המינויים החדשים שעשה דונלד טראמפ בממשלו החדש ,כמו מינוי הסנטור מרקו רוביו לתפקיד שר החוץ החדש, מינוי מייק וולץ לתפקיד היועץ לביטחון לאומי ומינוי מייק האקבי לתפקיד שגריר ארה"ב בישראל מעוררים זעם ודאגה רבה ברש"פ,מדובר בדמויות רפובליקניות שמרניות שידועות במשך שנים רבות בתמיכתן בישראל.
לדוגמא,השגריר המיועד מייק האקבי מתנגד לפתרון שתי המדינות, הוא לא מוכן להשתמש במונחים כמו "הגדה המערבית" או "התנחלויות" ומשתמש במקומם במונחים "יהודה ושומרון" ו"ישובים" או "שכונות".
בכירים ברש"פ שואלים את עצמם כיצד יוכל הנשיא טראמפ לקדם תהליך מדיני בין ישראל לפלסטינים כאשר דמויות מפתח בממשלו מוטות באופן ברור לטובתה של ישראל?
האכזבה ברש"פ מתוצאות הבחירות האמריקניות והפסדה של קמלה האריס היא גדולה,ברחוב הפלסטיני התסכול הוא גדול מאוד, דונלד טראמפ נחשב כידיד קרוב של ישראל וכאויבם של הפלסטינים.
הוא היה זה שקיצץ את הסיוע הכספי לאונר"א, בתקופת כהונתו הקודמת, סגר את משרדי אש"פ בוושינגטון, העביר את שגרירות ארה"ב לירושלים והכיר בה כבירה המאוחדת של ישראל, וגם הכיר בסיפוח רמת הגולן לישראל ובחוקיות ההתנחלויות.
עם זאת, יש בכירים ברש"פ שמעריכים כי הכהונה השנייה של הנשיא טראמפ תהייה זהירה ושונה מקודמתה בנושא הפלסטיני,שתהיה זו הקדנציה השנייה שלו כנשיא והוא ירצה להשאיר חותם ומורשת של נשיא שהביא להפסקת המלחמות בעולם , בדגש על המזרח התיכון, וכמי שמדיניותו הביאה ליציבות ושגשוג כלכלי.
סגן מזכיר הוועדה המרכזית של פת"ח, צברי צידם, הבהיר בראיון לעיתון המזרח ירושלמי "אלקודס" ב-8 בנובמבר את ציפיות ההנהגה הפלסטינית מכהונתו השנייה של טראמפ: "כולנו יחד מקווים לראות גרסה שונה של טראמפ מזו שהכרנו, שתהיה מסוגלת לתת מענה לשינויים במציאות הפלסטינית והאזורית".
הוא הביע תקווה כי הנשיא הנבחר טראמפ לא יתמקד רק בנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב תוך התעלמות מהפלסטינים, אלא "יטפל בשורשי הסכסוך הפלסטיני-ישראלי".
גורמים בכירים בתנועת פת"ח מעריכים כי הנשיא טראמפ יחייה מחדש את תוכנית השלום שלו הנקראת "עסקת המאה", שאותה דחו הפלסטינים על הסף, למרות שהיא כוללת הקמת מדינה פלסטינית על 70 אחוזים משטחי יהודה ושומרון, ויכניס בה עדכונים ושינויים קוסמטיים כדי לפתות את הרש"פ ולהחזירה לשולחן המשא ומתן מבלי לוותר על מטרותיה האסטרטגיות.
ההערכה ברש"פ היא כי הנשיא טראמפ יתמוך בישראל באופן חסר תקדים מבחינה ביטחונית,ובמיוחד בתחום אספקת הנשק האיכותי, וגם מבחינה כלכלית כדי שהיא תתאושש מנזקי המלחמה.
גורמים בתנועת פת"ח אומרים כי "הנשיא טראמפ צריך להבין כי הפלסטינים לא ירימו דגל לבן וגם אם ישראל תכריע את חמאס ברצועת עזה, הרי שביהודה ושומרון הפלסטינים אינם מתכוונים להיכנע ולהניח את נשקם והם ימשיכו להילחם נגד כוחות צה"ל והמתנחלים."
ד"ר עלי אלג'רבאווי, שר לשעבר ברש"פ, מעריך כי הנשיא טראמפ ימזג את תוכנית "עסקת המאה" ביחד עם "הסכמי אברהם" ויציג אותם כיוזמה מדינית חדשה לשלום במזרח התיכון שתכיר בפתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית עצמאית.
להערכתו, רצועת עזה תהייה המרכז של המדינה הפלסטינית החדשה והיא תשוקם מחדש מההרס הגדול של המלחמה.
רבים מבכירי הרש"פ אינם מקבלים את ההערכה הזו וסבורים כי יהיה קשה מאוד לראש הממשלה נתניהו, בקואליציה הנוכחית, להסכים להקמת מדינה פלסטינית עצמאית, וייתכן שהנשיא טראמפ יציע להמיר את רעיון הקמת המדינה הפלסטינית באוטונומיה מורחבת כדי לסייע לנתניהו להתגבר על הקשיים הקואליציוניים.
ההערכה ברש"פ היא כי הנשיא טראמפ יתחיל בניסיון לרתום מדינות ערביות ומוסלמיות לתהליך הנורמליזציה עם ישראל כדי ליצור מומנטום לקראת הגשת הצעה לפתרון הבעיה הפלסטינית.
פורסם לראשונה ב"אפוק"