ראש הממשלה נתניהו קייים אמש התייעצות טלפונית עם כמה שרים וראשי מערכת הביטחון בעקבות העברת התשובה של חמאס על הצעת השליח האמריקני ויטקוף לעסקת חטופים והפסקת אש ברצועת עזה.
לשכת ראש הממשלה פירסמה הודעה רשמית האומרת כי "בעוד שישראל הסכימה למתווה המעודכן לשחרור חטופינו, חמאס ממשיך לדבוק בסרבנותו. כפי שאמר שליחו של נשיא ארה"ב – מדובר בתשובה בלתי מתקבלת על הדעת שמחזירה את המצב לאחור".
השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר שוחח עם השליח סטיב וויטקוף אשר מצידו פירסם גם הוא הודעה שבה נאמר כי "תגובת חמאס להצעה האמריקנית ממש לא מקובלת – ורק לוקחת אותנו אחורה".
גורמים בחמאס טענו בכמה אמצעי תקשורת ערביים כי הארגון לא דחה את המתווה האמריקני דובר מטעם חמאס אמר לסוכנות רויטרס כי "הצעת וויטקוף לא נדחתה", וכי מבחינת הארגון היא יכולה לשמש בסיס להמשך משא ומתן. הוא האשים את ישראל בכך ש"התגובה שלה לא תאמה את מה שסוכם" – ואף טען כי עמדתו של וויטקוף משקפת "הטיה מוחלטת לטובת ישראל".
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי המגעים לעסקה נתונים כעת במשבר וספק גדול אם ניתן לנהל משא ומתן על סגירת הפערים בעמדות שני הצדדים בטווח הזמן הקרוב.
גורם ביטחוני בכיר אומר כי חמאס מנסה להרוויח זמן כדי לדחות את הכרעתו הצבאית ברצועת עזה על ידי צה"ל, הוא העריך כי הדרג המדיני ינחה את צה"ל להגביר בקרוב את הלחץ הצבאי על חמאס באמצעות הרחבה נוספת של מבצע "מרכבות גדעון" ברצועת עזה.
תשובת חמאס להצעת וויטקוף
העיתון "א-שרק אל-אווסט" מפרסם הבוקר את נוסח תגובת תנועת חמאס להצעת שליח ארה"ב, סטיב ויטקוף, להפסקת אש ברצועת עזה.
בהודעת התנועה נכתב:
"לאחר סבב התייעצויות לאומיות, ומתוך אחריותנו הרבה כלפי עמנו וסבלו, מסרה היום תנועת ההתנגדות האסלאמית (חמאס) את תגובתה האחרונה להצעתו של השליח האמריקאי סטיב ויטקוף, לאחים המתווכים. ההצעה שואפת להשגת הפסקת אש קבועה, נסיגה כוללת מרצועת עזה, והבטחת זרימת סיוע הומניטרי לעמנו ותושבינו ברצועה."
מסגרת למו"מ על הסכם להפסקת אש קבועה
- התקופה: הפסקת אש למשך 60 יום, כאשר הנשיא טראמפ יתחייב לכך שישראל תעמוד בהפסקת האש בתקופה זו.
- שחרור שבויים וגופות ישראליים:
שחרור 10 שבויים ישראלים חיים ו-18 גופות.- ביום הראשון: שחרור 4 שבויים חיים
- ביום ה-30: שחרור 2 שבויים חיים
- ביום ה-60: שחרור 4 שבויים חיים
- הגופות: ביום ה-10 – 6 גופות, ביום ה-30 – 6 גופות, ביום ה-50 – 6 גופות
- סיוע והמצב ההומניטרי:
א. הסיוע ההומניטרי ייכנס לרצועת עזה מייד עם אישור הסכם הפסקת האש, בהתאם לפרוטוקול ההומניטרי של הסכם 19 בינואר 2025, באמצעות האו"ם, סוכנויותיו, וארגונים נוספים לרבות הסהר האדום.
ב. שיקום התשתיות (חשמל, מים, ביוב, תקשורת ודרכים) והכנסת ציוד חיוני, כולל חומרי בנייה, ושיקום תפעולי של בתי חולים, מרפאות, בתי ספר ומחסנים בכל רחבי הרצועה.
ג. תותר תנועת תושבים מעזה ואליה דרך מעבר רפיח ללא הגבלות, וכן תחודש תנועת הסחורות והמסחר.
ד. במהלך תקופת המו"מ יושלמו ההכנות והתוכניות לשיקום הבתים, המוסדות והתשתיות שנהרסו במהלך הלחימה, וכן יינתן סיוע לנפגעי המלחמה. תהליך שיקום הרצועה יחל ויימשך 3–5 שנים, בפיקוח מצרים, קטאר והאו"ם.
- פעילות צבאית ישראלית:
כל הפעילות הצבאית של ישראל ברצועה תופסק עם כניסת ההסכם לתוקף. במהלך תקופת הפסקת האש, יופסקו טיסות הצבא והמודיעין הישראלי למשך 10 שעות ביום, ובימי חילופי שבויים – למשך 12 שעות. - נסיגת כוחות ישראליים:
ביום הראשון יישחררו 4 שבויים ישראלים חיים, ובמקביל תיסוג ישראל לעמדות שהחזיקה בהן לפני ה-2 במרץ 2025, בכל אזורי רצועת עזה, בהתאם למפות שנקבעו בהסכם מ-19 בינואר 2025. - מו"מ:
ביום הראשון יחל מו"מ עקיף, בחסות המתווכים, אשר יובילו להסכם על:
א. תנאים ומפתחות לשחרור כל השבויים הישראלים שנותרו, בתמורה למספר מוסכם של אסירים פלסטינים.
ב. הכרזה על הפסקת אש קבועה, ונסיגה מלאה של כוחות ישראליים מהרצועה – לאחר הסכמה על חילופי השבויים והגופות שנותרו, ולפני תחילת ביצוע ההסכם בפועל.
ג. סידורי "היום שאחרי" בעזה:
- ועדת טכנוקרטים עצמאית תנהל את כל ענייני הרצועה עם תחילת יישום ההסכם, ותהיה לה סמכות מלאה.
- הפסקה הדדית של כל פעולות עוינות בין הצדדים לתקופה של 5–7 שנים, בפיקוח ארה"ב, מצרים וקטאר.
- תמיכת הנשיא טראמפ:
הנשיא טראמפ מחויב להצלחת ההסכם, ודורש מהצדדים לעמוד בו. הצלחת המו"מ בתקופת הפסקת האש תוביל להסדר קבע שיפתור את הסכסוך. - שחרור אסירים וגופות פלסטינים:
בתמורה לשחרור 10 השבויים ו-18 הגופות הישראליות, ישוחררו מספר מוסכם של אסירים וגופות פלסטיניים.- השחרור יתבצע במקביל ובהתאם למנגנון שיוסכם עליו.
- מצב השבויים והעצורים:
א. ביום העשירי תעביר חמאס מידע על מספר החיים והמתים מבין השבויים שבידיה ובידי יתר הפלגים. בתמורה תעביר ישראל מידע מלא על כל השבויים מרצועת עזה, חיים או מתים, שנשבו מאז 7 באוקטובר 2023.
ב. חמאס תתחייב להבטיח את ביטחונם, שלומם וטיפול ראוי בשבויים הישראליים, ובתמורה תתחייב ישראל להעניק זכויות זהות לאסירים הפלסטינים בהתאם לחוק ולנורמות הבינלאומיות.
- שחרור יתר השבויים:
יש להשלים את המו"מ על הפסקת אש קבועה תוך 60 יום. לאחר הסכם והכרזה על הפסקת אש קבועה ונסיגה ישראלית מלאה מהרצועה – יושלמו חילופי יתר השבויים (החיים והמתים) מתוך רשימת ה-58 שמסרה ישראל, תמורת מספר מוסכם של אסירים פלסטינים. - המתווכים:
ארה"ב, מצרים וקטאר יתחייבו להמשך הפסקת האש למשך 60 ימים, ולהובלת מו"מ רציף עד להגעה להסכם הפסקת אש קבועה, תוך שמירה על הפסקת פעולות צבאיות וכניסת סיוע הומניטרי. - שליח אמריקאי ינהל את המו"מ:
השליח האמריקאי סטיב ויטקוף יגיע לאזור לצורך השלמת ההסכם ויוביל את המו"מ. - נשיא ארה"ב טראמפ:
הנשיא טראמפ יכריז בעצמו על הסכם הפסקת האש. ארה"ב ונשיאה מחויבים לפעול להצלחת המו"מ עד להשגת הסכם סופי.
להערכת גורמים מדיניים,תשובת חמאס היא מתחכמת
הוא דוחה למעשה את מתווה וויטקוף על הסף אך מנסח אותה באופן שהיא נותנת פתח למשא ומתן, לדבריהם, חמאס שואף עתה להכניס את ישראל לסבב שיחות נוסף בדוחה כדי לעכב את פעולות צה"ל ברצועת עזה ולשחוק את עמדות ישראל.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"