ישראל החליטה על תמרון קרקעי באזור רפיח

בדרג המדיני והצבאי נפלה ההחלטה לתמרון קרקעי קרוב באזור רפיח והשתלטות על "ציר פילדלפי" שמשמש להברחת אמצעי לחימה לחמאס. מדובר בצעד הכרחי למיטוט שלטון חמאס ברצועה ופירוזה.

על פי גורמים מדיניים בכירים, ישראל החליטה על תמרון קרקעי נרחב באזור רפיח שבו יש מעוז גדול של תנועת חמאס, התמרון הקרקעי יכלול גם את תפיסת "ציר פילדלפי" שמשמש כציר ההברחה העיקרי של אמצעי לחימה ממצרים לחמאס ברצועת עזה.

התמרון באזור רפיח יחל רק לאחר שצה"ל יסיים את ההשתלטות על אזור ח'אן יונס שהוא המעוז העיקרי של חמאס ברצועת עזה ושברשת המנהרות הענקית שלו מסתתרת ההנהגה הצבאית של חמאס בראשות יחיא סינוואר ושם מוחזקים גם החטופים הישראלים.

המאמץ העיקרי של צה"ל כרגע הוא באזור ח'אן יונס שבו פועלים כוחות מיוחדים ו-7 חטיבות של צה"ל, מדובר במאמץ אסטרטגי גדול, שאת כל פרטיו לא ניתן לפרסם, בניסיון להביא להכרעת הכוח הצבאי של חמאס.

לאחר ההשתלטות הצבאית על אזור ח'אן יונס צה"ל מתכנן להעביר לאזור הזה מאות אלפי פלסטינים מאזור רפיח כדי שיוכל לפעול באופן חופשי יותר ברפיח ללא פגיעה באזרחים בלתי מעורבים.

הפעילות הזו וההשתלטות המתוכננת על "ציר פילדלפי" היא למורת רוחה של מצרים, אבל בדרג המדיני והצבאי מבינים כי כדי להשיג את מטרות המלחמה אסור להשאיר בשטח שום מאחז של חמאס וגם לא את צינור האספקה העיקרי שלו לכלי נשק ותחמושת.

השליטה על "ציר פילדלפי" מנתקת לחלוטין את רצועת עזה מכל קשר יבשתי עם מצרים ולמעשה הדרך היחידה לעבור מרצועת עזה למצרים ולהיפך היא מתחת לקרקע, דרך עשרות המנהרות המחברות את רצועת עזה למצרים ומשמשות להברחות.

מי ששולט ב"ציר פילדלפי" שולט למעשה במעבר רפיח שהוא מעבר הגבול היחיד שמחבר את רצועת עזה לעולם הערבי ודרכו נוסעים בכירי חמאס לחו"ל.

בעוד לישראל יש מידע מודיעיני רב על המנהרות האלה, מצרים מכחישה את קיומן וטוענת כי הרסה אותן כבר לפני כמה שנים.

המצרים דחו בשבועות האחרונים בקשה של ישראל להרחיק את יחידות הצבא שלהן על הגבול עם רצועת עזה כדי שצה"ל יוכל להשתלט על "ציר פילדלפי" בצד של רצועת עזה.

צה"ל שולט כרגע על הגבול הצפוני והגבול המזרחי והמערבי של רצועת עזה, שליטה על הגבול הדרומי תשלים את הכיתור של רצועת עזה מכל הכיוונים.

השליטה הישראלית על הציר הזה הינה חיונית לגבי פירוז רצועת עזה מנשק בסיום המלחמה.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי