איראן תשלם מחיר על הבגידה בנשיא בשאר אסד

איראן נטשה את הנשיא בשאר אסד ברגע האחרון ולא שלחה כוחות צבא לסייע לו להילחם נגד המורדים.גורמי ביטחון בישראל מעריכים כי הבגידה שלה תהייה בעוכריה, מעמדה האזורי של איראן ייפגע במיוחד בעיראק ובתימן.

איראן נערכת לשלב של היום שאחרי שלטון הנשיא בשאר אסד.

נפילת המשטר הסורי הייתה מכה קשה לאיראן ולאסטרטגיית השלוחות שלה במזרח התיכון.

איראן מנסה לחפות על כישלון מדיניותה ודובריה מדגישים באמצעי התקשורת את הצורך ש"העם הסורי יקבע את עתידו ואת אופי המשטר שלו".

היא גם טוענת כי פתחה ערוץ חדש לקשר עם קבוצות המורדים שהשתלטו על המדינה.

אולם , בצמרת האיראנית יש אכזבה גדולה ממה שקרה ופסימיות לגבי עתידה של סוריה בגלל השתלטות הפלגים החמושים הג'יהאדיסטים על חלקים נרחבים מהמדינה, היא רואה בכך פתח להתגברות ההשפעה האמריקנית והישראלית בסוריה.

גורמים בכירים איראנים טוענים כי המשטר האיראני לא התערב בלחימה בסוריה כדי שהדבר לא יביא למלחמה גדולה בין השיעה לבין הסונה, דבר שישרת את האינטרסים של ארה"ב וישראל.

איראן ממתינה עתה שערפל הקרב יתפזר כדי לגבש את מדיניותה כלפי השלטון הסוני החדש בסוריה בהסתמך על תהליך אסטנה, באופן רשמי היא מאמצת עכשיו קו חדש כי העם הסורי יקבע בעצמו את גורלו ללא התערבות גורמים חיצוניים בענייניו הפנימיים.

גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי נפילת המשטר הסורי של בשאר אסד היא מכה קשה לתוכנית ההתפשטות של איראן במזרח התיכון וכי הדבר ישפיע על מעמדה האזורי ובמיוחד בתימן ובעיראק.

הפגיעה הקשה באיראן קיבלה ביטוי מיידי,כמה שעות בלבד לאחר ההודעה על נפילת משטרו של בשאר אסד, איראן מיהרה להודיע על נכונותה לשתף פעולה עם האופוזציה הסורית, דבר שמהווה נקדות מפנה חשובה במדיניותה עד כה כלפי סוריה.

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן הודיע כי העם הסורי שהוא שיקבע את עתיד המדינה ואת אופי המשטר החדש, ואילו שר החוץ האיראני עבאס עראקג'י טען כי הכישלון בסוריה הוא תוצאה של חוסר היכולת של הצבא הסורי להחזיק מעמד במערכה הצבאית, הוא הודיע  גם כי איראן תתמוך ברצון עם הסורי באמצעות מנגנונים עממיים ודמוקרטיים, "למרות שהדרך לכך קשה".

מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011, איראן הפכה לבת הברית העיקרית של משטר בשאר אסד ותמכה בו מבחינה מדינית, צבאית וכלכלית נגד ההתקוממות העממית נגדו וההתערבות הבינלאומית והאזורית במתרחש בסוריה, מבחינת איראן, סוריה הייתה לבנה חשובה בנדבך "הסהר השיעי" שמחבר אותה עם לבנון דרך סוריה ועיראק.

איראן ביחד עם רוסיה הצילה את שלטונו של בשאר אסד במהלך מלחמת האזרחים בסוריה והוא שרד על כס השלטון רק בזכות הסיוע שקיבל מהן וגם מארגון חזבאללה.

גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי איראן בגדה בנשיא אסד לאחר שהבינה כי כי אין בידה לסייע לו להישאר על כס השלטון בגלל חוסר המוטיבציה של הצבא הסורי להילחם נגד המורדים הג'יהאדיסטים לאחר השחיקה הגדולה שעבר במהלך מלחמת האזרחים, וגם לאחר שהיא הבינה כי רוסיה איננה יכולה לסייע רבות מבחינה צבאית לבשאר אסד בגלל מעורבותה העמוקה במלחמה באוקראינה, לכן היא נהגה באופן פרגמטי מחוסר ברירה.

בשנים 2014 ו-2015 הביא הגנרל קאסם סולימאני, מפקד גיס "קודס"  מליציות עיראקיות ואפגניות ממוצא שיעי לסייע לצבא הסורי להילחם נגד המורדים, אבל עכשיו המליציות האלה נעלמו ולא סייעו בקרב נגד  המורדים הג'יהאדיסטים.

איראן עומדת לשלם מחיר על בגידתה בנשיא בשאר אסד, זו ההערכה במערכת הביטחון הישראלית וגם בעולם הערבי.

פרשנים ערבים מעריכים כי מדינות ערב, וגם המשטר החדש בסוריה, יהססו רבות  ויתלבטו בשאלה האם לסמוך על איראן שיש לה כעת את מעמד המפסידה העיקרית במלחמה בסוריה, איראן נתפסת כנצלנית המשתמשת במדינות ערב להשגת מטרותיה האזוריות ולאחר שהיא מנצלת אותן היא משליכה אותן אל פח האשפה של ההיסטוריה.

ההשפעה תהיה בעיקר  בתימן ובעיראק, בתימן יש לאיראן את המורדים החות'ים ובעיראק את המליציות השיעיות העיראקיות.

עיראק הולכת לבחירות בשנת 2025,ופרשנים ערבים מעריכים כי  על פי הרכב הפרלמנט החדש ניתן יהיה לראות את האכזבה מאיראן, ההערכה היא שלפרלמנט ייבחרו נציגים עצמאיים עיראקיים ואותנטיים ולא כאלה שהם עושי דברה של איראן.

באשר לתימן, ארה"ב בריטניה וישראל ימשיכו בהתקפות האוויריות על מעוזי החות'ים שמה, הנשיא הנבחר טראמפ אמור לנקוט בידי קשה כלפי החות'ים אם ימשיכו בהתקפותיהם.

ההערכה בישראל היא כי בסופו של דבר ההפצצות יחלישו את כוחם של המורדים החות'ים והם יצטרכו להתרחק מאיראן ולמצוא פתרון מדיני מכובד להפסקת ההתקפות באמצעות טילים וכטב"מים על ישראל ועל הספינות השטות בנתיבי השיט הבינלאומיים בים האדום.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי