מה מסתתר מאחורי ההפרות המצריות של הסכם השלום עם ישראל?

הדרג המדיני בישראל מודאג מאוד מכך שמצרים מפרה את הסכם השלום עם ישראל בחצי האי סיני והוא מתכוון לפעול בנושא מול ממשל טראמפ. גורמי ביטחון בכירים מזהירים כי למרות הסכם השלום,למצרים יש אינטרס להחליש את ישראל מבחינה צבאית ומדינית וכי הגיעה העת להשתחרר מהקונספציות שהביאו לכישלון המודיעיני ב-7 באוקטובר 2023.

ההפרות של הסכם השלום בין ישראל למצרים מעוררות דאגה רבה בדרג המדיני והביטחוני.

 

המודיעין הישראלי מאתר הפרות של הסכם השלום בין ישראל למצרים, על פי גורמי ביטחון  בישראל,  הורחבו שדות תעופה צבאיים בסיני, באזור רפידים ואל עריש, נבנו בונקרים חדשים ומכשולים נגד טנקים, ונבנו מאגרי תחמושת חדשים ומאגרי דלק.

 

כמו כן נבנו שבע מנהרות מתחת לתעלת סואץ, ארבע מהן באזור אסמאעיליה ושלוש אחרות באזור פורט סעיד,עוד דווח על הרחבת צירי תנועה מרכזיים בסיני לאוטודסטרדות במקומות שבהם יש תנועה דלילה של תושבים.

 

חלק מההפרות האלה נעשו באישור של ישראל לצורך המלחמה של הצבא המצרי נגד שלוחת דאע"ש בסיני, אולם גורמים ביטחוניים מדגישים כי האישור תמיד נעשה בדיעבד כדי שלא להתעמת מדינית עם מצרים, בכל מקרה, להערכת גורמי הביטחון למצרים יש בחצי האי סיני פי ארבעה כוחות צבא ממה שמותר להם על פי הסכם השלום.

 

הנשיא א-סיסי הוא זה שבונה, מאז עלייתו לשלטון בשנת 2014, את צבא מצרים כצבא מודרני ומתקדם בים, באוויר וביבשה והוא משקיע בכך כסף רב בעזרת הסיוע הצבאי השנתי האמריקני בסך 1.5 מילארד דולר.

 

בנוסף לכך, הצבא המצרי ממשיך לערוך תרגילים צבאיים שהתרחישים שלהם הם כי הוא נלחם נגד ישראל.

 

מי שהעלה בפעם הראשונה באופן רשמי את את הנושא של ההתעצמות הצבאית חסרת התקדים של צבא מצרים והאשים אותה בהפרת הסכם השלום עם ישראל הוא השגריר החדש של ישראל בארה"ב ד"ר יחיאל לייטר.

 

גורמים מדיניים מעריכים כי הדברים נאמרו בגלוי לאחר שממשל טראמפ נכנס לתפקידו וכי ישראל מבקשת את עזרת הממשל בנושא כדי למנוע את המשך הפרות ההסכם מצידה של מצרים, נוכח המתיחות ביחסים בין שתי המדינות מאז תחילת המלחמה ברצועת עזה.

 

בסוף החודש הקודם, לפני הפגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ,בפגישה עם ארגונים יהודיים, ד"ר יחיאל לייטר האשים את מצרים ב"הפרות רציניות" של הסכם השלום עם ישראל, ואמר כי "בקרוב מאוד" צפויים בירושלים להעלות את ההתעצמות הצבאית המצרית.

 

"יש פה בסיסים שבונים ויכולים לשמש אך ורק לפעולות התקפיות, לנשק התקפי", קבע לייטר. "זו הפרה ברורה. במשך זמן רב העלמנו עין – אבל זה ממשיך. זו סוגייה שנניח על השולחן בתקופה הקרובה, ונדגיש אותה מאוד".

 

גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי למרות המתיחות ביחסי ישראל למצרים, לנשיא א-סיסי אין שום אינטרס כרגע לצאת למלחמה נגד ישראל ולהפר את הסכם השלום, במיוחד לא כשנשיא ארה"ב הינו דונלד טראמפ.

 

עם זאת,הגורמים אינם שוללים את האפשרות כי הנשיא א-סיסי עלול להזרים כוחות צבא גדולים לסיני ,בתרחיש קיצוני, כדי לאיים על ישראל.

 

השאלה המטרידה את המודיעין הישראלי היא מדוע הצבא המצרי מתמקד בהשקעה בביצורים צבאיים ופתיחת צירים להעברה מהירה של כוחות גדולים לחצי האי סיני, לאחר שהוא מיגר את שלוחת דאע"ש ובזמן שהאויבים הפוטנציאליים שלו הינם אתיופיה ולוב?

 

מדוע הוא ממשיך להתאמן על לחימה נגד כוחות צה"ל בתמרונים הצבאיים שלו?

 

גורמים מדיניים בכירים אומרים כי הגיעה העת להשתחרר מהקונספציות המוטעות שהביאו לכישלון המודיעיני הגדול של ה-7 באוקטובר 2023 וכי "הגיעה העת לשחוט את הפרות הקדושות" ולאמץ דרכי חשיבה אחרות.

 

לדבריהם, יש לבדוק בהקדם, האם המודיעין המצרי ידע מראש על מתקפת הפתע של החמאס על ישראל ב-7 באוקטובר ולא הזהיר את ישראל.

 

גורמי ביטחון בכירים אומרים כי למצרים יש אינטרס ברור, למרות הסכם השלום, להחליש את כוחה של ישראל מבחינה צבאית ומדינית ולהגדיל את התלות הישראלית בה כמתווכת בינה לבין חמאס כדי להשיג מישראל תמורה מדינית וכלכלית, בעיקר בכל הקשור להשפעתה על הממשל האמריקני מכיוון שמצרים מעריכה כי "הדרך לוושינגטון עוברת דרך ירושלים".

 

לדבריהם, מצרים הרגילה את ישראל בשנים האחרונות להפרות של הסכם השלום בחצי האי סיני והדבר חייב להיפסק.

 

גורם מדיני בכיר מעריך כי הדרג המדיני יעלה את הנושא בפני ממשל טראמפ כדי שהוא ייפתר באפיקים הדיפלומטיים והמצב יחזור לקדמותו, הוא הדגיש כי לישראל יש אינטרס אסטרטגי שהסכם השלום עם מצרים ייישמר ובהפחת המתיחות בין שתי המדינות.

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי