נפילת משטר בשאר אסד תאיץ בחירת נשיא חדש ללבנון

פרשנים בלבנון טוענים כי נפילת השלטון הסורי של בשאר אסד תאיץ את תהליך בחירת הנשיא החדש בלבנון כדי לשקם את המדינה מנזקי המלחמה. גוברים הקולות במערכת הלבנונית לחזבאללה להגיע להסכמה עם המפלגות הפוליטיות האחרות על זהות הנשיא החדש.

הפרלמנט הלבנוני יתכנס ב-9 בינואר לבחירת נשיא חדש ללבנון ופרשנים לבנוניים מעריכים כי נפילת המשטר הסורי של בשאר אסד מעמידה את לבנון בפני שלב מדיני חדש שבו היא חייבת לבחור נשיא חדש כדי שלבנון תקבל את תשומת הלב הבינלאומית כדי לשקם אתה מנזקי המלחמה.

לדבריהם, המזרח התיכון עומד בפני סדר עולמי חדש שלבנון חייבת להשתלב בו אחרת היא תיפגע, לכן, המציאות החדשה מחייבת את חברי הפרלמנט לגלות אחריות לאומית כדי שמדינת לבנון תוכל להשתלב בתהליך, לצורך המטרה הזו, היא זקוקה לנשיא שישקם את המוסדות החוקתיים ויסדיר את היחסים עם המשטר הסורי החדש.

גורמים פוליטיים בלבנון  אומרים כי הטלטלה החדשה שפקדה את סוריה, הוציאה את ציר ההתנגדות בראשות איראן מהמשוואה המדינית החדשה, איראן כבר לא שחקנית בסוריה וכוחה פוחת מאוד בלבנון, יש לחץ פוליטי בלבנון על חזבאללה להתאים את עצמו למציאות החדשה ולא לעכב את בחירת הנשיא החדש.

בקרב המפלגות הפוליטיות בלבנון קיימות מחלוקות על זהות הנשיא הבא, ארה"ב דוחפת מאחורי הקלעים לבחירת מפקד צבא לבנון, הגנרל הנוצרי ג'וזף עון, לתפקיד הנשיא הבא, אך חזבאללה התנגד לכך עד כה.

הטענה היא  כי לבנון זקוקה לנשיא חדש שיוודא שצבא לבנון אוכף את החלטה 1701 של האו"ם ואת הפסקת האש בין חזבאללה וישראל כדי שלבנון לא תיגרר לסבב לחימה נוסף לאור מנגנון הפיקוח הבינלאומי שהוקם לוודא את יישום הפסקת האש.

יו"ר הפרלמנט נביה ברי מתעקש לקיים את ישיבת הפרלמנט ולא לדחות אותה למרות אי ההסכמה על  זהות המועמד שייבחר לנשיא.

לא ברור כיצד ינהג חזבאללה בהצבעה בפרלמנט, וגם לא ברורה עמדתו של יו"ר הפרלמנט נביה ברי שהינו גם ראש תנועת "אמל" השיעית, האם חזבאללה יעשה בריתות פוליטיות חדשות?

חזבאללה שילם מחיר יקר במלחמה האחרונה בגלל הטעות הגדולה שעשה מנהיגו חסן נצראללה שהחליט להיכנס למלחמה נגד ישראל כדי לתמוך בחמאס ברצועת עזה והוא גרר את לבנון לאסון גדול, אומרים גורמים במערכת הפוליטית הלבנונית.

לכן, חזבאללה חייב להתעשת ולחשב מסלול מחדש ולהגיע להסכמה עם המפלגות הפוליטיות על זהותו של הנשיא הבא, הנשיא שייבחר חייב להיבחר בהסכמה, אסור שמה שקרה בסוריה ישפיע על הזירה הפנימית הלבנונית בצורה שלילית ויגביר את המחלוקות.

נוכח מה שקרה בסוריה, לבנון חייבת להחזיר לעצמה את היציבות הפוליטית ולהימנע מסכסוכים פנימיים ומהשסע החברתי.

יש צורך דחוף לפשרה פוליטית בין חזבאללה לכוחות הפוליטיים האחרים והגעה למועמד מוסכם לנשיאות באמצעות שיתוף פעולה כדי להסתגל למצב החדש שנוצר באזור בעקבות נפילת המשטר הסורי.

לבנון חייבת לעבור לשלב חדש ולבחור נשיא  שייהנה גם מתמיכה רחבה של הנוצרים, שיהיה מקובל על השיעים, על חזבאללה ועל תנועת "אמל" כאחד, כרגע חזבאללה מטיל וטו על בחירת הגנרל גו'זף עון לנשיא.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי