על פי הערכת גורמי מודיעין מערביים, איראן ספגה מכה קשה לאסטרטגיה שלה במזרח התיכון, בעקבות נפילת משטרו של הנשיא בשאר אסד בסוריה, מדובר באסטרטגיית "הפרוקסיז- השלוחות."
על פי דיווחים באיראן, 4000 איראנים ששהו בסוריה שבו לאיראן מייד לאחר נפילת משטר בשאר אסד.
איראן איבדה במהלך המלחמה 3 שלוחות חשובות שלה, את חמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה ואת חזבאללה בלבנון, אבל היא לא יכלה להראות את חולשתה ברבים, לכן, שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י מיהר להכריז כי ארצו פתחה בקשר ראשוני עם המורדים בסוריה שהפילו את שלטונו של בשאר אסד.
המנהיג העליון עלי ח'מינאי האשים אתמול את ישראל וארה"ב מעורבות בנפילתו של בשאר אסד, ורמז למעורבות של "מדינה שכנה" בהתייחסו לתפקידה של טורקיה בפרשה.
לדבריו, לטהראן יש הוכחות לטענה הזו, הוא הוסיף כי ארגוני ההתנגדות יתפרסו מעתה על שטחים נרחבים יותר בכל אזור.
מוחמד ג'וואד זריף, סגן הנשיא לעניינים אסטרטגיים אמר כי " אלה שמאמינים שאיראן נחלשה שרויים בהנחת היסוד המוטעית כי ארגוני ההתנגדות הינם כוח פרוקסי של איראן".
כלפי חוץ, איראן מפגינה ביטחון עצמי גבוה,הגנרל חוסיין סלאמי, מפקד "משמרות המהפכה" טען בדיון בפרלמנט כי "איראן לא נחלשה" בעקבות נפילתו של משטר בשאר אסד.
עיתון "הטלגרף" דיווח ב-10 בדצמבר על חילופי האשמות בצמרת האיראנית סביב השאלה מי נושא באחריות למחדל התמוטטות שלטונו של בשאר אסד.
על פי הדיווח, בכירים במשטר האיראני מטיחים האשמות זה בזה אך אף אחד לא לוקח אחריות על מה שקרה.
גורמי מודיעין מערביים מעריכים כי המנהיג העליון עלי ח'מינאי עשוי להדיח מתפקידם כמה בכירים איראניים ובתוכם את הגנרל אסמעיל קאא'ני, מפקד כוח "קודס" שאחראי על הפריסה של יחידות "משמרות המהפכה" והמליציות השיעיות בסוריה, על פי דיווחים מסוריה, המליציות השיעיות ממוצא אפגני ופקיסטני שהיו מוצבות בסוריה כלל לא נלחמו נגד המורדים הג'יהאדיסטים.
מה שמדאיג את הצמרת האיראנית איננו רק נושא אובדן הנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה וההשקעות הכלכליות האדירות שאיראן עשתה בסוריה בשנים האחרונות, המשטר הסורי עדיין חייב סכום של 30 מיליאד דולר לאיראן, מה שמדאיג אותה לא פחות הוא העובדה שהיא איבדה פלטפורמה חשובה שממנה היא היתה יכולה לתקוף את ישראל וגם להעביר דרכה נשק מתקדם לחזבאללה בלבנון.
לכן, בדיון בפרלמנט האיראני שלשום הדגישו כל הדוברים כי "השמדתה של מדינת ישראל נותרה בראש סדר העדיפויות של איראן".
חבר הפרלמנט האיראני מוג'תבא יוספי טען כי היועצים הצבאיים האיראניים היו בסוריה עד לרגע האחרון של נפילת משטר בשאר אסד, אבל כעת אין שום כוחות איראניים בסוריה.
מוחמד צאלח ג'וכאר,ראש הועדה לענייני פנים בפרלמנט, טען כי למצב הכלכלי הקשה בסוריה היה חלק בהתמוטטות המשטר וכי הצבא הסורי לא היה במצב מוכנות ראוי ללחימה נגד המורדים.
על פי גורמים ביטחוניים בישראל,המשטר האיראני ניזוק קשות מנפילת שלטונו של בן בריתו בשאר אסד, מעמדה האזורי של ישראל התחזק וגם כושר ההרתעה שלה.
איראן איבדה את יכולתה לשמור על "ציר ההתנגדות" במזרח התיכון, בדגש על ארגון חזבאללה שנאלץ להסכים להפסקת אש עם ישראל בלבנון מחשש שיושמד כל כוחו הצבאי.
ההנהגה האיראנית איננה מתכוונת לוותר, והיא מערכת להפקת לקחים ממה שקרה בסוריה, המועצה עליונה לביטחון לאומי תתכנס לדיון בנושא ותגיש המלצות.
האיראנים טוענים כי סוריה תיכנס למצב של כאוס ביטחוני וכי ישראל תינזק מכך בטווח הרחוק יותר.
מוחסן רצ'א'י, בכיר במשמרות המהפכה" אמר אתמול לסוכנות הידיעות "תסנים" כי 11 אלף טרוריסטים של דאע"ש מתכוננים בצפון סוריה לתקוף בעיראק את הערים מוסול ותכרית בחודשים הקרובים.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"