העידן החדש בסוריה אחרי בשאר אסד

ישראל וארה"ב עוקבות מקרוב אחרי הניסיון של מנהיג המורדים הג'יהאדיסטים אבו מוחמד אלג'ולאני לבנות משטר חדש בסוריה במקום משטר אסד. קיים חשש בקרב גורמי מודיעין במערב כי סוריה היא בדרך לוואקום שלטוני בעקבות נפילת משטרו של בשאר אסד והיא תתנהג על פי המודל שקרה בלוב.

בריטניה הודיעה כי תשקול מחדש את הוצאתו מחוץ לחוק של ארגון "הייאת תחריר א-שאם"  שמוביל את ארגוני המורדים בסוריה, שהוא גלגול של  ארגון "ג'בהת אלנוצרה" שהיה השלוחה של ארגון הטרור אל-קאעדה בסוריה.

גורמים אמריקנים שנמצאים בקשר עם הארגונים שמעורבים בלחימה בסוריה אמרו אתמול לעיתון "וושינגטון פוסט" כי  גם הממשל שוקל לבטל את ההגדרה של  הארגון כארגון טרור.

אבו מוחמד אלג'ולאני, המנהיג שעומד בראש ארגון "היאת תחריר א-שאם", אמר שלשום בפני קהל גדול במסגד האומאי במרכז דמשק כי "נכתבת היסטוריה חדשה באזור לאחר הניצחון הגדול" והבטיח כי "בניית סוריה החדשה תהפוך למגדלור של האומה האסלאמית שמצריך עבודה קשה".

גורמים אמריקנים אומרים כי השלטון החדש בסוריה ניצב בפני משימה קשה לאחר מלחמה שבמהלכה נהרגו מאות אלפי בני אדם, נהרסו ערים והכלכלה קרסה בעקבות הסנקציות הבינלאומיות, וכי סוריה זקוקה למיליארדים של דולרים לצורך שיקומה.

הארגונים הג'יהאדיסטים עסוקים כעת בהעברת הסמכויות מהשלטון הקודם לשלטון החדש שיהיה בעל סמכויות ביצועיות מלאות.

אתמול הם מינו את מוחמד אלבשיר לתפקיד ראש ממשלת המעבר של המשטר החדש בסוריה.

על פי הערכת המודיעין האמריקני, ארגון "הייאת תחריר א-שאם", שנקרא אז "גבהת אלנוצרה",עבר שינוי גדול, הוא התנער מכל קשר לארגון דאע"ש ובשנת 2016 הודיע המנהיג אבו מוחמד אלג'ולאני על התנתקותו מארגון אל-קאעדה. מאז הוא החל לבנות לעצמו תדמית מתונה ופרגמטית ולטהר את ארגונו ואת אזור אידליב מפעילים קיצונים.

אלג'ולאני פנה בשבועיים האחרונים לדעת הקהל במערב באמצעות ראיונות שהעניק לערוץ CNN ולעיתון "ניו יורק טיימס", שבהם הוא התייחס למיעוטים האתנים בסוריה ואמר:

"לאף אחד אין את הזכות למחוק קבוצה אחרת, העדות האלה חיו מאות שנים באזור הזה ואסור לאף אחד לחסל אותן".

אלג'ולאני הציע  גם לפרק את ארגונו למען בניית ממשלה חדשה שתייצג את כל החברה הסורית. הוא אמר: "אנחנו מדברים על בניית סוריה, הארגון "הייאת תחריר א-שאם" הוא חלק מהדיאלוג הזה, הוא איננו מטרה בפני עצמו אלא אמצעי חשוב כדי להתמודד עם המשטר."

אולם, מומחי המודיעין האמריקנים אינם משתכנעים מהטיעונים של אלג'ולאני בעניין רפורמות שלטוניות.

לדברי גורמים אמריקנים,גם משטר הטאליבאן באפגינסטן הבטיח שלטון מתירני יותר לאחר שפעיליו השתלטו על כאבול בשנת 2021, אולם במקום זאת, הם הטילו הגבלות קשים על הנשים, אסור לשכוח כי ארגון "הייאת תחריר א-שאם" בסוריה גם תמך במתקפת הפתע של חמאס על ישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023.

התבוסה הצבאית של משטרו של בשאר אסד במערכה נגד המורדים הג'יהאדיסטים מעוררת חשש בקרב גורמי מודיעין במערב כי סוריה היא בדרך לוואקום שלטוני בעקבות נפילת משטרו של בשאר אסד.

שלטון בשאר אלאסד שרד את מלחמת האזרחים הארוכה בסוריה ואת המשברים הכלכליים אבל בסופו של דבר קרס כתוצאה מאפקט הדומינו שייצרה ההתקפה של חמאס על ישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023 .

המשטר של בשאר אסד נפל כתוצאה ישירה מהתקפות של ישראל ברצועת עזה ובלבנון ומהמלחמה באוקראינה וכתוצאה מכך איבד הנשיא בשאר אסד את התמיכה הצבאית של רוסיה ושל איראן שלמעשה החזיקו אותו בשלטון בדמשק.

ארה"ב, ישראל, טורקיה, רוסיה, איראן ומדינות ערב כולן עוקבות כעת אחר המתרחש בסוריה והן מודאגות מהקריסה המהירה של משטר בשאר אסד, שאירעה ללא תכנון מוקדם מי יחליף את המשטר הזה.

חוסר הוודאות עלול ליצור וואקום מסוכן שישפיע גם על מדינות ערביות שכנות, לכן מדינות שונות, כמו ירדן, נקטו צעדים לאבטחת גבולותיהן עם סוריה מחשש שהמשבר יגלשו גם לתחומן.

על פי ההערכות המודיעיניות, לארגון "הייאת תחריר א-שאם" יש כ-25 אלף לוחמים חמושים, אבל אין לו מספיק פקידים שיכולים לשלוט בשטחים העצומים של סוריה שאותם כבשו לוחמי הארגון בשבועיים האחרונים.

ההערכה של גורמי מודיעין במערב היא כי סוריה נמצאת במצב דומה למצבה של לוב לאחר נפילתו של השליט מועמר קדאפי, המורדים השיגו ניצחון גדול  על הנשיא בשאר אסד, אבל, כעת רק מתחילות הבעיות האמיתיות שלהם.

יש חשש שהמורדים הג'יהאדיסטים לא יצליחו להקים שלטון מרכזי אחד שישלוט בכל רחבי סוריה  ויאחד אותה,וכי יתחילו מאבקי שליטה בין הקבוצות השונות והמיעוטים , דבר עלול להביא להתחזקות ארגון דאע"ש ואולי גם למלחמת אזרחים נוספת לאחר המלחמה הראשונה שהחלה בשנת 2011.

שר החוץ גדעון סער אמר אתמול בתדרוך לכתבים זרים : "כבר לפני עשור כתבתי ודיברתי על כך שלחשוב שסוריה תהייה מדינה אחת עם שליטה אפקטיבית וריבונות על כל שטחה זה דבר לא ריאליסטי, ההגיון הוא חתירה לאוטונומיות של  המיעוטים השונים בסוריה, אולי עם מבנה פדרלי. זה דבר שהקהילה הבינלאומית תצטרך לתת עליו את הדעת, נעקוב אחרי מה שקורה בסוריה".

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי