ירדן ומצרים מחפשות דרכים להתנגד לתוכנית ההגירה של טראמפ

מצרים וירדן במבוכה גדולה מתוכניתו המפתיעה של הנשיא טראמפ להביא להגירה מרצועת עזה לשטחן והן חוששות להיכנס לעימות עמו מחשש לסנקציות נגדן. הנשיא א-סיסי והמלך עבדאללה מנסים לגבש תמיכה בינלאומית לעמדתם נגד תוכנית טראמפ אבל תמיכה כזו איננה מספיקה לעצור את טראמפ.

הנשיא טראמפ ממשיך לנסות אמצעים שונים לקדם את תוכניתו להגירת תושבי רצועת עזה  למצרים וירדן למרות התנגדותן העזה לתוכניתו.

טראמפ הזמין את המלך עבדאללה לבית  הלבן והוא ייפגש עמו ב-11 בחודש, כמה ימים אחרי פגישתו עם ראש הממשלה נתניהו, כדי לנסות ולשכנעו להסכים לתוכניתו.

הלכי הרוח בעולם הערבי הם כי ישראל עומדת מאחורי תוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ.

הפרשן הפוליטי הירדני, מונזר אל-חווארת, אמר לאתר הקטארי "אלח'ליג' און ליין" כי ישראל שכנעה בחשאי את הנשיא האמריקני כי ברצועת עזה עדיין קיימים כוחות חזקים של חמאס, ולכן נדרשות פעולות צבאיות נרחבות, כולל שימוש באמצעים קשים של הפצצות אוויריות וקרקעיות. הדבר מצריך, לדבריו, פינוי של האוכלוסייה האזרחית כדי למנוע אבדות רבות בנפש"

הוא הוסיף כי מדובר בניסיון ישראלי נמרץ להביא להגירת תושבי הרצועה,בתחילה ניסתה ישראל לדחוק את האוכלוסייה ברצועת עזה מהצפון למרכז, ומשם לדרום, בתקווה שהם יגיעו לגבול המצרי ויעזבו למצרים, אך התושבים עמדו איתן ולא נכנעו ללחצים.

מצרים וירדן מנסות כעת להידבר אל הנשיא טראמפ כדי להסיר מעליהן את רוע הגזירה.

הן מדגישות כי לסוגיה הפלסטינית יש היבטים היסטוריים ומשפטיים שלא ניתן לפתור באמצעות פתרונות זמניים, אלא יש צורך בפתרון יסודי ומקיף.

אולם, נראה כי הן בבעיה קשה,גורמי ביטחון בכירים אומרים כי ירדן ומצרים תלויות בסיוע מארצות הברית, ולכן האפשרות של הפסקת הסיוע הזה תשפיע משמעותית על שתי המדינות.

למצרים יש כלכלה גדולה, והסיוע האמריקני מהווה חלק חשוב מתקציב מצרים ירדן, והפסקתו תזיק לשתי המדינות. בנוסף, הן מקבלות הלוואות מהבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית בחסות ארה"ב, ולכן על ירדן ומצרים למצוא ערוצים מדיניים לנסות לעצור את התוכנית של טראמפ.

התוכנית של ירדן היא לפנות לזירה האזורית והבינלאומית, ביום שבת האחרון, ה-1 בפברואר, התכנסה בקהיר הועדה הערבית שכוללת שש מדינות והצהירה על התנגדותה להגירה ותמיכתה בשיקום רצועת עזה.

גישה זו היא חלק מהמאמץ לחזק את עמידתם של תושבי עזה ולמנוע את יישום תוכנית ההגירה שהעלה טראמפ, וזאת תוך הכרה במאמציו להגיע להסדר בנושא החטופים ולהשגת הפסקת אש ברצועה.

אפשרות נוספת היא פנייה של ירדן למדינות האזור, כמו טורקיה, ולארגונים בעלי השפעה גלובלית כמו האיחוד האירופי.

ירדן אף חתמה על הסכם לשיתוף פעולה ותמיכה אסטרטגית עם האיחוד האירופי לצורך חיזוק התקציב הירדני והחברה האזרחית.

סביר להניח שהמלך עבדאללה השני יפנה גם לסין, ואולי אף ינהל שיחות עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. לבסוף, הוא יגיע לארצות הברית כשהוא מגובה בתמיכה אזורית, בינלאומית, ערבית ואסלאמית וינסה לשכנע את הנשיא טראמפ לסגת  מתוכנית ההגירה שלו.

למצרים וירדן יש כלים רבים שהן טרם השתמשו בהם,  כולל היבטים הקשורים להסכמי השלום עם ישראל, שיתופי פעולה אסטרטגיים עם ארה"ב, ונוכחות הבסיסים הצבאיים האמריקניים במזרח התיכון. עם זאת,להערכת גורמי ביטחון בכירים, כלים אלו נשמרים לשעת הצורך, שכן עד כה ערוץ המו"מ על תוכנית ההגירה של טראמפ נותר פתוח.

לא מן הנמנע כי הצהרותיו של הנשיא טראמפ הם בגדר טקטיקה בלבד, אבל, הדרך שבה הוא מביע ביטחון בדבריו מערערת את אמון הציבור הירדני והמצרי במנהיגיהם, ויוצרת את הרושם שיש הסכם סודי בינו לבין הנשיא א-סיסי והמלך עבדאללה שאינו ידוע לציבור,כך נוצר חוסר אמון בין ההנהגות לבין הרחוב הערבי, מה שמוביל לערעור היציבות .

בשורה התחתונה, הנשיא טראמפ הצליח להביך את מנהיגי מצרים וירדן ולהכניס אותם לחרדה עמוקה, לא מן הנמנע שהוא ממתין להצעה נגדית של הנשיא א-סיסי והמלך עבדאללה בנושא רצועת עזה, טראמפ מנהל את המשא עמם כאיש עסקים ממולח, עם מנופי לחץ כלכליים וצבאיים והם מוגבלים בדרכי התגובה,תהליך כיפוף הידיים הזה יימשך בימים הקרובים  במקביל לפתיחת המשא ומתן בין ישראל לחמאס על השלב השני של עסקת החטופים והפסקת האש ברצועת עזה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי