התקרבות מדאיגה בין סעודיה לאיראן

גורמים מדיניים בכירים מביעים דאגה מההתקרבות האחרונה בין סעודיה לאיראן. להערכתם, סעודיה ביקשה להבהיר לאיראן באופן ישיר וחד משמעי כי אינה מעורבת בשום אופן בתכנון התקפה ישראלית-אמריקנית על מתקני הגרעין שלה וכי לא תתיר שום פעולה כזו נגד איראן משטח סעודיה, סעודיה חוששת מהתקפות של איראן והחות'ים על שטחה.

בצעד דיפלומטי חסר תקדים, ערך הנסיך ח׳אלד בן סלמאן, שר ההגנה הסעודי, בשבוע שעבר, ביקור רשמי בבירת איראן, טהראן, הביקור התקיים בעיתוי רגיש, כאשר האזור חווה הסלמה גדולה ביוזמת איראן, במקביל למגעים בין ארצות הברית לאיראן בנוגע לעתיד תוכנית הגרעין האיראנית.

גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי הביקור הזה מהווה תפנית במדיניות הסעודית כלפי איראן, במיוחד לאחר שנים של מתיחות והאשמות הדדיות בין שתי המדינות. סעודיה, שבעבר ראתה באיראן יריב אזורי, החלה לאחרונה לבחון מחדש את מדיניותה כלפי שכנתה ממזרח.

כזכור, סעודיה היא מנהיגת העולם הסוני ואיראן היא מנהיגת העולם השיעי ויש ביניהן יריבות מתמדת ומתחים על רקע דתי וההשפעה באזור המפרץ.

להערכתם,הביקור עשוי להעיד על רצונה של סעודיה לפתוח ערוצי דיאלוג ישירים עם טהראן, במיוחד לנוכח האתגרים הביטחוניים והכלכליים באזור. הוא מעלה שאלות רבות באשר למטרות סעודיה בשלב הרגיש הזה של ההיסטוריה האזורית ולמטרות הביקור עצמו.

ביקורו של שר ההגנה הסעודי בטהראן, ב-17 באפריל  עורר עניין רב, במיוחד כיוון שנשא עמו מסר אישי מהמלך סלמאן בן עבד אל-עזיז אל המנהיג העליון של איראן, עלי ח׳מינאי.

הביקור הזה  מהווה את הדרג הגבוה ביותר של מגעים בין המדינות מאז ניתוק היחסים הדיפלומטיים ביניהן בשנת 2016, ומצביע על שיפור ניכר ביחסים בין הצדדים.

על פי הדיווחים באמצעי התקשורת הערביים,במהלך הביקור העביר הנסיך ח׳אלד את ברכות המלך סלמאן ויורש העצר הנסיך מוחמד בן סלמאן, והדגיש את מחויבות סעודיה לחיזוק היחסים הבילטרליים. המנהיג העליון ח׳מינאי מצידו הביע הערכה כי שיפור היחסים בין סעודיה לאיראן ייטיב עם שתי המדינות והאזור כולו.

הדיונים כללו גם סוגיות ביטחוניות אזוריות, ובפרט את המצב בתימן ואת חשיבות היציבות במזרח התיכון.

הביקור התקיים במקביל למשא ומתן  בין איראן לארצות הברית בנוגע לעתיד תוכנית הגרעין האיראנית, מה שמעיד על הקשר הרחב יותר של פעילות דיפלומטית שמטרתה להרגיע את המתחים האזוריים.

להערכת גורמים מדיניים, סעודיה ביקשה להבהיר  לאיראן באופן ישיר וחד משמעי כי אינה מעורבת בשום אופן בתכנון התקפה ישראלית-אמריקנית על מתקני הגרעין שלה וכי לא תתיר שום פעולה כזו נגד איראן משטח סעודיה.

גם נוכחותו של שר ההגנה הסעודי בטהראן לפני השיחות ברומא בין ארה"ב לאיראן, מעידה על רצונה של סעודיה למלא תפקיד יוזם בעיצוב דינמיקת הביטחון האזורי. קודם לכן, בסוף פברואר, ביקר הנסיך ח׳אלד בוושינגטון, שם נפגש עם מקבילו האמריקני פיט היגסת', והשניים דנו בדרכים לפיתוח שיתוף פעולה ביטחוני וצבאי בין המדינות.

לאור חשיבות הסוגיה התימנית לשני הצדדים, ראוי לציון כי שגריר סעודיה בתימן, מוחמד אל-ג׳אבר, היה בין הבכירים שליוו את ח׳אלד בן סלמאן בביקורו בטהראן, וכן ליווה אותו גם בביקור הקודם בוושינגטון.

גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי ביקורו של שר ההגנה הסעודי בטהראן מהווה שינוי משמעותי במערכת היחסים האזורית, ונמצא על רקע מגמה אסטרטגית של התקרבות בין ריאד לטהראן, על רקע  ההסלמה האמריקנית האחרונה בתימן והחשש הסעודי מההשלכות של תקיפה ישראלית אמריקנית על אתרי הגרעין של איראן, הסעודים חוששים מהם שאיראן תגיב, בתרחיש כזה, בהתקפה על הבסיסים האמריקנים במדינות המפרץ ועל מתקני הנפט שלה כפי שהותקפו מתקני הנפט של חברת "אראמקו" בסעודיה ב-14 בספטמבר 2019.

סעודיה החלה להבין את הצורך בהפחתת מתחים עם איראן, במיוחד על רקע העמימות בעמדת וושינגטון כלפי ביטחון האזור, ובמיוחד לאחר סדרת התקיפות שביצע הצבא האמריקני נגד עמדות חות'יות בצנעא, אל-חודיידה וסעדה, שהיו עלולות להצית סבב חדש של הסלמה.

ביקורו האחרון של ח׳אלד בן סלמאן בוושינגטון, במקביל להתפתחויות בתימן ולפעילות חיל הים האמריקני, משקף את רצונה של סעודיה להימנע מהיגררות לעימות ישיר עם החות'ים, עימות שעשוי להביא לתקיפת מתקנים חיוניים בשטחה או אף לפתיחת חזית מול איראן.

ההתקרבות בין סעודיה לאיראן, הנתמכת בהבנות ביטחוניות וכלכליות, מתפרשת גם כניסיון לנטרל חזיתות בוערות כמו תימן ולעבור לאיזון חדש המבוסס על שותפות במקום עימות. כל הסלמה צבאית בתימן לא תתנתק מהשיקולים של עימות אזורי כולל.

על פי הגורמים הביטחוניים, ממשל טראמפ אינו מתנגד להתקרבות הזו, אלא רואה בה מוצא מדיני שיכול להפחית ממנו את הנטל של מעורבות ישירה בסכסוכים האזוריים, במיוחד לנוכח ההתמקדות במלחמה באוקראינה והמתיחות מול סין.

מאז חתימת הסכם הפיוס ביניהן בבייג'ינג ב-10 במרץ 2023, פעלו סעודיה ואיראן לקרב עמדות ולחזק את שיתוף הפעולה, מתוך מטרה להשיב את היחסים לתיקונם בתחומים השונים. במסגרת זו התקיימו חילופי ביקורים בין בכירים בשתי המדינות במהלך השנה החולפת.

גורמים מדיניים בכירים בישראל לא אוהבים בלשון המעטה, את ההתקרבות הזו בין סעודיה לאיראן,המהלך הסעודי נתפס בישראל כניסיון צבוע לפייס את איראן על חשבון התרחקות מישראל.

בנוסף לכך סעודיה מסלימה את טון ההתבטאויות הפומביות נגד ישראל, במהלך השבוע האחרון, גינתה סעודיה את ישראל חמש פעמים לפחות ומתחה ביקורת קשה על ההתקפות הישראליות ברצועת עזה.

הערהףפורסם לראשונה ב"אפוק"

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי