מדוע נפל משטרו של הנשיא בשאר אסד?

הנשיא הסורי בשאר אסד איבד את השלטון כתוצאה מהיחלשות הצבא הסורי, הבגידה בו מצד איראן ורוסיה והמכות הקשות שחטף ציר ההתנגדות מישראל. שר החוץ האיראני טוען כי הסיבה העיקרית לכך שבשאר אסד איבד את השלטון היא חוסר המוטיבציה של הצבא הסורי להילחם נגד המורדים.

הארגונים הג'יהאדיסטים בסוריה הצליחו להפיל את משטרו של הנשיא הסורי בשאר אסד בתוך פחות משבועיים באמצעות מתקפת פתע שהחלה ב-27 בנובמבר שבמהלכה הם השתלטו על הערים הגדולות בסוריה והגיעו עד לבירה דמשק.

גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי הסיבה העיקרית לנפילת המשטר הסורי היא היחלשותו של המשטר והיעדר סיוע לבשאר אסד מצד רוסיה ואיראן וגם מצד הקהילה הבינלאומית.

גורם נוסף הינו הוא ההצלחה של המנהיג הראשי של המרד, אבו מוחמד אלג'ולאני, לרכז סביבו חלק גדול מקבוצות המורדים ולבנות מוסדות שינהלו את האזורים שנכבשו בסוריה.

לכך יש לצרף סיבות נוספות כמו  העובדה שהצבא הסורי היה מותש והמורל שלו היה ירוד בגלל מלחמת האזרחים שנמשכה 13 שנה שבמהלכה נהרגו כחצי מיליון סורים, הכלכלה נהרסה וגם התשתיות של המדינה הסורית.

במהלך מלחמת האזרחים איבד הצבא הסורי כ-300 אלף חיילים שהיוו כמחצית מכוחו,חיילים רבים אחרים ערקו מהשירות הצבאי וברחו ממנו.

על פי עדויות משדה המערכה בסוריה בימים האחרונים, הצבא הסורי לא גילה שום רצון ומוטיבציה להילחם נגד הארגונים המורדים והחיילים פינו את העמדות הצבאיות במקומות רבים לפני שהמורדים בכלל הגיעו אליהם, הצבא הסורי התמוטט כמו מגדל קלפים.

לפני כמה ימים הורה הנשיא בשאר אסד  להעלות את שכרם של המשרתים בצבא בשיעור של 50 אחוזים, אולם זה היה צעד מאוחר מדי גם בגלל המצב של הכלכלה הסורית לא היה ערך ממשי להעלאת השכר הזו.

הנשיא בשאר אסד הסתמך על סיוע צבאי ומדיני מבנות בריתו רוסיה ואיראן שסייעו לו להישאר בשלטון במשך כל 13 שנות מלחמת האזרחים להחזיר את השליטה על שני שלישים משטח סוריה, להפצצות האוויריות המסיביות שביצע חיל האוויר הרוסי בסוריה בשנת 2015 על יעדי המורדים היה חלק חשוב בכך.

אולם, הפעם, רוסיה הייתה שקועה עמוק במלחמה באוקראינה והתקיפות האוויריות שלה על המורדים היו מעטות, איראן הסתפקה בשליחת יועצים צבאיים בלבד לסוריה, היא כנראה ידעה את מצבו האמיתי של הצבא הסורי  וכי רוסיה לא תוכל לסייע לו והעריכה כי היא לא תוכל למנוע את התבוסה.

לכך מצטרפת חולשתו של ארגון חזבאללה  וגם של המליציות השיעיות בסוריה שחטפו מכות קשות מצה"ל על רקע המלחמה ברצועת עזה ולאחר שישראל החליטה לפלוש לדרום לבנון.

חזבאללה העביר כוחות רבים של לוחמיו משטח סוריה לדרום לבנון כדי להילחם נגד כוחות צה"ל, כוחות רבים שלו נלקחו מאזור הבירה דמשק ומהעיר חומס, דבר שהחליש את הנוכחות הצבאית שלו בסוריה.

ואסור לשכוח גם כי ישראל הצליחה לחסל את כל ההנהגה המדינית והצבאית של חזבאללה בראשות המזכ"ל חסן נצראללה ויורשו האשם צפי א-דין.

התירוצים של איראן

שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י  התראיין אתמול לטלוויזיה האיראנית וטען כי ארגוני המודיעין של איראן ושל סוריה העריכו את התרחיש שהתממש והם  ידעו את כל התוכניות של המורדים באידליב, לטענתו, המודיעין האיראני העביר את התוכניות האלה לידי המודיעין הסורי.

לדבריו, אלמנט ההפתעה היה חולשתו של הצבא הסורי והמהירות שבה התפתחו האירועים, הוא טען כי לצבא הסורי לא הייתה מוטיביציה להילחם נגד המורדים, הנשיא אסד ידע זאת והדבר נדון בפגישה האחרונה שהייתה ביניהם בדמשק.

עראקג'י טען כי הנוכחות הצבאית של איראן בסוריה הייתה כדי להגן על הביטחון הלאומי שלה וכי אם איראן לא הייתה נלחמת נגד דאע"ש בשטח סוריה הוא היה מגיע לשטחה של איראן.

עוד אמר שר החוץ האיראני כי  העמדה הבסיסית של איראן הייתה תמיד לתמוך בדיאלוג בין הממשלה בסוריה לבין האופוזיציה.

לדבריו, חלק מקבוצות האופוזיציה הסורית מוגדרות כארגוני טרור על יד האו"ם, הוא העריך כי ארגון חזבאללה בלבנון ימצא את דרכו מחדש למרות המכות הקשות שחטף מישראל וכי הוא אילץ את ישראל להסכים להפסקת האש.

"אסור לחשוב שההתפתחויות האחרונות יסגרו את האפשרויות של ההתנגדות", טען עבאס עראקג'י.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי