ישראל מעבירה מסר אזהרה תקיף לאלג'ולאני בעניין הטבח בדרוזים

גורמי ביטחון בכירים אומרים כי ישראל עומדת בהבטחתה להגן על בני העדה הדרוזית בסוריה וכי היא העבירה את המסר לנשיא סוריה אלג'ולאני כי עליו להפסיק את מעשי הטבח בבני העדה. ההערכה במערכת הביטחון היא כי המצב של חוסר היציבות בסוריה יימשך מכיוון שאבו מוחמד אלג'ולאני אינו מצליח להשליט את מרותו הביטחונית על כל הקבוצות הג'יהאדיסטיות בסוריה והן ימשיכו להתנכל לבני העדה הדרוזית והעדה העלווית.

ישראל העבירה בסוף השבוע מסר אזהרה תקיף לנשיא סוריה הזמני אבו מוחמד אלג'ולאני להפסיק את ההתנכלויות ומעשי הטבח בעדה הדרוזית בסוריה.

דובר צה"ל מסר כי ההתקפה בסוריה בסוף השבוע התבצעה באמצעות 12 מטוסי קרב על עשרות רכיבי תשתיות ואמצעי לחימה ברחבי סוריה ובהם תותחים נגד מטוסים ומשגר טילי קרקע-אוויר.

גורמים צבאיים מסרו כי המטרה הייתה למנוע מאנשיו של אבו מוחמד אלג'ולאני להשתמש בנשק אסטרטגי של שרידי המשטר של בשאר אסד נגד ישראל ולהעביר לאלג'ולאני את המסר כי עליו להפסיק את מעשי הטבח בבני העדה הדרוזית.

לדבריהם,ישראל עומדת בהבטחתה להגן על בני העדה הדרוזית בסוריה.

גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי ישראל תפעל בעיקר באמצעות חיל האוויר כדי להרתיע את המחבלים הג'יהאדיסטים בסוריה מלהתנכל לבני העדה הדרוזית ותמנע מפעילות קרקעית באזור דמשק ובאזור סווידא בדרום סוריה.

לדבריהם, לישראל אין שום אינטרס לצאת למלחמה גלויה נגד משטרו של אבו מוחמד אלג'ולאני, דבר שעלול גם לסבך אותה בעימות צבאי עם טורקיה על אדמת סוריה.

המדיניות הישראלית היא ברורה, להרחיק מחבלים ג'יהאדיסטים חמושים מהאזור שמדרום לדמשק ועד לגבול עם ישראל, שהוא מרחב החיץ הישראלי החדש, כלקח ישיר מאירועי הטבח שעשה חמאס בישובי עוטף עזה ב-7 באוקטובר 2023.

ישראל פועלת להרחיק אותם מרמת הגולן הישראלית כדי שלא יתקפו שם את הישובים הישראלים ואת בסיסי צה"ל.

במקביל לפעילות הצבאית, ישראל מעבירה מסרים בצינורות דיפלומטיים לנשיא הסורי אבו מוחמד אלג'ולאני כי עליו לפעול כדי להפסיק את מעשי הטבח בבני העדה הדרוזית.

ההערכה במערכת הביטחון היא כי המצב של חוסר היציבות בסוריה יימשך מכיוון שאבו מוחמד אלג'ולאני אינו מצליח להשליט את מרותו הביטחונית על כל הקבוצות הג'יהאדיסטיות בסוריה והן ימשיכו להתנכל לבני העדה הדרוזית והעדה העלווית.

על פי גורמי ביטחון בישראל, לא רק פעילי ארגון "הייאת תחריר א-שאם" של אבו מוחמד אלג'ולאני תוקפים את בני העדה הדרוזית באזור דמשק אלא גם ארגונים ג'יהאדיסטים שמזוהים  עם דאע"ש שתוקפים את הדרוזים באזור העיר דרעא בדרום סוריה.

הקבוצות האלה מאוגדות בגוף הנקרא "מטה הדרום".

מבחינת הארגונים הג'יהאדיסטים, בני העדה הדרוזית בסוריה, כמו בני העדה העלווית, נחשבים כ"כופרים" באסלאם ומזוהים כסוכנים של מדינת ישראל.

מספר הדרוזים בסוריה מוערך בכ-700 אלף נפש – כ-3% מאוכלוסיית המדינה. הם מרוכזים בעיקר במחוז א-סווידא, אך קיימות גם קהילות דרוזיות בפרברי דמשק ובכפרים בג'בל א-סמאק שבמחוז אידליב.

מחלוקות בעדה הדרוזית בסוריה

 

העיתון הלבנוני "אלאח'באר" דיווח כי בעיר א-סווידא, המעוז הדרוזי שבדרום סוריה, יש עדיין מחלוקת פנימית סביב האופן שבו יש לנהוג כלפי השלטון החדש בדמשק. אף שהזרם המרכזי בהנהגתו של שייח' העדה הדרוזית, יוסוף אל-ג'רבוע, ובתמיכת יחיא אל-חג'אר, סלימאן עבד אל-באקי, לית' בלעוס וחמוד אל-חנאוי, הצליח פעם נוספת לקדם הסכם זמני עם הממשלה  הסורית החדשה, ההסכם נראה רגיש וחשוף למהמורות רבות.

זאת בשעה שהמנהיג הרוחני של העדה, שייח' חכמת אל-היג'רי, יחד עם "המועצה הצבאית של א-סווידא", ממשיכים בסירובם לדיאלוג עם דמשק, במיוחד לאחר ההתפתחויות הביטחוניות שפקדו את האזורים הדרוזיים בא-סווידא ובפריפריה של דמשק.

לפי מקורות שצוטטו בעיתון הלבנוני "אל-אח'באר", ההסכם שמאפשר פריסת כוחות  של "הביטחון הכללי" בתנאי שהכוח יורכב מתושבי א-סווידא — והפעלת סמכות שיפוטית בתוך המחוז, "מקובל על שני הצדדים".

זאת על רקע הכללתם של בני שבטים בדואיים החיים בא-סווידא בתוך כוחות הביטחון, מה שיניח את הבסיס לנוכחות של השלטון החדש במחוז הדרוזי, לצד פריסת כוחותיו לאורך הגבול המנהלי עם דרעא.

על פי  הדיווח, הסעיף העוסק במסירת "נשק כבד" מתייחס לתותחים ולטנקים שנפלו לידי הפלגים המקומיים מהבסיסים הצבאיים של צבא אסד שקרסו, אך לא כולל רכבים המצוידים במקלעים כבדים, למשל.

כמו כן, הפלגים מתעקשים שכוחות "הביטחון הכללי" ומפקדיהם יורכבו באופן בלעדי מאנשיהם, כשהייצוג של בני שבטי הבדואים לא יעלה על 25% — וללא הקצאת מוצבים ייעודיים עבורם אלא באזורים שבהם הם מתגוררים.

מושל א-סווידא, מוסטפא בכור, הצהיר כי "פריסת כוחות הביטחון הכללי בעיר התבצעה בעקבות קריאות מצוקה ובתיאום עם התושבים".

לדבריו, "ההצהרה שפורסמה בנוגע להסכם מדגישה כי מחוז א-סווידא אינו מקבל חלוקה של המדינה ולא יאפשר זאת, וכי רוב תושביו מבקשים שלטון חוק וריבונות".

הוא הוסיף כי "הביטחון הכללי הסכים לקלוט 700 לוחמים מהפלגים המקומיים בא-סווידא, בפיקוח אחד ממפקדי הפלגים שיפקח על פריסת הכוחות במחוז".

לדברי המקורות של העיתון, המועמד המוביל למשימה זו הוא סלימאן עבד אל-באקי, מפקד ארגון "אחראר ג'בל אל-ערב", ואחריו שייח' לית' בלעוס, שניצל פעמיים מניסיונות התנקשות בחייו.

עוד עולה כי הקמת "חטיבת א-סווידא", שתאחד את כלל הפלגים המקומיים הפעילים במחוז, נדחתה עד להשלמת ההסכם, שאמור להביא לרגיעה בשטח בין דמשק לא-סווידא.

היעדרותו של שייח' חכמת אל-היג'רי מההכרזה על ההסכם, על אף שג'רבוע ובלעוס טענו כי נעשתה בהסכמתו, נתפסת בעיני גורמים בא-סווידא כסימן לכך שהוא עדיין דבק בעמדתו המתנגדת לכל קשר עם הממשלה הנוכחית, אותה הוא מתאר כ"קיצונית וטרוריסטית".

בהקשר זה פורסמה הודעה מטעם "המועצה הצבאית בא-סווידא" שאימצה את עמדת אל-היג'רי וקראה לקהילה הבינלאומית להעניק הגנה דחופה לדרוזים, תוך גינוי ההפרות החמורות שביצעו כוחות הממשלה.

גורמים ביטחוניים בישראל אומרים כי סוגיית א-סווידא והדרוזים בסוריה בכלל, מעבר לכך שהיא חשפה את שבריריות מוסדות השלטון הזמני של אבו מוחמד אלג'ולאני ואת חוסר יכולתם לרסן את הפלגים הקיצוניים , שלכאורה התפרקו מנשקם והשתלבו במבנה משרד ההגנה החדש , עלולה להביא בסופו של דבר לתהליך של פדרליזציה של סוריה ופירוק שלמותה הטריטוריאלית.

מגמה זו מואצת על ידי הג'יהאדיסטים הקיצוניים בין אם הם משתייכים למנגנוני הביטחון והצבא ובין אם לאו, ושחותרים לחסל את העדות הלא-סוניות בסוריה, בטענה שמדובר ב"שאריות" המשטר הקודם של בשאר אסד ,כפי שקרה במעשי הטבח  בבני העדה העלווית אזור החוף באזור החוף הסורי, או תחת העילה השקרית של "פגיעה בנביא מוחמד" ,כפי שקרה במקרה של הדרוזים בעקבות פירסום הקלטה קולית מפוברקת נגד הנביא מוחמד.

במקביל להמשך שפיכות הדמים ותקיפות הפלגים הקיצוניים בפריפריה של א-סווידא, וביצוע מעשי טבח בעיירות ג'רמנא ובצחנאיא, מתרחשת הסתה עדתית בוטה ברחוב הסורי, שאפשר לחוש בה דרך כלי התקשורת המזוהים עם השלטון הזמני של אלג'ולאני וברשתות החברתיות.

כל אלה מעמיקים את מגמת הפירוד הפנימי שמעודדת את חלוקת סוריה .

להערכת גורמים ביטחוניים, ישראל עשויה להיות המרוויחה הגדולה מפיצולה של סוריה לקנטונים, אם היא תתנהל נכון מבחינה ביטחונית ומדינית.

בהחלט עשוי להיווצר מצב שבו היא תוכל לשלוט באזור החיץ המורחב שהקימה ולחזק את הקנטון הדרוזי שעשוי לקום בדרום סוריה וימנע חדירת מחבלים לרמת הגולן וזליגת כוחות ג'יהאדיסטים מדרום סוריה לצפון ירדן כדי לערער  את שלטונו של המלך עבדאללה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי