הצביעות הבינלאומית כלפי מה שקורה במחנה פליטים ג'נין

כוחות הביטחון של הרש"פ ירו למוות בעיתונאית פלסטינית צעירה במחנה הפליטים ג'נין. האופן שבו הרש"פ והקהילה הבינלאומית מטייחים את הפרשה מעיד על הצביעות והמוסר הכפול שלהם, אפשר רק לתאר מה היה קורה אם צה"ל היה מעורב באירוע.

העיתונאית הפלסטינית שירין אבו עאקלה שעבדה ברשת אלג'זירה נורתה למוות ב-11 באפריל 2022 במחנה הפליטים ג'נין, תחקיר סופי של צה"ל קבע שהיא נהרגה בסבירות גבוהה מירי של לוחם צה"ל שסבר בטעות כי מדובר במחבל פלסטיני חמוש.

שנה לאחר מותה,ב-11במאי 2023 התנצל דובר צה"ל דניאל הגרי באופן רשמי בשם צה"ל על מותה.

שירין אבו עאקלה הייתה אזרחית אמריקנית ובעקבות מותה החל לחץ כבד על ישראל לחקור את נסיבות מותה.

משפחתה של שירין אבו עאקלה וסנטורים וחברי בית הנבחרים מהמפלגה הדמוקרטית הפעילו לחץ כבד על ישראל לחקור את הפרשה ולהעמיד לדין את האחראים למותה,שר החוץ בלינקן דרש מישראל לבחון מחדש את הוראות הפתיחה באש של צה"ל ביהודה ושומרון, מותה של אבו עאקלה עורר הד תקשורתי גדול בכל העולם וצה"ל וישראל הואשמו בפגיעה מכוונת בעיתונאים זרים ובחופש העיתונות.

הלוויתה של שירין אבו עאקלה במזרח ירושלים זכתה לסיקור בינלאומי נרחב.

רשת אלג'זירה אף הגישה תביעה נגד ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג על נסיבות מותה.

והנה ב-28 בדצמבר 2024 נהרגה בנסיבות דומות במחנה הפליטים ג'נין עיתונאית פלסטינית נוספת בשם שד'א אלצבאע',תושבת המחנה בת 26 , שעבדה עבור אמצעי תקשורת מקומיים ותקשורת זרה.

על פי עדויות בני משפחתה, היא נורתה בראשה על ידי צלף של כוחות הביטחון של הרש"פ במהלך מבצע של כוחות הביטחון של הרש"פ נגד מחבלים חמושים במחנה, מבצע שנמשך כבר 3 שבועות.

בני משפחתה סיפרו לאמצעי התקשורת המקומיים והזרים כי אנשי הביטחון של הרש"פ שהו במשך שבועיים ימים בשכונה שבה התגוררה שד'א אלצבאע' ואף פרסו צלפים על גגות הבתים.

אחיה טען בפני אמצעי התקשורת הזרים כי אנשי הביטחון של  הרש"פ "ידעו כי מדובר באישה פלסטינית תושבת המחנה וירו בה למוות באופן מכוון כדי להפחיד את תושבי המחנה ולהשתיקם באמצעות מוות".

הרש"פ הכחישה בתוקף את הטענות הללו וטענה כי כוחותיה לא היו במקום וכי היא נורתה למוות בידי החמושים הפלסטינים "פורעי החוק" במחנה.

אגודת העיתונאים הפלסטינית דרשה להקים ועדת חקירה משפטית עצמאית לברר את נסיבות מותה אך ספק רב אם הדבר יקרה.

מלבד ערוץ אלג'זירה, התומך בחמאס ומותח ביקורת קשה על הרש"פ, כמעט ושום אמצעי תקשורת זר לא עוסק בפרשה.

שד'א אלצבאע'  איננה אזרחית אמריקנית וצה"ל איננו מעורב באירוע, הרש"פ מקבלת הגנה אוטומטית מצד אמצעי התקשורת הבינלאומית ומהממשל האמריקני שמתעלמים מהפרשה.

והיכן ארגוני זכויות האדם הבינלאומיים? והיכן המועצה לזכויות אדם של האו"ם?

מותה של שד'א אלצבאע' מירי מכוון של הרש"פ הוא דוגמא נוספת למוסר הכפול של הקהילה הבינלאומית ביחסה לישראל ולרש"פ, היא עושה הנחות לרשות הפלסטינית ומטייחת את הפרת זכויות האדם מצידה ואת פשעיה כלפי הפלסטינים.

אילו צה"ל היה יורה בה למוות באופן מכוון הייתה התקרית הופכת לאירוע תקשורתי בינלאומי ולכלי ניגוח נגד ישראל באו"ם ובבית הדין הבינלאומי בהאג.

הקהילה הבינלאומית ואמצעי התקשורת הזרים צריכים להתבייש.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי