סגן נשיא ארצות הברית, ג'יי די ואנס, יגיע היום לישראל לביקור קצר, לראשונה מאז מינויו.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי הביקור שלו בישראל מעיד על מעורבותו הגדולה של ואנס במדיניות החוץ של הממשל ועל הנחישות של הממשל להוביל את יישום תוכנית השלום של הנשיא טראמפ במזרח התיכון.
סגן הנשיא האמריקני לא יבקר בתוך רצועת עזה, הוא אמור לבקר לאחר נחיתתו במפקדה האמריקנית שבה מוצבים כ-200 חיילים האמורים לפקח על יישום תוכנית השלום של טראמפ, ואנס צפוי לנסוע גם לירושלים להיפגש עם השליחים האמריקניים סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר שכבר הגיעו לארץ שלשום.
מחר ייפגש ואנס עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בארבע עיניים. הוא יפגוש גם את משפחות החטופים ובשעות אחר הצהריים הוא ימריא בחזרה לארה"ב.
על פי גורמים מדיניים, סגן הנשיא ואנס ינסה להתניע את יישום השלב השני של תוכנית השלום של טראמפ הכולל את פירוק חמאס מנשקו והקמת כוח ביטחון בינלאומי שיתפרס ברצועת עזה.
לדבריהם, הדרג המדיני ידגיש בפני סגן הנשיא כי ישראל מחוייבת באופן מלא לתוכנית השלום של טראמפ ולשמירה על הסכם הפסקת האש,ראש הממשלה יאמר לסגן הנשיא האמריקני כי חמאס יודע היטב היכן נמצאות גופות כל החללים הישראלים ויפרט באזניו את כל הפרות הסכם הפסקת האש מצד חמאס.
השליחים האמריקנים סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר נועדו אתמול בתל אביב עם ראש אמ"ן אלוף שלומי בינדר,עם ראש אגף התכנון אלוף אייל הראל, והשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר.
הצדדים דנו בהיערכות צה"ל ליישום הסכם הפסקת האש וחיזוקו.
ראש אמ"ן הציג בפניהם מידע על הפרות שביצע חמאס מאז תחילת ההסכם ומידע מודיעיני שיש לישראל לגבי החטופים החללים ולגבי המצב ברצועה.
גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי ארה"ב נחושה להביא לפריסתו ברצועת עזה של כוח צבאי זר שכולל כמה אלפי חיילים שיבטיח כי חמאס יתפרק מנשקו ורצועת עזה תפורז.
על פי דיווח באמצעי תקשורת באיחוד האמירויות, מצרים אמורה לעמוד בראש כוח בינלאומי ברצועת עזה שיכלול כ-4000 חיילים ממצרים, אזרבייג'אן, טורקיה ואינדונזיה.
מצרים אמורה, על פי הדיווח, לקדם החלטה של מועצת הביטחון של האו"ם שתעניק לכוח לגטימציה בהקדם האפשרי.
גורמים ביטחוניים מסרו כי המפקדה הבינלאומית ליישום הסכם טראמפ כבר החלה לפעול מתוך בסיס צה"ל בקריית גת. המפקדה הבינלאומית, שמובילה את יישום השלב השני של תוכנית טראמפ, נועדה לתאם בין מדינות, ארגונים וגורמים שונים המעורבים בהמשך יישום התוכנית.
בראש המפקדה עומד הגנרל האמריקני פטריק פרנק, וסגנו יהיה גנרל בריטי בדרגת שני כוכבים. נציג צה"ל במפקדה יהיה האלוף יקי דולף, המשמש כיום כמפקד הגיס הצפוני.
גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי לרצועה אמורים להיכנס, על פי התכנון האמריקני,כוחות מאיחוד אמירויות, אינדונזיה, אזרבייג'ן ומצרים, וייתכן שגם מקטאר וטורקיה.
לדבריהם, ישראל תתנגד להכנסת כוחות צבא טורקים, גורם ביטחוני בכיר אומר כי מדובר באתגר גדול שניצב בפני ארה"ב נוכח ההתנגדות העזה של חמאס לפריסת כוחות זרים ברצועה.
על פי הערכות של גורמים צבאייים, הזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה כוללת כיום כ-20 אלף מחבלים ומצויידת במאות רקטות,חמאס מנצל את הפסקת האש להתאוששות מהירה והתחזקות ולא ברור כיצד מתכוון הממשל האמריקני לפרק את הזרוע הצבאית של חמאס.
ארגון חמאס עדיין מחזיק בכמה מאות ק"מ של מנהרות ברצועת עזה, ישראל דורשת כי הכוח הבינלאומי החדש שיוקם ברצועה יהרוס או יאטום את המנהרות האלה, ארה"ב מתכוונת להתחיל בפיילוט של הריסת מנהרות באזור רפיח.
גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי חמאס מעולם לא הסכים ליישום כל תוכנית השלום האמריקנית אלא רק לסעיף הראשון שלה שעוסק בחילופי שבויים ופריסה מחדש של כוחות צה"ל ברצועה.
לכן, ההערכה היא כי חמאס ינסה לטרפד בדרכים שונות את יישום התוכנית האמריקנית.
הנשיא טראמפ שיגר אתמול אזהרה לארגון חמאס, הוא האשים אותו בהפרת הסכם הפסקת האש ואמר:"ישראל תיכנס חזרה לעזה תוך שתי דקות אם אני ארשה להם, בינתיים לא עושים את זה. אנחנו נותנים להם (לחמאס) עוד קצת זמן. אם הם לא יתנהגו יפה הם יושמדו".
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"


