חזבאללה פתח במבצע שיקום נרחב של נזקי המלחמה

ארגון חזבאללה פתח במבצע נרחב של שיקום הבתים בלבנון שנפגעו במהלך המלחמה, הנזקים עולים בהרבה על הנזקים שנגרמו במהלך מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006. גורמי ביטחון בישראל מעריכים כי נפילת משטר אסד בסוריה דוחפת את חזבאללה להתמקד כעת במבצע השיקום ולשמור על הסכם הפסקת האש עם ישראל.

הפסקת האש בין ישראל לחזבאללה בלבנון נמשכת וארגון חזבאללה פתח במבצע נרחב לשיקום הבתים שנפגעו במלחמה בשכונת א-דאחיה בביירות, בבקאע הלבנוני ובדרום לבנון.

השיקום ייעשה בכספים שיגיעו מאיראן באמצעות חברה הנקראת "ג'יהאד הבנייה", גורמים בחזבאללה אמרו לעיתון הלבנוני "אלא'חבאר" ב-24 בדצמבר כי הנושא הזה עומד בראש סולם העדיפויות של הארגון.

על פי נתוני "ג'יהאד הבנייה",נזקי המלחמה ב-2024 עולים פי שתיים וחצי על הנזקים במלחמת לבנון השנייה בשנת 2006, במלחמה הפעם נפגעו 317,500 בתים, מהם נהרסו לחלוטין 43,750  בתים.אלה הם נתונים חלקיים בלבד לאחר בדיקה של 60 אחוזים מהבתים שנפגעו במלחמה.

בעבודות השיקום עוסקים 1250 מהנדסים חיצוניים בנוסף למהנדסים מתוך ארגון חזבאללה עצמו.

אסטרטגיית השיקום קובעת כי קודם ישופצו הבתים שנפגעו לאחר שישולמו הפיצויים הכספיים לבעלי הבתים.

ההערכה שבניית הבתים שנהרסו כליל במלחמה תמשך לאורך תקופה של 4 שנים.

שכונת א-דאחייה בביירות והעיירות בלבנון יחולקו לקבוצות שיקום, בכל קבוצה יהיו 10 עד 20 עיירות, בכל קבוצה יוקם מרכז מיוחד לשיקום הבתים שבו יהיה צוות של מהנדסים שיעבדו בצורה עצמאית.

חברת "ג'יהאד הבנייה" תשלם שכר מגורים לבעלי הבתים שנהרסו במלחמה, הם יקבלו סכום של 500 דולר לחודש בביירות ו-400 דולר לבעלי הבתים בבקאע ובדרום לבנון.

בנוסף הם יקבלו סכום חד פעמי של 8000 דולר לרכישת ריהוט.

על פי גורמים בלבנון, התושבים שבתיהם נפגעו במלחמה מתלוננים כי קצב השיקום הוא איטי, חסרונו של מזכ"ל חזבאללה חסן נצראללה מורגש היטב, אין אמון רב בהבטחות של מחליפו השיח' נעים קאסם בכל הקשור לפעולות השיקום.

גורמים ביטחוניים בישראל מעריכים כי נפילת משטרו של נשיא סוריה בשאר אסד חיזקה את רצונו של ארגון חזבאללה לשמור על הסכם הפסקת האש וכי הוא מתמקד בשלב הזה בשיקום הבתים שנפגעו במלחמה עקב החורף שהחל ובעקבות הכעס הרב בקרב העדה השיעית על הנהגת הארגון שגררה את לבנון להרפתקה מסוכנת שהביאה עליה רק אסון מיותר.

לגבי המצב הכללי בלבנון, ההערכה היא שהמערכת הפוליטית הלבנונית מקווה לפריצת דרך בנושא בחירת נשיא חדש ללבנון כדי שיעזור בפעולות השיקום ויביא סיוע כספי ללבנון מהמדינות התורמות בעולם.

הפרלמנט הלבנוני ייתכנס ב-9 בינואר כדי לבחור נשיא חדש ללבנון, אך המחלוקת על זהותו עדיין נמשכת, ארה"ב מעוניינת בבחירתו של הגנרל ג'וזף עון, מפקד צבא לבנון, לנשיא החדש אך חזבאללה ותנועת "אמל" השיעית מתנגדים לכך בתוקף, יש פעילות פוליטית מואצת בתוך לבנון וגם מגעים עם צרפת, קטאר וסעודיה כדי למצוא מועמד מוסכם לתפקיד הנשיא הבא של ארץ הארזים.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי