בדרך למלחמה אזורית?

האסטרטגיה של סעודיה היא לנסות ולבודד את איראן בקשריה עם העולם הערבי הסוני ולצרף מדינות ערביות נוספות לסנקציות נגד איראן.

 אפשר גם שמעורבותה של סעודיה נגד האינטרסים של איראן בסוריה ובאיראן תגבר.

ההתפתחויות האחרונות ביחסי איראן וסעודיה שבאו לידי ביטוי בהוצאתו להורג של המטיף השיעי השיח' נמר באקר אלנמר, תקיפת השגרירות הסעודית בטהרן והקונסוליה הסעודית במשהד וניתוק היחסים הדיפלומטים בין סעודיה לאיראן יוצרות תחושה של הסלמה חסרת תקדים באזור שעלולה לדחוף אותו למלחמה אזורית ומלחמת דת סונית-שיעית.

כמה מדינות ערביות ואסלאמיות הצטרפו ב-4 בדצמבר לסעודיה בעימות שלה מול איראן, בחריין וסודאן הודיעו על ניתוק היחסים הדיפלמטים עם איראן,מאע"מ הודיעה כי היא מורידה את דרג היצוג הדיפלומטי עם איראן  וקטאר, כווית ומאוריטניה גינו את ההתקפה על השגרירות הסעודית בטהרן והקונסוליה הסעודית במשהד.

הליגה הערבית תתכנס בתחילת השבוע הבא לדון ביחסים עם איראן בעקבות בקשתה של סעודיה וסביר להניח כי היא תתמוך באופן מלא בעמדתה של סעודיה.

סעודיה ממשיכה בנקיטת סנקציות נגד איראן, שר החוץ הסעודי עאדל ג'ביר הודיע על הפסקת הטיסות של מטוסים סעודים לאיראן, הפסקת יחסי המסחר עמה ואיסור על אזרחי סעודיה לבקר באיראן.

עם זאת סעודיה הודיעה כי היא תאפשר לאזרחי איראן לבקר במקומות הקדושים בסעודיה והציבה תנאי לחידוש היחסים עם איראן, "על איראן להתנהג כמדינה נורמלית ולא כמדינה מהפכנית", כך הבהיר שר החוץ הסעודי, "על איראן להפסיק ולהתערב בעניינים הפנימיים של מדינות האזור".

 

האופציות העומדות בפני סעודיה

 

השאלה הנשאלת בעולם הערבי היא מה באמת יכולה לעשות סעודיה, הנחשבת למנהיגת העולם הסוני, נגד איראן מעבר למה שהיא עושה כעת והאם האופציה של עימות צבאי ישיר ביניהן היא ריאלית בכלל נוכח החתימה של איראן על הסכם הגרעין עם המעצמות דבר שחיזק את מעמדה והעניק לה רוח גבית בינלאומית.

צריך לזכור כי בסעודיה יש ריכוזים שיעיים הנאמנים לאיראן באזורים הבאים: קטיף, אלחסאא',מדינה, עסיר, ג'יזאן,נג'ראן, אלטאיף ואלח'בר שאיראן יכולה להתסיסם כדי לערער את יציבות השלטון.

באופן תיאורטי סעודיה יכולה לפעול נגד איראן באמצעות התססת המיעוטים בשטחה אולם הדבר עלול להביא לתגובת נגד איראנית במיוחד בבחריין דבר שעלול לערער את יציבות השלטון בה וסעודיה מסתכנת בתגובת בומרנג שתהייה בעוכריה.

סעודיה מוגבלת ביכולתה לפעול נגד האינטרסים של איראן בלבנון שכן בלבנון יש לאיראן כוח צבאי חזק בדמות בן בריתה,ארגון החזבאללה, שיכול להכריע צבאית כל כוח בלבנון.

 בזירה הסורית סעודיה פועלת כבר כמה שנים, מאז פרוץ מלחמת האזרחים במדינה, נגד האינטרסים של איראן התומכת במשטרו של בשאר אסד, במתן כסף ובציוד צבאי לקואליצית המורדים המכונה "ג'יש פתח" הפועלת להפיל את שלטונו של הנשיא הסורי.

המעורבות הצבאית הרוסית האינטנסיבית בסוריה מגבילה במידה רבה את יכולתה של סעודיה לפעול נגד איראן בזירה הזו.

סעודיה מנהלת כבר מספר חודשים מבצע צבאי נגד המורדים החות'ים (שיעים) בתימן, הנחשבת ל"חצר האחורית" של סעודיה במאמץ למנוע את התפשטותה של איראן התומכת במורדים החות'ים.

סעודיה לא הצליחה לשנות עד כה באופן משמעותי את המצב בתימן לטובתה והמלחמה גולשת לתחומה בגבולה הדרומי עם תימן, המורדים החות'ים פוגעים במטרות סעודיות בתוך שטח הממלכה.

באשר לעיראק הרי שאיראן הצליחה להשתלט עליה והשלטון העיראקי היום הינו פרו איראני, לכאורה זוהי זירה נוחה יחסית לסעודיה לפעול נגד איראן ואין להוריד את האופציה הזו מעל הפרק.

 

האסטרטגיה הסעודית

 

אין כרגע סימנים לעימות צבאי קרוב בין סעודיה לאיראן למרות ההסלמה ביחסים ביניהן אולם אי אפשר לשלול לגמרי את האפשרות הזו בעתיד, סביר להניח כי  העימותים ביניהן יחריפו ב "זירות החמות" כמו בסוריה ובתימן.

האסטרטגיה הסעודית היא לנסות ולבודד את איראן בקשרים שלה עם העולם הערבי הסוני ולגייס מדינות ערביות נוספות לתמוך בעמדתה ולהפסיק או לצמצם את הקשרים הדיפלומטים עם איראן.

יחסיה של איראן עם העולם המוסלמי הסוני אינם טובים על רקע תמיכתה בנשיא הסורי בשאר אסד האחראי למותם של כ-300 אלף מוסלמים סונים בסוריה וסעודיה מנסה לנצל זאת לטובתה.

אחת התעלומות הגדולות היא כיצד תנהג מצרים שהינה המדינה הערבית הגדולה ביותר, מצרים גינתה את תקיפת השגרירות והקונסוליה הסעודית באיראן אך השאלה אם תסתפק בכך, מבחינת הסעודים מדובר במבחנה הגדול של מצרים והיא מצפה שהיא תתיצב לצדה באופן מלא נוכח הסיוע הכלכלי הנרחב שהיא מגישה לה.

מאמר המערכת של עיתון אל-אהראם, הנחשב לשופר השלטון המצרי, מיום ה-5 בדצמבר האשים את איראן "בערעור היציבות האזורית וחרחור מלחמה במזרח התיכון".

במקביל צפויה סעודיה לפעול נגד איראן בזירה הבינלאומית, היא אמורה להצדיק את הוצאתו  להורג של השיח' אלנמר ועוד עשרות מפעילי אלקאעדה שעסקו בטרור ולתקוף את איראן על הפגיעה בשגרירות ובקונסוליה שלה באיראן.

"הסכם וינה" מחייב את המדינה המארחת לספק הגנה לשגרירות של מדינה זרה ומבחינתה של סעודיה איראן הפרה את ההסכם.

הסעודים טוענים כי גורמי הביטחון האיראנים אפשרו את ההתקפה על השגרירות שלה בטהרן ואפשר כי חלק מאנשיהם היו בין ההמון שהסתער על השגרירות בטהרן והקונסוליה הסעודית במשהד.

 

 

 

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי