פחות מ-24 שעות אחרי כניסתו לתפקיד,נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע על הדחתם של 4 מחברי הממשל האמריקני , כשבאופן מפתיע, רשימת המפוטרים כללה גם את בריאן הוק, שהיה שליחו המיוחד של טראמפ לענייני איראן בקדנציה הקודמת שלו וגיבש את מדיניות "הלחץ המקסימלי" נגד המשטר האיראני.
בריאן הוק שימש כשליח המיוחד של מחלקת המדינה האמריקנית לענייני איראן מ-2018 עד 2020, ונחשב כמי שהוביל את המדיניות של ממשל טראמפ הראשון נגד איראן ופרוייקט הגרעין שלה. בחודשים האחרונים הוק הוביל את צוות המעבר של טראמפ במחלקת המדינה.
הנשיא טראמפ עדיין לא קיבל החלטות סופיות לגבי האישים שיטפלו בנושא האיראני או האסטרטגיה שאותה ינקוט כלפי איראן והאם הוא יטיל עליה סנקציות חדשות או יאמץ את דרך הדיפלומטיה כדי לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית.
איראן שומרת על פרופיל נמוך ומעבירה את הכדור למגרש של מדינות המערב, היא הודיעה על נכונותה להחיות את המשא ומתן על תוכנית הגרעין שלה וזורקת פיתיון לנשיא טראמפ כדי לגרור אותו למשא ומתן ארוך ומייגע כדי שיוותר על האופציה הצבאית.
קאזם ע'ריב אבאדי,סגן שר החוץ האיראני לעניינים משפטיים, הודיע ב-21 בינואר כי איראן מתכוונת להמשיך בשיחות עם המעצמות האירופיות,צרפת, גרמניה ובריטניה, על פרויקט הגרעין לאחר ששני הצדדים ערכו סבב שיחות גישוש שלישי בינהם בג'נבה בשבוע שעבר.
הוא הצהיר כי "הדרך ההגיונית ביותר היא לפתוח בשיחות על הסרת הסנקציות מעל איראן וחזרה למסלול הנכון", הוא הוסיף כי " טהראן מוכנה לכך אם לצדדים האחרים יש את אותה הנכונות, המשא ומתן יתחיל ויביא לתוצאות".
גם רפאל גרוסי,ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, קורא לאיראן להגיע להבנות עם הנשיא טראמפ כדי לפתור את המבוי הסתום בנושא פרוייקט הגרעין האיראני.
מאז ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות,התפתח בצמרת האיראנית ויכוח על השאלה מה צריכה להיות האסטרטגיה האיראנית כלפי הנשיא החדש.
הויכוח הוא בין המחנה השמרני של המנהיג העליון עלי ח'מינאי ו"משמרות המהפכה" לבין המחנה הרפורמיסטי בראשות הנשיא מסעוד פזשכיאן.
יש שרואים בבחירתו של טראמפ הזדמנות לנהל משא ומתן על הסכם גרעין חדש נוכח היותו של טראמפ איש עסקים שרוצה לסגור דילים,אך אחרים חוששים כי טראמפ יחדש את מדיניות "הלחץ המקסימלי" שכוללת הטלת סנקציות כלכליות ואופציה צבאית נגד איראן.
ההנהגה האיראנית איננה מאמינה לנשיא טראמפ אשר בקדנציה הקודמת שלו הודיע על פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין.
עם זאת יש לציין כי הנשיא טראמפ לא פירסם עד כה שום צו נשיאותי בנוגע לאיראן ולא הטיל עליה שום סנקציות, בניגוד לתחזיות, ובאיראן יש שמפרשים זאת כאינדיקציה על רצונו להתמקד בענייני הפנים של ארה"ב ובמימוש הבטחות הבחירות שלו, אולם אין שום ערובה שזה לא יקרה בקרוב.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חוזר לבית הלבן ומביא איתו שינויים אדירים במדיניות החוץ האמריקאית, לאחר תקופה סוערת של סכסוכים שהעולם והמזרח התיכון היו עדים להם במהלך השנתיים האחרונות.
הנשיא טראמפ מפגין מגמה להפחית את ההסלמה בעולם ובמזרח התיכון בפרט, עוד לפני כניסתו לבית הלבן הוא הפעיל לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו להסכים לעסקה עם חמאס על שחרור החטופים והפסקת אש ברצועת עזה.
לאור הצהרותיו של טראמפ לפני השבעתו לנשיא, ברור שטראמפ ישים את איראן בראש סדר העדיפויות שלו, שעות לפני השבעתו כנשיא אמר טראמפ כי: "איראן פשטה רגל לחלוטין בתקופת נשיאותי הקודמת, והמשטר האיראני באותה תקופה לא היה מסוגל לנקוט בשום פעולה".
טראמפ התחייב בעבר למנוע מטהראן לבנות את תוכנית הגרעין שלה, והוא אמר בראיון לערוץ אל-ערביה באוקטובר האחרון: "איראן לא תשיג נשק גרעיני אם אני אנצח בבחירות."
טראמפ צפוי לפתוח את הקדנציה החדשה שלו במספר החלטות פנימיות וחיצוניות, חלקן נוגעות לאיראן. כך אמר היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, מייק וולץ, בראיון לרשת CBS ב-20 בינואר אמר וולץ כי "ממשל טראמפ מתכוון לקבל החלטות מכריעות נגד איראן החודש", הסנטור הרפובליקני לינדזי גרהאם קרא להשמדת תוכנית הגרעין האיראנית.
בשורה התחתונה, איראן חוששת מאוד מחזרתו של הנשיא טראמפ למדיניות "הלחץ המקסימלי" עליה ונשיא איראן מסעוד פזשכיאן הדגיש ב-17 בינואר את ההכרח בדיאלוג עם ארצות הברית.
בחודש נובמבר האחרון, שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, הודיע כי ארצו "אינה שואפת להחזיק בנשק גרעיני", ואמר: "יש צורך לבנות אמון בין איראן לבין ארה"ב".
אחת ההערכות בעולם הערבי היא כי הנשיא טראמפ ינסה קודם כל לסיים את מוקדי המתיחות והסכסוך במזרח התיכון ואז יתקדם לטיפול בסכנת הגרעין האיראני, אך זה לא יהיה בדרכים מדיניות אלא בדרכים צבאיות.
על פי גורמים מדיניים בירושלים, ישראל סבורה כי האופציה הצבאית נגד מתקני הגרעין באיראן היא דחופה ביותר כדי להסיר גם את האיום של השלוחות של איראן , לדוגמא, החות'ים בתימן שמאיימים על נתיבי השיט הבינלאומי בים האדום ופוגעים בכלכלת העולם.
גורם מדיני בכיר אומר כי הגיעה העת שארה"ב תעבור להשתמש במדיניות המקל ולא במדיניות הגזר כלפי איראן, הוא ציין שאיראן ניסתה להתנקש בחייו של הנשיא טראמפ בתקופת הבחירות כנקמה על חיסולו של הגנרל קאסם סולימאני בבגדאד בשנת 2020, אך גורמי הביטחון בארה"ב סיכלו את התוכנית הזו.
לדבריהם, ראש הממשלה נתניהו צפוי לצאת בחודש הבא לוושינגטון לפגישה עם הנשיא טראמפ בבית הלבן ואחד הנושאים המרכזיים בפגישה יהיה סכנת הגרעין האיראני.
איראן נמצאת במצב של המתנה וציפייה למדיניות החדשה של הנשיא טראמפ כלפיה,גורמי מודיעין מערביים אומרים כי ההנהגה האיראנית נמצאת תחת לחץ גדול וההצהרות התוקפניות הפומביות שלה פחתו בתקופה האחרונה, היא חוששת מסנקציות כלכליות שיטיל הנשיא טראמפ על תעשיית הנפט שלה שאחריהן תבוא מכה צבאית אמריקנית או ישראלית על מתקני הגרעין שלה ועל שלוחותיה באזור.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"