חשש מקריסת השלטון החדש ומלחמת אזרחים בסוריה

האיחוד האירופי הסיר את כל הסנקציות מעל סוריה , ממשל טראמפ מזהיר מהתמוטטות קרובה של משטרו של אלג'ולאני והתדרדרות המצב הביטחוני למלחמת אזרחים. גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי ארגון דאע"ש התחזק ומנסה לערער את שלטון אלג'ולאני שאינו מצליח להשתלט על העלווים, הכורדים והדרוזים.

 בצעד שמתואם עם המגמה האמריקאית האחרונה של פתיחות כלפי סוריה, האיחוד האירופי אישר השבוע את הסרת כל הסנקציות שהוטלו על המדינה , צעד שמשמעותו היא הסרת כל המכשולים הכלכליים והפוליטיים מול הניסיונות לתמוך בשלטון החדש בדמשק.

ההחלטה התקבלה בזמן ששר החוץ האמריקאי, מרקו רוביו, הזהיר מפני אפשרות של "קריסת הממשל הסורי החדש", במסגרת מסע לחצים על הקונגרס להסיר את הסנקציות האמריקניות נגד סוריה.

שר החוץ האמריקני הבהיר השבוע כי סוריה תהיה אחת המדינות הראשונות שתיהנה מהגישה התקציבית החדשה של מחלקת המדינה.
מרקו רוביו, הזהיר כי אם לא יתקיים קשר עם השלטון הזמני בסוריה – המדינה עלולה להפוך לזירה של דאע"ש ושל איראן.

רוביו הזהיר כי הממשלה הזמנית בסוריה עלולה לקרוס בתוך שבועות ספורים, מה שעלול להגביר את איום דאע"ש, וציין כי מצב זה מדגיש את הצורך בתמיכה חיצונית.

בשבוע שעבר הכריז הנשיא טראמפ במהלך ביקורו בבירת ערב הסעודית, ריאד,  על הסרת הסנקציות מעל סוריה, לאחר שדן בנושא עם יורש העצר הסעודי.

במהלך השנים האחרונות, הטילה ארצות הברית שורת סנקציות כלכליות על סוריה, שכללו מגזרים חיוניים ומוסדות ממשלתיים. הבולט שבהם הוא "חוק קיסר", שנכנס לתוקף בשנת 2020, ושהטיל סנקציות על אישים וישויות הקשורים למשטר הסורי הקודם, באשמת הפרות של זכויות אדם.

ראש מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, קאיה קאלאס, הזהירה לפני אישור ההחלטה להסיר את הסנקציות מעל סוריה מהידרדרות אפשרית של סוריה לגורל דומה לאפגניסטן, אם לא יעבור המהלך.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי המהלך האירופי האחרון מגיע לאחר סדרת צעדים של "פתיחות" פוליטית וכלכלית מצד מדינות המערב, בהובלת גרמניה וצרפת, , במטרה להיפטר מנטל הפליטים הסורים, ובמטרה להרחיב את השפעתה של צרפת בסוריה.

זאת, כחלק ממרוץ אמריקאי–אירופי לנרמול היחסים עם ההנהגה הסורית החדשה, בעיקר לאחר הפגישה בין נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, לבין הנשיא הסורי הזמני, אבו מוחמד אלג'ולאני, בתיווך סעודי בריאד. גם יפאן נערכת ללכת באותו כיוון ולהסיר את הסנקציות שהטילה.

במקביל, קרא שר החוץ האמריקאי רוביו לקונגרס לבטל את "חוק קיסר", המטיל סנקציות חמורות על סוריה.

רוביו הדגיש כי מטרתו המרכזית היא "תמיכה בשלטון החדש", אך התריע שסוריה "עלולה להיקלע למלחמת אזרחים בתוך שבועות". לדבריו: "ההערכה שלנו היא שהשלטון הזמני – בהתחשב באתגרים העומדים בפניו – עלול לקרוס בתוך שבועות ספורים ולהידרדר למלחמת אזרחים מקיפה והרסנית, שעלולה להביא לפירוק המדינה".

גורמים מדיניים בכירים בירושלים מביעים ספק לגבי השאלה האם אבו מוחמד אלג'ולאני אכן יפעל לנצל את הסרת הסנקציות למען בניית סוריה חדשה עבור כלל אזרחיה – ולא לטובת המעמד השליט, אשר מעשיו מצביעים על שאיפה להקים משטר חד-מפלגתי עם שלטון ריכוזי שאינו שונה מהותית ממשטר בשאר אסד שהופל.

גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי ארה"ב חוששת כי התגברות כוחו של ארגון דאע"ש בצפון מזרח סוריה עלולה לפגוע בשלטונו של אבו מוחמד אלג'ולאני, לפני יותר מחודש לכדו אנשיו של אלג'ולאני חולייה של דאע"ש שתכננה להתנקש בחייו ומחבלי דאע"ש החלו באחרונה לתקוף בפיגועי ירי ומכוניות תופת את חיילי הצבא הסורי החדש.

ארגון דאע"ש גם פירסם כרוזים שבו קרא לפעילי ארגון "הייאת תחריר א-שאם" שבראשו עומד אלג'ולאני לערוק משורות הארגון  ולהצטרף לדאע"ש וקריאה למוסלמים להילחם נגד המשטר החדש בסוריה.

לדברי הגורמים הביטחוניים, אבו מוחמד אלג'ולאני מתקשה לשלוט בסוריה, העלווים, הכורדים והדרוזים אינם רוצים בשלטונו וארגון דאע"ש החל לחתור תחתיו, כלל לא בטוח שהחיבוק של ממשל טראמפ והאיחוד האירופי יכול להציל את משטרו.

ארגון דאע"ש עלול גם לנסות ולשחרר בכוח את אלפי מחבלי הארגון שעצורים בבתי הכלא במובלעת הכורדית בצפון מזרח סוריה כדי לקבל תגבור משמעותי בשטח נגד אנשיו של אלג'ולאני.

גורם ביטחוני בכיר אומר כי הדרג המדיני צריך לשקול היטב את האינטרסים הביטחוניים שלו בסוריה, האם להדק את התיאום עם טורקיה כדי לחלק עמה את אזורי ההשפעה בתוך השטח הסורי או לפעול להפלת משטרו של אלג'ולאני ולהביא לחלוקתה של סוריה, דבר שיאפשר לישראל להקים מובלעת ביחד עם בני העדה הדרוזית בדרום סוריה שתשמור על האינטרסים שלה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי