוא החזרת החטופים, ההישג הוא חלקי בלבד והיא חייבת במקביל להתקדם במסלול המקביל שהוא כיבוש חלקים נוספים ברצועת עזה כדי למוטט את שלטון חמאס.
החלטת הקבינט להפסיק את הלחימה כדי להחזיר חלק מהחטופים תתברר כנכונה רק אם צה"ל יחדש את הלחימה, יחיא סינוואר משדר ביטחון עצמי רב ומבטיח לשלוף שפנים נוספים מהכובע כדי למנוע מישראל לחדש את האש.
העיתון הבריטי ה"דיילי אקספרס" דיווח מפי גורמים ישראלים כי צה"ל יודע היכן מוחזקים מספרים לא מבוטלים של החטופים הישראלים ברצועה אך הוא לא מבצע פעולות לחלצם מחשש לפגיעה בחיי פלסטינים, אם הטענה הזו נכונה הרי שזה סימן מעודד שהמודיעין הישראלי התאושש מהמכה שחטף ב-7 באוקטובר, יש לסמוך על צה"ל ועל הקבינט שיקבלו את ההחלטה הנכונה כיצד לפעול.
הדברים שאמר אמש הנשיא ביידן בדבר הצורך להסיר את שלטון חמאס ברצועה הם חיוביים ומעודדים, פירוש הדברים הוא מתן "אור ירוק" לצה"ל לחדש את הלחימה ברצועת עזה, גם הממשל האמריקני מבין שאסור שחמאס ימשיך לשלוט ברצועת עזה ולאיים על ישראל, המחלוקת בינו לבין ממשלת ישראל היא על השאלה מי ישלוט ברצועת עזה אחרי מיטוט שלטון חמאס, הנשיא ביידן רוצה שהרש"פ תחזור לשלוט ברצועה וישראל מתנגדת, אולם, בדרג המדיני מעריכים כי תימצא בקרוב פשרה בנושא הזה.
הכרעת חמאס בדרום הרצועה, שם ערוכים עיקר מעוזיו היא משימה קשה עבור צה"ל אבל הוא יכול לעמוד בה,לחיילים יש רוח לחימה גבוהה וזה חשוב מאוד, מפקדי הצבא צריכים גם לגלות יצירתיות ויוזמה בלחימה נגד חמאס וליזום הפתעות למחבלי חמאס שמסתתרים במנהרות כדי לערער את תחושת הביטחון שלהם מתחת לאדמה.
נקודה חשובה נוספת היא ההתנתקות של ישראל מקטאר תומכת החמאס שמשחקת משחק כפול, ברגע שתחודש הלחימה ברצועת עזה ישראל חייבת לתת למצרים את תפקיד המתווך הראשי ולהתנתק לגמרי מקטאר שעדיין מתכננת שתהייה לה דריסת רגל ברצועה אם חמאס יישאר בשלטון.
ראש ממשלת קטאר מוחמד אלת'אני דוחה את הביקורת הנשמעת בישראל על ארצו וטוען כי ארצו "מזדהה עם האוכלוסייה הפלסטינית ולא עם מפלגות פוליטיות" וכי הקשר בין קטאר להנהגת חמאס סלל את הקשר לעסקת שחרור החטופים.
זהו שקר גס, קטאר היא תומכת ידועה של תנועת "האחים המוסלמים" ושל חמאס ומארחת במשך שנים את הנהגת חמאס בבירה דוחא.
הלחץ הצבאי של צה"ל הוא שכופף את יחיא סינוואר והביא אותו למשא ומתן על עסקת חילופי השבויים ומצרים הייתה ממלאת את תפקיד המתווכת לא פחות טוב מקטאר.