מדינות המפרץ עקבו בעניין רב אחרי מערכת הבחירות בארה"ב ואחר התחרות הצמודה בין קמלה האריס לדונלד טראמפ, הניצחון של טראמפ היה מפתיע וההערכה היא שהוא ינקוט, כנשיא החדש, מדיניות שתהפוך את הקערה על פיה במזרח התיכון, בדגש על מדינות המפרץ, ויביא לשינוי אחרי המדיניות הרופסת של הנשיא ביידן.
גורמים במפרץ מעריכים כי הנשיא טראמפ ינקוט מדיניות של עריכת עסקאות כלכליות עם מדינות המפרץ וימכור להן מערכות נשק אמריקני מתקדמות במטרה לחזק את כלכלת ארה"ב.
מנהיגים במפרץ נסעו לפני הבחירות לפגוש את דונלד טראמפ בארה"ב, למשל, שליט קטאר השיח' תמים בן חמד וראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד אלרחמן אלת'אני נפגשו עמו ב-22 בספטמבר שעבר כדי לגשש לאן מועדות פניו אם יבחר כנשיא.
לטראמפ יש יחסים קרובים עם שליט קטאר והוא שיבח אותו ברשתות החברתיות אחרי הפגישה.
מספר ימים לאחר הפגישה הזו ביקר את טראמפ גם נשיא איחוד האמירויות השיח' מוחמד בן זאיד אלנהיאן ודן עמו בהגברת השותפות האסטרטגית בין שתי המדינות במזרח התיכון.
בשמונה השנים האחרונות היו עליות וירידות ביחסים בין ממשל טראמפ וממשל ביידן לבין מדינות המפרץ.
בסיס הקשר בין הממשל האמריקני לבין מדינות המפרץ הינו הנפט והקשרים המסחריים והצבאיים.
הנשיא ג'ו ביידן הסתבך עם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן על רקע פרשת רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י באיסטנבול וממשל ביידן האשים את יורש העצר הסעודי באחריות לרצח.
בסופו של דבר הנשיא האמריקני התקפל בפני יורש העצר הסעודי בן סלמאן ,בגלל עליית מחירי הנפט, ונאלץ ליישר עמו את ההדורים.
בתקופת כהונתו הראשונה כנשיא דחף הנשיא טראמפ את מדינות המפרץ לנורמליזציה עם ישראל,וגורמים בכירים במפרץ מעריכים כי בתקופת כהונתו החדשה היא ירחיב את "הסכמי אברהם" וינסה להביא להסכמי נורמליזציה חדשים ובראשם הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה.
אולם, לדברי הגורמים האלה, מאז תחילת המלחמה הממשל האמריקני נוקט מדיניות שמוטית לטובת ישראל והנשיא טראמפ יצטרך "לאזן" את המדיניות הזו אם הוא רוצה להרחיב את הסכמי הנורמליזציה.
ממשל ביידן פגע קשות במעמדה של ארה"ב במפרץ בעקבות משברי אמון שפרצו ביחסים בין ארה"ב למדינות המפרץ ובעקבות הנסיגה החפוזה של צבא ארה"ב מאפגניסטן בשנת 2021 והמדיניות הרופסת של ממשל ביידן כלפי איראן.
ממשל טראמפ החדש יצטרך לבנות מחדש את האמון עם מדינות המפרץ, בנוסף לכך גוברת התחרות בין ארה"ב לסין במזרח התיכון ולסין יש יחסים מסחר ענפים עם מדינות המפרץ, בעיקר עם סעודיה.
על פי גורמים אמריקנים, דונלד טראמפ לא שינה את יחסו למדינות המפרץ, אולם הוא עשוי להיות מושפע משיפור היחסים בין סעודיה לאיראן והעובדה שהן חידשו את היחסים הדיפלומטיים ביניהן.
הנשיא טראמפ ינסה להפחית את המתיחות עם איראן אשר מאשימה אותו באחריות לחיסולו של קאסם סולימאני, מפקד גיס "קודס" בשנת 2020 ואף מנסה, על פי גורמי ביטחון אמריקניים, להתנקש בחייו של דונלד טראמפ.
איראן גם זועמת על טראמפ על כך שנסוג מהסכם הגרעין משנת 2015 והטיל עליה סנקציות משתקות שפגעו קשה בכלכלה האיראנית ועוררו זעם עממי נגד המשטר.
מדינות המפרץ לא שוכחות כי הנשיא טראמפ העביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים והכיר בירושלים כבירת ישראל.
מומחי כלכלה במפרץ מעריכים כי ניצחון טראמפ בבחירות ישפיע לטובה על השווקים של מדינות המפרץ ויחזק את ייצור האנרגיה המקומית ואת תעשיית הנפט והגז.
נראה כי הסיפור המרכזי לאחר כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן יהיה ניסיונו לקדם הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מתעקש כי התנאי לכך יהיה הכרה ישראלית במדינה פלסטינית עצמאית, ראש הממשלה נתניהו מתנגד לכך בתוקף, זהו אתגר גדול עבור הנשיא טראמפ ומעניין יהיה לראות כיצד הוא ינסה לרבע את המעגל.
פורסם לראשונה ב"אפוק"
.