מחלוקת בין הליגה הערבית לחמאס על עתיד רצועת עזה לאחר המלחמה

המחלוקות בעולם הערבי על סוגית היום שאחרי המלחמה ברצועת עזה גוברות,כמה מדינות ערביות דורשות שחמאס ייצא מרצועת עזה ואילו מצרים מתנגדת לכך שלשרש"פ תהייה שליטה על הכספים המיועדים לשיקום הרצועה.

 גוברת המתיחות בין ארגון חמאס למדינות ערב בעקבות ההתעקשות של חמאס להישאר בשלטון ברצועת עזה.

 

באחרונה התגלע עימות בין הליגה הערבית לארגון חמאס בנוגע לעתיד רצועת עזה "ביום שאחרי" סיום המלחמה.

 

 גורם בכיר בליגה הערבית אמר בשבוע שעבר כי "האינטרס של העם הפלסטיני מחייב את יציאתה של תנועת חמאס מהזירה ברצועה", אמירה שהארגון דחה בתוקף.

 

עם זאת, לא ברור עדיין האם העימות יתרחב וכיצד הוא ישפיע על המשא ומתן המתנהל מאחורי הקלעים על עתידה של רצועת עזה.

 

לפני מספר ימים הופיע סגן מזכ"ל הליגה הערבית, השגריר חוסאם זכי, בערוץ טלוויזיה מקומי במצרים, ואמר כי "האינטרס הפלסטיני מחייב את חמאס לצאת מהזירה".

 

דובר חמאס, חאזם קאסם, הגיב בהודעה רשמית שבה הביע תמיהה על דבריו של זכי, והדגיש כי חמאס הפגין גמישות רבה בניסוח מתווים פוליטיים ומנהליים לניהול הרצועה במהלך שיחות רבות, במיוחד עם מצרים.

 

הוא ציין כי הארגון אף הסכים להקמת ממשלת אחדות לאומית וכן קיבל במלואו את ההצעה המצרית להקמת "ועדת הסיוע החברתי".

 

לדבריו, חמאס ימשיך לשים את טובת העם הפלסטיני בראש סדר העדיפויות שלו בכל החלטותיו הנוגעות למצב ברצועת עזה לאחר המלחמה, תוך שמירה על ההסכמה הלאומית וללא התערבות מצד ישראל או ארה"ב.

 

חמאס קרא לליגה הערבית לתמוך בעמדה זו ולא לאפשר העברת יוזמות העלולות לפגוע בביטחון הלאומי הערבי.

 

שגריר מצרים לשעבר באו"ם, השגריר מועתז אחמדין, הגן על חמאס ואמר לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי תגובת חמאס טבעית ומתיישרת עם עמדתו המוצהרת פעמים רבות שלפיה הוא אינו נאחז בשלטון בעזה לאחר המלחמה, אך גם אינו מוותר על זכות ההתנגדות. לדבריו, "אי-שיתוף חמאס בממשל אינו בהכרח מצביע על כך שהוא ייצא מהרצועה".

 

לדבריו, ייתכן כי חמאס פירש את הצהרתו של חוסאם זכי כהיענות הליגה הערבית לדרישות ישראל וארה"ב להביא לחיסולו ולגירושו מרצועת עזה.

 

אחמדין הדגיש כי היוזמה הערבית, ואף האמריקנית לפני ממשל טראמפ, שעל בסיסה הושגה הפסקת האש, לא כללה דרישה להוצאת חמאס מהרצועה, אלא רק שלילת מעורבותו בניהולה.

 

כעת, ישראל דורשת שינוי של מדיניות זו, תוך דרישה ישירה לחיסול חמאס.

 

ישראל, ארה"ב ומדינות אירופיות מתעקשות כי לא יהיה לארגון חמאס כל תפקיד עתידי ברצועת עזה, וכמה מדינות ערביות תומכות בעמדה זו.

 

במקביל, הסכם הפסקת האש ברצועת עזה נמצא בסכנה  , מה שמגביר את הלחץ על המתווכים לפעול לשימור ההסכם.

 

ערוץ "אל-קאהרה אלאח'באריה" דיווח מפי מקור מצרי המעורה במשא ומתן על הפסקת האש כי מצרים מקיימת מגעים אינטנסיביים להקמת ועדה זמנית שתפקח על הסיוע ההומניטרי ושיקום הרצועה.

 

לדברי המקור, חמאס התחייב למלא אחר שלושת שלבי הסכם הפסקת האש ולהימנע מהשתתפות בניהול עזה בשלב הבא.

 

אחד מדוברי חמאס, עבד א-לטיף קאנוע, אישר כי ארגונו העביר למצרים ולקטאר את הסכמתו לכל הצעה שתסדיר את ניהול הרצועה בלא מעורבותו הישירה.

 

חבר המועצה המצרית ליחסים חוץ-מדיניים, השגריר רוחה אחמד חסן, אמר לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי דבריו של חוסאם זכי היו לא מדויקים, משום שאין עמדה ערבית אחידה הקוראת להוצאת חמאס מרצועת עזה ,  אלא רק למניעת מעורבותו השלטונית.

 

לדבריו, "כולם מבינים שלא ניתן לדרוש מארגון שנלחם במשך יותר משנה וחצי לעזוב מיד את הרצועה, ולכן מצרים הציעה את רעיון 'ועדת הסיוע החברתי', שתוקם בהסכמת הפלגים הפלסטיניים אך ללא השתתפותם".

 

לדבריו, דרישה להוצאת חמאס היא עילה שבה ישראל משתמשת כדי לעכב את ביצוע הסכם הפסקת האש, שבכלל אינו כולל סעיף כזה. הוא הוסיף כי "הוצאת חמאס מהזירה יכולה להתבצע רק במסגרת הקמת מדינה פלסטינית מאוחדת, שבה לא יהיה תפקיד לפלגים השונים".

 

חילוקי הדעות בעולם הערבי על היום שאחרי המלחמה ברצועת עזה נמשכים, העיתון "אלערבי אלג'דיד" דיווח ב-23 בפברואר כי יש חילוקי דעות בין מצרים לרש"פ בנוגע לניהול רצועת עזה ושיקומה לאחרי המלחמה.

 

מצרים והמדינות התורמות מסרבות להעניק לרש"פ סמוכיות לנהל באופן ישיר את הכספים המיועדים לשיקום הרצועה בשל חשש מחוסר שקיפות בעוד שיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מתנגד לכל מתווה שלא יעניק לרש"פ שליטה על הכספים.

 

גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי החששות של מצרים והמדינות התורמות מובנים וכי מדובר ברשות פלסטינית מושחתת שלא ניתן לסמוך עליה בענייני כספים.

 

בכל מקרה, הבהירו אותם גורמים, ישראל מתנגדת לכל אפשרות שחמאס או הרש"פ ישלטו ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה וכי עמדה זו הובהרה לממשל החדש של טראמפ בארה"ב.

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי