שחרור המחבלים "הכבדים" יחזק את חמאס ביהודה ושומרון

גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי שחרורם של מאות מחבלים "כבדים" יחזק את חמאס ביהודה ושומרון ויצית גל טרור חדש. הדבר יחייב את ישראל להעביר כוחות גדולים של צה"ל מהרצועה ולפתוח במבצעים יזומים בשטחי יהודה ושומרון כדי למנוע הפיכתם לזירת המערכה החדשה.

על פי גורמים ביטחוניים בכירים, חמאס מבין כי הוא הפסיד את המערכה ברצועת עזה והוא נערך לחתוך את הפסדיו ולהתכונן לשלב הבא שהוא מבחינתו פתיחת מערכת טרור חדשה ביהודה ושומרון שבמסגרתה הוא מתכנן מעשי טבח נוספים בישובים ביהודה ושומרון ובישובים בקו התפר.

אחת הדרישות שחמאס מתכנן להתעקש עליה במסגרת המשא ומתן על יישום תוכנית טראמפ, אם אכן הוא יסכים לה בסופו של דבר,היא שחרור המחבלים "הכבדים" מבתי הכלא בישראל משתי סיבות עיקריות:

א.ניסיון להציג את סיום המערכה ברצועת עזה כ"ניצחון" והישג בכך שהצליח לרוקן את בתי הכלא בישראל ממחבלים ולשחרר רבי מחבלים שנחשבים כ"סמלי טרור" שישראל סירבה לשחרר אותם בעסקאות קודמות.

ב. שימוש בידע ובניסיון של המחבלים "הכבדים", שמתמחים בתכנון פיגועי טרור והכנת מכוניות תופת וחגורות נפץ כדי לפתוח בגל טרור ביהודה ושומרון שיחפה על תבוסתו ברצועת עזה.

אם אכן חמאס יסכים לתוכנית האמריקנית לסיום המלחמה ברצועת עזה, ישראל תצטרך, על פי העסקה האמריקנית, לשחרר 250 מחבלים מסוכנים השפוטים למאסר עולם לאחר שהורשעו ברצח ישראלים, כך יישארו בכלא הישראלי בסך הכל  כ-40 מחבלים אסירי עולם בלבד.

שחרור 250 המחבלים המסוכנים מחייב אישור של הממשלה.

לישראל יש ניסיון רע מאוד משחרור המחבלים הרוצחים בעסקות קודמות, הדוגמא הבולטת ביותר הינה שחרורו של יחיא סינוואר במסגרת עסקת שליט בשנת 2011.

אם אכן יתחיל משא ומתן בין ישראל לחמאס על יישום התוכנית האמריקנית, חמאס צפוי לדרוש את שחרור המחבל עבדאללה ברגותי שהורשע ברצח 66 ישראלים ופציעת 500 נוספים ונדון לעונש של 67 מאסרי עולם, את שחרור המחבל אברהים חאמד שהורשע ברצח 46 ישראלים ופציעת עשרות נוספים ונדון גם הוא לעשרות מאסרי עולם וכמובן את שחרור מרוואן ברגותי,אדריכל הטרור של האינתיפאדה השניה, השפוט ל-5 מאסרי עולם על רצח ישראלים.

אלה הן רק שלוש דוגמאות של רבי מחבלים שהינם "סמלי טרור" בשני העשורים האחרונים, שלא להזכיר את מאות מחבלי הנוח'בה העצורים בישראל שביצעו את הטבח הנורא בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר שגם הם אמורים להשתחרר במסגרת העסקה.

המצב הביטחוני ביהודה ושומרון הינו על סף פיצוץ, כבר עתה איתר צה"ל בשלושה מקומות ביהודה ושומרון ייצור של עשרות רקטות שנועדו להיות משוגרות לעבר ישראל, חמאס כבר נערך עתה לפתוח חזית טרור חדשה ביהודה ושומרון ואת המגמה הזו מוביל זאהר אלג'בארין, ראש הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון.

גורמי ביטחון בכירים מעריכים כי צה"ל יצטרך להעביר כוחות גדולים מרצועת עזה ליהודה ושומרון ולפתוח במבצעים יזומים כדי להוריד את מפלס הטרור.

במקביל,השב"כ, בראשות מפקדו החדש דוד זיני, יידרש למאמץ מודיעיני מוגבר כדי לסכל את פעילות הטרור החמאסית המוגברת.

גורם ביטחוני בכיר אומר כי ארגון חמאס הוא על סף תבוסה ברצועת עזה אך הוא לא ירים דגל לבן במלחמתו נגד ישראל, הוא ימקד את המאמצים בזירת יהודה ושומרון להקמת תשתיות טרור חדשות ומשם ישגר מחבלים לביצוע מעשי טבח ופיגועי התאבדות נגד ישראלים.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי