לאן תוביל פגישת הנשיא טראמפ עם ראש הממשלה נתניהו?

על פי גורמים מדיניים בכירים, ראש הממשלה נתניהו יציע לנשיא ארה"ב טראמפ לשנות את סדר העדיפויות במזרח התיכון ולהקדים תקיפה באיראן לפני השלמת עסקת שחרור החטופים. להערכת נתניהו,מהלך כזה יחזק מאוד את הסיכויים להסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה.

הפגישה היום בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו היא פגישה היסטורית וצפויה להיות צומת קבלת החלטות מרכזי בהתפתחויות האזוריות לקראת הקמת סדר חדש במזרח התיכון.

על פי הערכה של גורמים מדיניים בכירים,ראש הממשלה נתניהו מתכוון להציע לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשנות את סדר העדיפויות במזרח התיכון ולהקדים תקיפה צבאית באיראן לפני השלמת עסקת שחרור החטופים.

על פי גורמים האלה, נתניהו יבקש מטראמפ לאשר תקיפה באיראן של אתרי הגרעין תחילה, מהלך שיחזק מאוד את הסיכויים להסכם נורמליזציה עם סעודיה, ורק לאחר מכן להשלים את השלב השני של עסקת החטופים.

משמעות ההצעה היא דחייה של השלב השני של עסקת החטופים בכמה חודשים.

על פי אותם גורמים, נתניהו עושה מאמץ גדול לשכנע את הנשיא האמריקני להסכים למתווה הזה.

ממשל טראמפ רואה ביישום עסקת החטופים והפסקת האש ברצועת עזה מהלך שמקדם את הסכם נורמליזציה עם סעודיה.

על פי גורמים אמריקנים, הנשיא טראמפ מעוניין קודם לנסות להגיע להסכם גרעין חדש עם איראן ובהדרגה להחריף נגדה את הצעדים השונים, אם היא לא תקבל את תנאיו הוא יטיל עליה סנקציות משתקות, ישראל מקווה מאוד שהוא יילך גם למהלך צבאי נגד אתרי הגרעין באיראן או שלפחות יגבה אותה מבחינה צבאית ומדינית לבצע בעצמה מהלך כזה.

אין שום ודאות שהנשיא טראמפ יקבל את עמדתו של ראש הממשלה נתניהו, הוא יכול גם לסרב, לכן הפגישה היא כל כך חשובה, טראמפ עלול להתעקש על סיום המלחמה ברצועת עזה כבר עכשיו , דבר שיביא לנסיגה מלאה של כוחות צה"ל מהרצועה ויסכן את בקואליצה של נתניהו בגלל עמדתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שמאיים להפיל את הממשלה אם המלחמה ברצועה תסתיים עכשיו.

לא מן הנמנע שהאמריקנים יפעילו לחץ כבד על סמוטריץ' להישאר בממשלה ולא להוות מכשול בפני טראמפ.

גורמים מדיניים מעריכים כי הפגישה הזו תעסוק בהפחתת ההסלמה הצבאית ברצועת עזה וביהודה ושומרון, תוך הגברת הלחץ המדיני והכלכלי על רצועת עזה, באמצעות ארגז כלים שאיננו צבאי, כמו שליטה וניהול הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועה.

ביהודה ושומרון צפויות להימשך הפעולות של צה"ל נגד קבוצות הטרור בצפון השומרון וגם תימשך מדיניות ההתנחלויות של ממשלת ישראל.

על פי גורמים אמריקנים,הנשיא טראמפ אינו רוצה בחידוש הלחימה ברצועת עזה אלא בהשלמת עסקת החטופים והמשך הפסקת האש, במקביל הוא מנסה לקדם את תוכניתו להביא להגירת יותר ממיליון פלסטינים מהרצועה למצרים ולירדן.

בפגישה יידונו גם  סוגיות כמו ההתמודדות עם איראן גרעינית, נורמליזציה עם מדינות ערב ובראשן סעודיה, והגירתם של רבים מתושבי עזה למצרים וירדן.

גורמים מדיניים מעריכים כי הנשיא טראמפ ינסה לאזן בין תמיכתו בישראל לשימור היציבות באזור וחיזוקה, בעוד שראש הממשלה נתניהו ינסה לחזק את עמדתו ולמנף את התמיכה האמריקאית כדי להשפיע על סוגיות פוליטיות וביטחוניות.

כאמור, מדובר בפגישה היסטורית חשובה בין ראש ממשלה ישראלי לנשיא אמריקאי שקובעת גורלות, היא צפויה להשפיע משמעותית על המפה  המדינית והביטחונית באזור, וייתכן שיתקבלו בה גם החלטות הקשורות לסיפוח שטחים ביהודה ושמורון לישראל.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי פגישת טראמפ נתניהו נחשבת לצומת קבלת החלטות מרכזית, במיוחד לנוכח המתיחות המוגברת ברצועת עזה בעזה והאיומים האזוריים והיא תשפיע על האסטרטגיות הצבאיות, הפוליטיות והכלכליות של ישראל בשנים הקרובות.

גורמים מדיניים בכירים אומרים כי מדובר בפגישה מורכבת מאוד שתדון בנושאים רגישים, ייתכן ששני המנהיגים לא יגיעו להסכמות מלאות ויפנו לכיוונים שונים,כל אחד בהתאם לאינטרסים הפוליטיים והאסטרטגיים שלו, גם את האפשרות הזו צריכים לקחת בחשבון.

כרגע, רב הנסתר על הגלוי וקשה מאוד להעריך לאן פני הדברים, הנשיא טראמפ הוא אדם לא צפוי וייתכן שנשמע על הפתעות חדשות כשהפגישה תסתיים.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי