השליח האמריקני סטיב וויטקוף מחולל סערה במצרים

מצרים זועמת על דברים שאמר בראיון השליח האמריקני סטיב וויטקוף על המצב המדאיג של היציבות הפוליטית והכלכלה במצרים. המשטר המצרי עדיין לא הגיב רשמית על דבריו, אך שופרות המשטר נשלחו לתקוף את וויטקוף ולהגן על מצרים.

בריאיון ב-22 במרץ לפודקאסט של איש התקשורת טאקר קרלסון, המקורב לנשיא האמריקני דונלד טראמפ, אמר שליח ארצות הברית למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, כי ייתכן שיפרצו הפרות סדר נגד יורש העצר מוחמד בן סלמאן בסעודיה ונגד הנשיא א-סיסי במצרים, בשל תחושת הציבור שהמנהיגים אינם פועלים מספיק למען רצועת עזה,  מה שעלול להפוך למוקד להתפרצויות זעם.

 

תשובתו של ויטקוף ניתנה בעקבות שאלה של קרלסון על השפעת המלחמה בעזה על זעמם של חלק מעמי האזור, ובפרט במצרים ובירדן, ועל האפשרות שהכעס הזה יביא לנפילת הממשלות שם ולכאוס רחב היקף שעלול להשפיע גם על אירופה.

 

הוא הבהיר כי המצב במצרים מורכב יותר מאשר בירדן, והזהיר כי "הפרות סדר במצרים עלולות להחזיר אותנו לאחור".

 

לדבריו, "מצרים היא נקודת רתיחה. כל מה שהשגנו באזור – כמו חיסולו של יחיא סינוואר (מנהיג חמאס לשעבר) ושל חסן נסראללה (מנהיג חיזבאללה לשעבר) – עלול להתהפך לחלוטין אם נאבד את מצרים".

 

עוד הוסיף ויטקוף: "המצב במצרים מדאיג – שיעור האבטלה גבוה במיוחד, ומגיע ל-45% בקרב צעירים. מדינה לא יכולה להחזיק מעמד כך לאורך זמן. הם למעשה כמעט פושטי רגל וזקוקים לסיוע רב. אם יתרחש אירוע שלילי במצרים, זה יחזיר אותנו שנים רבות לאחור", והדגיש כי "לכן עלינו למצוא פתרון למשבר בעזה".

 

דבריו של השליח וויטקוף עוררו תגובות נזעמות במצרים והשלטון המצרי היה מאוד מודאג מהן, כך אומרים גורמים ביטחוניים בישראל, לדבריהם, המשטר המצרי ראה בהם ניסיון להפעיל לחץ על מצרים וירדן לקבל את תוכניות של הנשיא טראמפ להגירה כפויה של תושבי רצועת עזה ולהאיץ את יישומן, תוך אזהרה כי הסירוב עלול להוביל לתוצאות חמורות והשלכות קשות.

 

בעקבות דבריו של וויטקוף, המשטר המצרי הזעיק מייד את השופרות שלו כדי להגן על עמדת מצרים.

 

התגובה הראשונה הגיעה מהעיתונאי נשאת אל-דיהי, שטען כי ויטקוף, יזם נדל"ן במקצועו, אינו בקיא בהיסטוריה ואינו מבין את הגיאוגרפיה של האזור.


אל-דיהי פנה לויטקוף ואמר: "מצרים אינה מדינה פושטת רגל, ושמרו את הסיוע שלכם לעצמכם. לא קיימת אבטלה של 45% כפי שטענת מתוך בורות או שקר. בדוק את הנתונים של קרן המטבע והבנק העולמי ותיווכח שהאבטלה במצרים עומדת על 6% בלבד. המשטר המצרי יציב וחזק יותר משאתם מדמיינים, למרות הסערות שמסביב. איננו מדינה של 'קופי-פייסט' או אחת מרפובליקות הבננות שבחצר האחורית שלכם".


עוד הוסיף אל-דיהי כי "אולי אין למצרים את הכסף שאתם סוחטים מהעולם, אך יש לה רעיונות, השפעה והחלטות עצמאיות באזור מסובך מאוד. כדאי לזכור שכבר ניסיתם להיכנס לכאן בעבר, בעיראק, בסומליה ובאפגניסטן – ונכשלתם כי לא הקשבתם לקול המצרי".


בהמשך דבריו, הזהיר אל-דיהי את ויטקוף מפני גלי הגירה וטרור אם ימשיכו להתעלם מהאזהרות של מצרים. לדבריו, "הפתרון טמון בעצירת התמיכה בנתניהו ובקיום מיידי של משא ומתן להקמת מדינה פלסטינית".
הוא סיים באזהרה: "הסכמי אברהם לא יצליחו אם לא יקום פתרון צודק לפלסטינים. כשאתה מדבר על מצרים, עליך לנהוג בכבוד הראוי לאומה בעלת היסטוריה מפוארת".


העיתונאי המצרי אחמד מוסא התייחס גם הוא לדבריו של ויטקוף וטען כי מדובר בשקרים. לדבריו, שיעור האבטלה בקרב צעירים בגילאי 15–24 עומד על 14.7% בלבד, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של מצרים לשנת 2023.


מוסא ציין כי "למרות המשבר הכלכלי, מצרים סייעה לתושבי עזה, והסיוע שלה מהווה 75% מכלל הסיוע הבינלאומי לרצועה". הוא הדגיש כי העם המצרי ימשיך לעמוד איתן ולא יאפשר יישום של תוכניות הגירה העלולות לפגוע בביטחונו הלאומי,

 

מוסא הדף את הדיבורים על פשיטת רגל והבהיר כי "מצבנו כיום טוב בהרבה ממה שהיה לפני עשור. מצרים לא תוותר על עקרונותיה תמורת אוצרות העולם, והיא לא תסכים להיגרר לאיומים או לסחיטות".

 

החוקר המצרי בתחום מדע המדינה,ד"ר ח'ליל אלענאני, אמר כי הצהרותיו של ויטקוף אינן איום ישיר על המשטר, אלא משקפות חשש אמיתי בקרב הממשל והמודיעין האמריקני מפני קריסת המשטר המצרי עקב השפעת המשבר בעזה.


אלענאני הסביר כי הדברים שויטקוף אמר ידועים זה מכבר, אך עתה הם נאמרו ישירות על ידי גורם אמריקני בכיר.

 

מצרים הרשמית לא הגיבה עד כה על דבריו של וויטקוף אך נראה שהוא צריך לחשוב היטב לפני שהוא משחרר את חרצובות לשונו, גם בישראל נתמכה עליו ביקורת בדרג המדיני על כך שאמר בראיון לקרלסון כי “חמאס לא נעול מבחינה אידיאולוגית ובתנאים מסוימים הוא יוכל להישאר בעזה כגוף פוליטי אם יסכים להתפרק מנשקו”בנוסף לשבחים שהרעיף על קטאר.

 

 הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי