מצרים מודאגת מהשלטון האסלאמיסטי החדש בסוריה

נשיא מצרים עבד אלפתאח א-סיסי חושש שהמהפכה השלטונית בסוריה תדביק את הרחוב המצרי ותערער את שלטונו. גורמי הביטחון המצרים עצרו 30 אזרחים מצרים ועומדים לגרש 3 מהם לחו"ל, נכון לעכשיו, מצרים מונעת כניסת אזרחים סורים לשטחה מחשש לפעילות חתרנית.

גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי מצרים מודאגת מאוד מנפילת משטרו של בשאר אסד בסוריה, ובדיוק כמו עבדאללה מלך ירדן ומחמוד עבאס יו"ר הרש"פ,גם הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי חושש שההפיכה בסוריה תדביק את הרחוב המצרי והוא ינסה להפיל את שלטונו כפי שהפיל בעבר את שלטון הנשיא המצרי חוסני מובארק.

לדברי הגורמים הביטחוניים, הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי רואה במורדים הסונים בראשותו של אבו מוחמד אלג'ולאני חלק מתנועת "האחים המוסלמים" שנחשבת במצרים לארגון טרור.

על פי גורמים מצרים, מנגנוני הביטחון של מצרים עצרו 30 אזרחים סורים שחגגו את נפילת משטרו של הנשיא המודח בשאר אסד ו-3 מהם יגורשו ממצרים, למרות שבמצרים מתגוררים כ-150 אלף אזרחים סורים, שלטונות מצרים מונעים כעת כניסת אזרחים סורים נוספים למדינה.

תנועת "האחים המוסלמים" במצרים אחראית לרצח נשיא מצרים אנוואר סאדאת באוקטובר 1981, את הרצח ביצעו 4 חיילים שחברים בארגון הג'יהאד האסלאמי המצרי שצמח מתוך תנועת "האחים המוסלמים".

ביולי 2013 הדיח הצבא המצרי את נשיא מצרים מוחמד מורסי שהיה פעיל מרכזי בתנועת"האחים המוסלמים".

מצרים תמכה בנשיא סוריה בשאר אסד עד 3 ימים לפני הדחתו והיא לא מיהרה ליצור קשר עם המשטר החדש בראשותו של אבו מוחמד אלג'ולאני, בניגוד למדינות ערביות אחרות.

רק 3 שבועות אחרי נפילת המשטר בסוריה התקשר שר החוץ המצרי בדר עבד אלעאטי לעמיתו הסורי אסעד אלשיבאני, בירך אותו ואמר כי מצרים מצפה ל"העברת שלטון באופן כולל".

מטוס מצרי ראשון ועליו סיוע הומניטרי נחת ב-4 בינואר בשדה התעופה בדמשק.

גורמי ביטחון בישראל אומרים כי מצרים מגיבה בזהירות לשינוי המשטר בסוריה מכיוון שיש לה קווים אדומים והיא רואה בכל הארגונים האסלאמיים ארגונים חתרניים ומסוכנים.

שליטה של גופים אסלאמיים קיצוניים במדינה כמו סוריה, שהייתה נחשבת ב-50 השנים האחרונות כמדינה חילונית, נתפסת גם במצרים ככישלון וסכנה גדולה לציבור.

הטלוויזיה המצרית הרשמית שידרה בימים האחרונים סרטון שבו נראים אימונים צבאיים ופרוייקטים של פיתוח וגם  נאום של הנשיא א-סיסי משנת 2017 ובסרטון נאמר כי הגורמים שעומדים מאחורי המלחמה בסוריה עלולים להגיע גם למצרים.

בסרטון נראה גם המנהיג החדש של סוריה אבו מוחמד אלג'ולאני  כשלצידו ניצב פעיל ה"אחים המוסלמים" מחמוד פתחי שמואשם בפעולות טרור במצרים.

פרשנים בעולם הערבי אומרים כי מצרים מודאגת גם מהחסות הטורקית לארגון "הייאת תחריר א-שאם" בראשותו של אבו מוחמד אלג'ולאני נוכח היריבות העזה של מצרים עם טורקיה והעובדה שטורקיה נתנה מקלט מדיני לראשי תנועת "האחים המוסלמים" שנמלטו ממצרים מייד לאחר שהנשיא א-סיסי עלה לשלטון.

מצרים יצרה קשר עם המשטר החדש בסוריה רק לאחר שמדינות המפרץ ובראשן סעודיה יצרו עמו קשר.

מצרים רוצה שסמכויות השלטון בדמשק יפוזרו ולא ירוכזו רק בידי האיסלאמיסטייים החדשים בראשות אבו מוחמד אלג'ולאני שעלול להפוך לדיקטטור הבא של סוריה.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי