גורמים מדיניים בירושלים מגלים זהירות ואינם מתלהבים מסבב השיחות הראשון, על אדמת עומאן, בין איראן לארה"ב בנושא הסכם הגרעין, למרות ההצהרות החיוביות של שני הצדדים בסיומו.
לדבריהם, כדאי שלא להתרשם יתר על המידה מסבב השיחות שהיה אתמול בעומאן, מדובר בסבב פתיחה ועדיין לא הגענו למחלוקות העיקריות והקשות, האיראנים אלופי המשא ומתן והם ינסו לנקוט בסחבת ולמסמס את הדרישות האמריקניות.
בתום סבב המשא ומתן הישיר הקצר בין שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, ושליח הממשל האמריקני למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, הודיעה איראן כי האווירה הייתה "חיובית", והמגעים יתחדשו בשבוע הבא כדי לקבוע את "הקווים הכלליים להסכם אפשרי".
המשא ומתן, שנמשך שעתיים, נערך בצורה לא ישירה, כאשר שר החוץ של עומאן, בדר אל-בוסעידי, שימש כמתווך בין הצדדים. המטרה של השיחות שנדונה במסקט בירת עומאן הייתה להתחיל מחדש את המגעים בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית, שמתקדמת בקצב מהיר.
בדר בוסעידי הדגיש כי השיחות התקיימו ב"אווירה ידידותית", וציין כי מטרתן היא להשיג "הסכם הוגן ומחייב".
על פי דיווח בעיתון "א-שרק אלאווסט", השיחות התמקדו בהקלת המתיחות באזור, חילופי שבויים, והשגת הסכמים מוגבלים להקלה בסנקציות על איראן בתמורה למגבלות על תוכנית הגרעין שלה. עם זאת, משרד החוץ האיראני הכחיש כי נושא השבויים הוזכר בשיחות.
הטלוויזיה האיראנית דיווחה כי השיחות התמקדו רק בתוכנית הגרעין,וכי איראן דוחה את ההצעה לדון בנושאים נוספים כמו תוכנית הטילים שלה.
שר החוץ האיראני עראקצ'י ציין כי "בשיחה הבאה נדון בקווים הכלליים להסכם אפשרי", והוסיף כי הצדדים "הביעו את מחויבותם להמשיך בשיחות על מנת להגיע לתוצאה הרצויה עבור שני הצדדים". הוא ציין כי "הוסכם כי סבב שני של השיחות יתקיים בשבת הקרובה".
דובר משרד החוץ האיראני, אסמעיל בקאי מסר כי "היעד של הרפובליקה האיסלאמית ברור: לממש את האינטרסים הלאומיים האיראניים, אין לנו מטרה אחרת", והוסיף: "אנו מעניקים הזדמנות אמיתית וכנה לדיפלומטיה על מנת שנוכל להמשיך בטיפול בנושא הגרעין והסרת הסנקציות דרך שיחות".
העיתון "וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי איראן דרשה מהמשלחת האמריקנית לאפשר לה גישה למיליארדי הדולרים המוקפאים בחו"ל.
בנוסף, איראן דרשה לסיים את הלחץ האמריקאי על קוני הנפט הסיניים של נפט איראני כחלק מהקלות נרחבות יותר במגבלות, לפי העיתון.
העיתון דיווח כי איראן הציעה בתמורה נכונות לחזור לרמות ההעשרה הגרעינית של האורניום המותרות לפי הסכם הגרעין משנת 2015.
שר החוץ האיראני, עבאס עראקג'י, העביר למשלחת האמריקנית את "הקווים האדומים" של איראן, וציין כי טהראן עומדת על כך שהתוכנית הגרעינית שלה היא למטרות שלום, והדגישה כי היא תסרב לדרישות להפסיק את התוכנית.
גורמים איראניים אמרו שהם רוצים הקלה מיידית בסנקציות האמריקניות הקשורות לתוכנית הגרעין ששיתקו את כלכלת טהראן, כחלק מהסכם חדש, לפי העיתון.
בשבועות האחרונים,היו חילופי עמדות באמצעי התקשורת בין שני הצדדים. בעוד הנשיא האמריקני טראמפ הזהיר בשבוע שעבר כי פעולה צבאית נגד איראן "היא אפשרות לגמרי", אם השיחות לא יביאו להסכם, השיב עלי שמחאני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון עלי ח'מינאי, והזהיר כי איומים כאלה עשויים להוביל לגירוש מאיראן של פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי בעקבות המלחמה שהחלה ב-7 באוקטובר 2023,איראן נחלשה ואיבדה את בנות בריתה, את חמאס והגי'האד האסלאמי ברצועת עזה, את חזבאללה בלבנון ואת הנשיא בשאר אסד בסוריה,היא מתמודדת עם משבר כלכלי קשה, עם אינפלציה גבוהה ומטבע שממשיך לקרוס, לצד תסיסה ציבורית גוברת כלפי המשטר.
האם ישראל יכולה לסמוך על הנשיא טראמפ?
עד כה, עמדתו של הנשיא טראמפ ברורה ונחושה יותר מזו של הנשיא ברק אובמה, שנכנע בפני המנהיג העליון של איראן ונסוג מהאיום המפורסם שלו נגד משטר אסד, אשר השתמש בנשק כימי במלחמת האזרחים סוריה.
גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי הנשיא טראמפ הכין היטב את הזירה המדינית לקראת המשא ומתן עם איראן במוסקט בירת עומאן.
הוא שלח כוחות צבא גדולים לאזור, פתח במבצע אווירי חסר תקדים להשמדת יכולות החות'ים בתימן, מינה את שליחו סטיב ויטקוף למגעים עם טהראן, שלח מסר ישיר למנהיג העליון, הטיל סנקציות חדשות על ייצוא הנפט האיראני, ואירח את ראש הממשלה נתניהו בבית הלבן, כשהוא מעביר מסר חד משמעי בפומבי על האופציה הצבאית., נגד איראן, מדובר בשורת צעדים שמטרתם לחזק את עמדתו במשא ומתן.
לדברי הגורמים המדיניים, האיראנים אינם במצב טוב, אך גם הם נקטו צעדים משלהם: המנהיג העליון נוקט בעמדות נוקשות, חזבאללה מנסה להתאושש ולשקם את כוחו הצבאי והחות'ים סירבו להזמנת וושינגטון להפסיק את התקפותיהם על הספנות הימית , לאחר חודש של הפצצות אמריקניות, ככל הנראה כדי לחזק את עמדת המיקוח של טהראן.
הנשיא טראמפ הציב מסגרת זמן של חודשיים להגיע להסכם עם איראן, כאשר יש אפשרות להארכה, אם השיחות יתחילו ברוח חיובית.
אך הוא חזר והזהיר את איראן כי אם לא יושג הסכם –מתקניה הגרעיניים יותקפו וישראל תוביל את המתקפה.
זהו מצב שונה בתכלית מאווירת המשא ומתן בעידן ברק אובמה ומהתדמית הפייסנית שאפיינה אותו. טראמפ מגיע לשולחן עם מוניטין מפחיד של אדם שאינו נרתע מלהתעמת עם חצי עולם. צוות המשא ומתן שלו מתייצב מול איראן כשהיא במצב הגרוע ביותר שלה – לאחר שישראל חיסלה את שלוחותיה: חזבאללה, חמאס, הגי'האד האסלאמי וגרמה לנפילתו של משטר בשאר אסד.
גורמים מדיניים אומרים כי לטראמפ יש סיכוי גבוה להשיג הסכם חדש עם איראן, הרבה יותר טוב מהסכם הגרעין של שנת 2015, אם יתמיד בעמדותיו ויצליח למנוע הסחבת של צוות המשא ומתן האיראני ותרגילי ההשהייה שלו, אולם ההערכה שלהם היא כי איראן לא תסכים לפרק את תוכנית הגרעין שלה ותנסה להרוויח זמן ולהשיג הסכם שייתן לה מרווח נשימה עד שטראמפ יסיים את הקדנציה שלו כדי שתוכל לפרוץ מחדש לפצצה גרעינית בעתיד.
מאזן הכוחות נוטה כעת לטובת ישראל, לאחר שהשמידה את שלוחותיה של איראן – מה שמחליש את טהראן בשיחות מסקט ומונע ממנה להשתמש בקלף השלוחות שלה שאותן היא הפעילה בעבר מול העולם ובמסגרות המו"מ.
לכך מצטרפת העובדה שטראמפ התחיל לקיים את הבטחתו למנוע מאיראן את האפשרות למכור את רוב הנפט שלה, ואם לא תגיע להסכם, תעמוד בפני משבר כלכלי קשה.
לכן, נראה כי אפשרויותיה של איראן הפכו למוגבלות יותר, אבל אין פירוש הדבר שאיראן תיכנע ותסכים לפירוק כל פרוייקט הגרעין שלה.
טראמפ מכין במקביל את האופציה הצבאית
האתר "פרי פרס" דיווח כי גורמים אמריקניים מסרו כי הבית הלבן כבר החל בבחינת יעדים פוטנציאליים לתקיפה נגד איראן, כולל מתקנים גרעיניים מרכזיים ומרכזי ייצור טילים בליסטיים וכטב"מים.
בדיווח נמסר כי אחד מהיעדים הפוטנציאליים עשוי להיות תשתית ייצור הנפט של איראן, עוד צוין כי "אם מטרת התקיפה היא לערער את יציבות המשטר האיראני, אחד מהיעדים האחרים עשוי להיות המשרדים ומרכזי הפיקוד של משמרות המהפכה".
בתשובה לשאלות עיתונאים על השיחות עם איראן, אמרה דוברת משרד החוץ האמריקני, תמי ברוס כי: הפגישה במוסקט בירת עומאן "אינה חלק מתוכנית או מסגרת רחבה יותר. זו פגישה כדי לבדוק את רצינות האיראנים".
לגבי הצהרתו של עלי שמחאני, יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן, עלי ח'מינאי, כי אם יימשכו האיומים הצבאיים, איראן תגרש את פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ותסתיר את החומרים המועשרים שלה, ענתה ברוס כי "האיום בצעדים כאלה סותר את טענות איראן לגבי תוכנית גרעינית לצורכי שלום. כמו כן, גירוש פקחי הסוכנות יהיה הסלמה ושגיאה חמורה מצד איראן". היא הוסיפה: "ארה"ב עדיין מודאגת מאוד מהמאגרים ההולכים וגדלים של אורניום מועשר של איראן, שאין להם שום שימוש אמין לצורכים אזרחיים".
בנוגע לאיום האיראני להעביר את מאגרי האורניום שלה לאתרים סודיים, שאלה ברוס: "מה הצורך לעשות זאת אם מדובר בצורכים של שלום?" והוסיפה כי "זה יחשב להחמרה ושגיאה חמורה מצד איראן אם תעשה זאת".
גורמים ביטחוניים אומרים כי האיראנים מסרבים לדון בשום נושא אחר מלבד תוכנית הגרעין שלהם, הם אינם מוכנים לדון בפרוייקט הטילים הבליסטיים והכטב"מים שלהם וגם לא בהפעלת שלוחות הטרור שלהם במזרח התיכון.
גם בנושא תוכנית הגרעין הם מתנגדת לדרישה הישראלית כי הם יישמו את "התקדים הלובי" שהיה בשנת 2003 ויפרקו בעצמם את פרוייקט הגרעין תחת פיקוח אמריקני הדוק.
ראש הממשלה נתניהו הבהיר היטב את העמדה הזו לנשיא טראמפ בפגישתם האחרונה בבית הלבן.
להערכת גורמים מדיניים, הנשיא טראמפ יצטרך להחליט עד כמה הוא נחוש לפרק לחלוטין את פרוייקט הגרעין האיראני באופן שאיראן לא תוכל לייצר עוד נשק גרעיני גם בעתיד לאחר שיסיים את הקדנציה שלו.
האם יסתפק במננגוני פיקוח הדוקים יותר על איראן או שיעמוד על כך שהיא תסגור ותהרוס את כל אתרי הגרעין תחת פיקוח אמריקני כפי שדורשת ישראל.
החשש הישראלי הוא שהנשיא טראמפ עלול להתפשר עם האיראניים כדי להימנע ממלחמה וזו עלולה להיות טעות גדולה מכיוון שהסכנה מבחינת ישראל לא תחלוף, היא פשוט תידחה לעוד ארבע שנים.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"