איראן מעדיפה דיאלוג עם הטרויקה האירופית בנושא הגרעין כדי להימנע מעימות עם הנשיא טראמפ

מחר יתחילו בג'נבה השיחות בין נציגי איראן לנציגי הטרויקה האירופית בנושא המחלוקות בעניין העשרת האורניום במתקני הגרעין של איראן. נשיא איראן מסעוד פזשכיאן מנסה למצוא פתרון למחלוקות לפני כניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן כדי להימנע מעימות עם ארה"ב.

ביום שישי הקרוב יתחילו בג'נבה בשוויץ שיחות בין נציגי איראן לבין נציגי הטרויקה האירופית, שכוללת את צרפת בריטניה וגרמניה, על ההחלטה האירופית, בעקבות דו"ח הועדה לאנרגיה אטומית(סבא"א) על כך שאיראן איננה משתפת פעולה עם הסוכנות בנושא הגרעין.

משרד החוץ של בריטניה פירסם הודעה האומרת כי הטרויקה האירופית מחוייבת לנקוט בכל הצעדים הדיפלומטיים כדי למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני, כולל שימוש במנגנון "הסנאפ בק" (SNAP BACK), במידת הצורך,  שמאפשר החזרת הסנקציות של האו"ם במקרה שאיראן לא תכבד את התחיבויותיה על פי הסכם הגרעין, דבר מאפשר החזרה אוטומטית של שש החלטות או"ם שהוקפאו במסגרת הסכם הגרעין.

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן מוביל קו למצוא פתרון למשבר הגרעין עם האיחוד האירופי לפני כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן, איראן חוששת שהנשיא טראמפ יטיל מייד בתחילת כהונתו סנקציות משתקות חדשות עליה.

הטרויקה האירופית דחתה את המהלך של איראן לקבוע את העשרת האורניום שברשותה לרמה של 60 אחוזים, בתגובה הודיעה טהראן על הפעלת צנטרפוגות מתקדמות במתקני העשרת האורניום בפורדו ונתנז.

הנשיא טראמפ מעוניין כנראה למצוא פיתרון דיפלומטי להפחתת המתיחות עם איראן, הוא שיגר את המיליארדר אילון מאסק לפגישה חשאית עם שגריר איראן באו"ם וגורמים אמריקנים אמרו כי הוא מעוניין להגיע להסכם גרעין חדש עם איראן שלא יאפשר לה לפתח נשק גרעיני, איראן הכחישה רשמית את דבר הפגישה.

נסיכות עומאן מתווכת באופן קבוע בין איראן לממשלים האמריקנים והאיחוד האירופי, שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י אמר השבוע כי המשא ומתן דרך עומאן הופסק בגלל המלחמה בלבנון.

איראן מאיימת בפרישה מהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני אם מדינות המערב יפעילו את מנגנון "הסנאפ בק" שיטיל מחדש את הסנקציות על איראן.

בכירים במשטר האיראני איימו גם בחודשים האחרונים כי ידרשו מהמנהיג העליון עלי ח'מינאי לבטל את פסק ההלכה (פתווא) שפירסם לפני כ-15 שנה האוסר על ייצור נשק להשמדה המונית, זאת כדי להלך אימים על מדינות המערב.

איראן חוששת משיתוף פעולה של האיחוד האירופי עם ממשל טראמפ נגדה לאור המתיחות הגדולה בינה לבין הטרויקה האירופית.

קשה לדעת כיצד יסתיים הדיאלוג שיתחיל ביום שישי בג'נבה, נראה שאיראן נוקטת בשיטת המקל והגזר, מחד גיסא היא הודיעה על מעבר להעשרת אורניום באמצעות צנטרפוגות מתקדמות אך מאידך גיסא היא פותחת בדיאלוג עם הטרויקה האירופית כדי להימנע מהסלמה.

איראן מודאגת מהצוות החדש מינה הנשיא טראמפ לטיפול בסוגיות המזרח התיכון, הצוות הזה נחשב לפרו ישראלי ואנטי איראני באופן מובהק.

איראן איננה מוכנה להתפשר בנושא פרויקט הגרעין ונראה כי היא מנסה עכשיו , עד שהנשיא טראמפ ייכנס לבית הלבן, לתקוע טריז בין ממשל ביידן לטרויקה האירופית ואולי גם לפרוץ קדימה בנושא הגרעין, דהיינו, להתקדם לעבר ייצור פצצת הגרעין הראשונה שלה.

האיראנים חוששים כעת מהתקפת פתע ישראלית על מתקני הגרעין שלהם,שחשופים לאחר ישראל השמידה את סוללות ההגנה האווירית מסוג אס-300 שמגנות עליהם, או מהתקפה אווירית משותפת של ישראל וארה"ב על המתקנים האלה, דבר שיגדיל משמעותית את הסיכויים להשמדתם בגלל עוצמת ההתקפה של מפציצי ה-52B.

איראן איבדה שתי שלוחות חשובות שלה שהיו אמורות לסייע לה למנוע מישראל  לתקוף את אתרי הגרעין, את חמאס ברצועת עזה ואת חזבאללה בלבנון.

אירועי ה-7 באוקטובר שינו את המצב במזרח התיכון ונראה כי המערב מבין יותר טוב את סכנת הגרעין האיראני, גם בחירתו של הנשיא טראמפ מחדש לנשיא ארה"ב משפיעה לאור התנגדותו העזה לאפשרות שאיראן תייצר נשק גרעיני.

הפעלת מנגנון "הסנאפבק" תהווה מכה קשה לכלכלה האיראנית, במיוחד לייצוא הנפט שלה שהוא מקור  ההכנסות העיקרי שלה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי