אש"ף אישר את הקמת תפקיד "סגן הנשיא" – לראשונה מאז 1964

המועצה המרכזית של הארגון אישרה ברוב כמעט מוחלט את המהלך – שנתקל בחרמות מצד ארבע תנועות פלסטיניות ובביקורת חריפה מצד חמאס. מסתמן כי חוסיין א-שיח' הוא המועמד המוביל לתפקיד.

אש"ף אישר אמש את הקמת תפקיד "סגן הנשיא", במהלך שנעשה לראשונה מאז הקמתו בשנת 1964.

 

חבר המועצה המרכזית של אש"ף, רזק נמורא, אמר בראיון לטלוויזיה הפלסטינית הרשמית: "התקבלה הצבעה על הקמת תפקיד 'סגן הנשיא', וזהות האדם שיאייש את התפקיד תקבע על ידי הנשיא בהמשך".

 

על פי סוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית "ואפא", ההחלטה קובעת כי סגן ראש הוועד הפועל של אש"ף ימונה מבין חברי הוועד הפועל, לפי המלצת יו"ר הוועד ואישור שאר חבריו.

 

ליו"ר הוועד הפועל שמורה הסמכות להטיל עליו משימות, לשחררו מתפקידו ולקבל את התפטרותו.

 

הוועד הפועל של אש"ף מונה 16 חברים – מתוכם שלושה מתנועת פת"ח, שישה נציגים של שישה פלגים שונים, ושבעה חברים עצמאיים.

 

ארבע תנועות פלסטיניות הודיעו אתמול על החרמת ישיבת המועצה המרכזית של אש"פ ופרשו ממנה, בטענה כי היא נכפתה בשל לחצים חיצוניים וללא כל שיח מקדים.

 

החזית העממית והיוזמה הלאומית הודיעו מראש על החרמת הישיבה, ואילו החזית הדמוקרטית ומפלגת העם פרשו ממנה בזמן אמת.

 

170 חברים הצביעו בעד ההחלטה, מתוך הנוכחים באולם ומשתתפים דרך זום. חבר אחד התנגד, וחבר נוסף נמנע.

 

על פי גורמים בכירים בפת"ח, המועמד המוביל לתפקיד החדש הינו חוסיין א-שיח' שמשמש כיום כמזכיר הועד הפועל של אש"פ.

 

 

תגובת חמאס

 

 

תנועת חמאס תקפה את ישיבת המועצה המרכזית של אש"ף, וטענה כי היא "מעמיקה את הפילוג, מנציחה את השליטה הבלעדית ומאכזבת את תקוות עמנו לאחדות".

 

בהודעתה אמרה חמאס: "הישיבה הזו התעלמה באופן בוטה מתוצרי הדיאלוגים הלאומיים הקודמים, ובראשם הסכם בייג'ינג שקרא להקמת ממשלת אחדות לאומית – כצעד ראשון לאיחוד השורות הפלסטיניות ובניית מוסדות מדיניים על בסיס שותפות וייצוג אמיתי".

 

חמאס הביעה את התנגדותה ל"מהלך החד-צדדי הזה", וקראה לבנות מחדש את אש"ף על בסיסים לאומיים ודמוקרטיים, ולערוך בחירות כלליות בפנים ובחוץ על מנת להשיב את האחדות הלאומית.

 

עוד גינתה חמאס את "הקללות וההשמצות הגסות והבלתי מקובלות שהשמיע יו"ר הרשות נגד כוחות ההתנגדות הפלסטיניים".

 

שינויים ברשות הפלסטינית

 

יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, הביע בעבר את רצונו להקים את תפקיד סגן יו"ר הוועד הפועל של אש"ף ונשיא מדינת "פלסטין".

 

הוא אמר כי מחשבה זו מלווה אותו כבר למעלה מ-20 שנה, והוסיף: "אִנַּכָּ מַיִּת וְאִנַּהֻם מַיִּתוּן (אתה תמות וגם הם ימותו)… הרשות צריכה להימשך, ואם יווצר ריק – הכול יאבד".

 

בדבריו בפסגה הערבית החריגה בקהיר, ב-4 במרץ השנה, הודיע עבאס על כוונתו לבצע שינויים ברשות – מה שנראה אז כמהלך טקטי כדי לעקוף את התכנית הישראלית למחוק את הרשות מ"היום שאחרי" בעזה ואף לפרקה בגדה. הקמת תפקיד "סגן הנשיא" מהווה שיא בתהליך של רפורמות ושינויים רחבים שמוביל עבאס בשבועות האחרונים, בלחץ אמריקאי, אירופי, ערבי ופנימי – נוכח מורכבות המלחמה ברצועה.

 

על פי גורמים בכירים בפת"ח, סגן יו"ר הוועד הפועל של אש"ף ייחשב באופן מעשי גם כסגן נשיא מדינת "פלסטין", אך הדבר אינו חל על תפקיד יו"ר הרשות הפלסטינית – הנבחר ישירות על פי החוק הבסיסי הפלסטיני (החוקה) על ידי תושבי הגדה והרצועה.

 

במקרה של נבצרות יו"ר הרשות, החוק הבסיסי קובע כי יו"ר המועצה המחוקקת הפלסטינית ייכנס לתפקידו למשך 90 יום, שבמהלכם יש לקיים בחירות לנשיא חדש.

 

בשנת 2018 פירק עבאס את המועצה המחוקקת שהייתה בשליטת חמאס ברוב מוחץ. בסוף השנה שעברה פרסם צו נשיאותי שלפיו, במקרה של נבצרות יו"ר הרשות הפלסטינית מכל סיבה שהיא – מי שיחליף אותו יהיה יו"ר המועצה הלאומית הנוכחי, רוחי פתוח.

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי