חמאס הודיע רשמית כי הוא ממשיך ממשיך בהתייעצויות עם פלגים פלסטינים נוספים בנוגע להצעת הפסקת האש קיבל מהשליח האמריקני סטיב וויטקף, אולם נשיא ארה"ב טראמפ אמר אמש במסיבת עיתונאים בבית הלבן כי הסכם על עסקת חטופים והפסקת אש ברצועת עזה "קרוב מאוד" – ואף ציין כי ייתכן שתהיה על כך הודעה בהמשך היום. "הם קרובים מאוד להסכם, ונעדכן אתכם לגביו במהלך היום או אולי מחר", אמר טראמפ, וציין הוא חושב שיש גם סיכוי להגיע להסכם גרעין מול איראן.
גורמי ביטחון בכירים בישראל אומרים כי חמאס נמצא בנקודה הכי גרועה שלו מבחינה צבאית ושלטונית מאז התחילה המלחמה וישראל ממשיכה בהפצצות העוצמתיות שלה על יעדיו ברצועה.
אולם, הוא עדיין מתעקש לקבל התחיבות ישראלית לסיום המלחמה ומושך זמן כדי לסחוט וויתורים נוספים.
בעוד שחמאס מצהיר כי הוא בוחן את הצעת וויטקוף בקפידה, עלו שאלות בנוגע לסעיפים הספציפיים שהארגון עדיין שוקל, גורמים בחמאס אמרו לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי בארגון קיים חשש שהנוסח המוצע להפסקת האש בת 60 הימים הוא עמום מדי, ו"מאפשר לישראל לחזור ולבצע תקיפות בעזה במודל הלבנוני, בכל עת שתחפוץ בכך".
גורם בחמאס אמר לעיתון כי ההצעה "מלאה במלכודות", וכי "רבים מתנאיה מסבכים את המצב מבחינת הפלסטינים, ולכן חמאס בוחן אותו בתשומת לב מרבית".
לדבריו, "העניין אינו רק הסכמה עקרונית – נדרשות גם הבהרות, ואולי אף שינויים".
עם זאת, גורמים אחרים בחמאס לא שללו את האפשרות להסכים להצעה כפי שהוגשה, בכפוף לקבלת ערבויות בנוגע לסעיפים עמומים ושינויים מסוימים, במיוחד בנושא הסיוע ההומניטרי.
על פי הדיווח,חמאס הביע חשש שההצעה אינה כוללת ניסוח מחייב לגבי משך 60 הימים של הפסקת האש, ואינה קובעת מנגנון להארכתה במקרה של הצלחה.
המשמעות, לטענת חמאס, היא מתן אפשרות לישראל לחזור לתקיפות בעזה, בדומה לדפוס הפעולה שלה בלבנון – עם חידוש הלחימה ביום השביעי, לאחר סיום מסירת יתר החטופים, ובוודאי לאחר סיום 60 הימים.
ההצעה של וויטקוף גם כוללת מספר מוגבל של אסירים שישוחררו – 125 אסירים בעלי עונשי מאסר עולם או עונשים כבדים – מבלי לציין קריטריונים ברורים. מספר זה לא תואם את מספר החטופים (החיים והחללים) שיוחזרו מישראל, ואף נמוך מהקריטריונים שהוגדרו בהפסקת האש הקודמת.
לפי מקורות בחמאס, נוסח ההצעה האמריקנית משקף את העמדה הישראלית, גם בנוגע ל"תמורה" על שחרור החטופים, בין אם הם בחיים או מתים.
עוד נטען בחמאס שההצעה אינה כוללת ערבויות לסיום המלחמה, אלא משאירה את הסוגיה פתוחה למשא ומתן – מצב שמשאיר את ההחלטה בידי ראש הממשלה בנימין נתניהו, אשר לדעת חמאס אינו מעוניין בסיום הלחימה ואינו מחויב לשום הסכם.
לדברי גורמים בחמאס, נוסח ההצעה אינו כולל ערבויות להמשך כניסת הסיוע ההומניטרי. סעיף הסיוע אינו מתייחס ליישום הפרוטוקול ההומניטרי שנקבע בעסקה הקודמת, אלא מתנה את הכנסת הסיוע בהתקדמות המשא ומתן ובביצוע ההסכם – מבלי להתחייב על הכנסת כלל הצרכים או ציוד כבד לחילוץ, מה שמשאיר בידי ישראל שליטה מוחלטת בתחום זה.
על פי הצעת וויטקוף, הסיוע ההומניטרי יוכנס רק בהסכמה בין הצדדים ויופץ רק דרך ערוצים מוסכמים, כמו האו"ם והסהר האדום, מה שמוציא את הסקטור הפרטי ממעגל האספקה.
לטענת גורמים בחמאס, ישראל הגיבה במהירות להצעה משום שהיא גובשה מראש בתיאום עם ארה"ב, כהמשך להצעה קודמת שכבר נדונה – ועתה מוצגת כהצעה חדשה.
לדבריהם, ההצעה מבטאת את כל השיקולים הישראליים ואת תנאיה של ממשלת נתניהו, מבלי להציע תמורה ממשית לפלסטינים, ודורשת מחמאס רק למסור את החטופים ללא התחייבות ברורה מצד ישראל.
הפרשן הפלסטיני, נזאר נזאל, אמר לעיתון: "אם טראמפ באמת ערב לסיום הלחימה — מדוע זה לא מופיע במפורש בטיוטת ההצעה של וויטקוף?". לדבריו, מדובר בהצעה "ישראלית בתחפושת אמריקאית, שנועדה ללכוד את חמאס בפינה ולהסיר את הלחץ מנתניהו, תוך הצגת חמאס כסרבנית הסכם".
נזאל מזהיר: "מטרת ההצעה היא לרוקן את חמאס מהקלף האסטרטגי של החטופים, ואז לישראל יהיה חופש פעולה רחב יותר לתקוף ברצועה בלי חשש".
למרות דבריו האופטימיים של הנשיא טראמפ, גורמים ביטחוניים בכירים מביעים פסימיות לגבי הסיכוי להשיג הסכם נוכח עמדת חמאס,לדבריהם, ישראל מגבירה כעת את הלחץ הצבאי ברצועת עזה.
שר הביטחון ישראל כ"ץ אמר אתמול: "מרצחי החמאס יאלצו כעת לבחור: קבלת תנאי 'עסקת וויטקוף' לשחרור החטופים – או להיות מושמדים".
הערהףפורסם לראשונה ב"אפוק"