שר הביטחון יואב גלנט הציג לפני כשבועיים בקבינט הביטחוני תוכנית ביטחונית שגיבש ליום שאחרי סיום התמרון הצבאי ברצועת עזה.
התוכנית כוללת בין היתר את העיקרון שאת השלטון האזרחי ברצועה אמורים לנהל "גורמים פלסטינים שאינם עויינים לישראל", במערכת הביטחון מציינים לדוגמא נציגים של החמולות הגדולות ברצועת עזה.
כל האופציות לשלטון פלסטיני ברצועת עזה שיחליף את שלטון חמאס אחרי מיטוטו על ידי צה"ל הינן אופציות גרועות, ישראל צריכה לבחור באופציה הכי פחות גרועה עבורה.
כל שלטון פלסטיני חדש ברצועת עזה יהיה עוין את ישראל, ישראל תצטרך להסתדר עם השלטון הכי פחות עוין.
אופציית שלטון החמולות ברצועת עזה היא אחת האופציות הגרועות אשר עלולה לפגוע בביטחון ישראל.
ישראל כבר ניסתה שלטון דומה כזה בעבר ביהודה ושומרון.
הממשל הצבאי הישראלי הקים אחרי 1977 ביהודה ושומרון ארגונים פוליטיים פלסטינים שהתנגדו לאש"פ ותמכו בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית שתתקיים לצד מדינת ישראל, הם נקראו "אגודות הכפרים".
מטרת האגודות האלה היתה להחליש את כוחו של אש"פ, אולם קרה בדיוק ההיפך, אש"פ החל להתנקש בראשי האגודות האלה והוא זה שהחליש אותן.
גם השחיתות התפשטה בהן די מהר לאחר שקיבלו כוח ונשק לידיהן מישראל, בסופו של דבר הן התפרקו עם כתם גדול של שיתוף פעולה עם ישראל עד עצם היום הזה.
נראה שההיסטוריה עומדת לחזור על עצמה וישראל לא למדה שום דבר משלטונה בשטחים מאז 1967.
שלטון של החמולות הגדולות ברצועת עזה, בגיבוי של צה"ל שיישאר ברצועה, יביא גם הוא לתופעות של שחיתות בתקופה רגישה של מלחמה בעוד צה"ל ממשיך להילחם במחבלים חמושים של חמאס ברצועת עזה.
החמולות ידאגו בראש ובראשונה לצרכים של עצמן.
צה"ל יצטרך לצייד את החמולות האלה בנשק להגנה עצמית, דבר שעלול לייצר כאוס ביטחוני ברצועת עזה, ההערכה של גורמים ביטחוניים היא כי החמולות עשויות להסתכסך האחת עם השנייה על רקע של מאבקים על כבוד, כוח ושליטה במשאבים כמו בסיוע ההומניטארי.
הזרוע הצבאית של חמאס הרבה יותר חזקה מנציגי החמולות של רצועת עזה, היא תתעמת עם החמולות ותנתק אותן מכל קשר עם ישראל, היא תעמיד בפניהן את האפשרות להצטרף אליה או להיות מחוסלות פיזית, סביר להניח שהן יבחרו באופציה השנייה.
ארגון חמאס הוא ארגון רצחני הרבה יותר מאשר אש"פ של שנות ה-70, גם אחרי שצה"ל יהרוס את מרבית התשתית הצבאית של הארגון ויחסל את ראשיו, עדיין תהיה לו נוכחות ברצועת עזה, הוא לא הולך להיעלם והוא יפעל כארגון גרילה.
למרות מאבקי הכוח ברצועה הצפויים להתגבר אחרי קריסת שלטון חמאס בין הקבוצות השונות, צריך לזכור כי השנאה כלפי ישראל היא המכנה המשותף שגובר על כל שיקול אחר, במיוחד אחרי מספר הקורבנות הגדול כתוצאה מהמלחמה, יותר מ-25 אלף הרוגים פלסטינים ויותר מ-60 אלף פצועים.
מה שישראל צריכה לעשות הוא ליישר קו עם ממשל ביידן ולאתגר את הממשל שרוצה ש "רש"פ מחודשת" תשלוט ברצועת עזה.
לדעתי, ראש הממשלה נתניהו צריך לומר לנשיא ביידן כי ישראל תסכים לשלטון הרש"פ ברצועה אם היא תוכיח שהיא עשתה רפורמות מקיפות וכי היא איננה משלמת יותר משכורות למחבלים ולבני משפחותיהם, איננה מעודדת טרור ואיננה מסיתה נגד ישראל באמצעי התקשורת ובמערכת החינוך שלה.
ישראל צריכה לגלגל את הכדור למגרשן של ארה"ב והרש"פ, ממשל ביידן שכל כך רוצה בשלטון הרש"פ ברצועה יצטרך לאלף ולחנך אותה להיות פחות עויינת כלפי ישראל, לישראל יש יתרון מסויים היא כבר מכירה את העבודה מול הרש"פ בתיאום צבאי ואזרחי כפי שהדברים מתנהלים ביהודה ושומרון.
"רש"פ מחודשת", על פי הדרישות הישראליות, הינה האופציה הכי פחות גרועה עבור ישראל לשליטה ברצועת עזה, ראש השב"כ רונן בר צריך להסביר זאת לראש הממשלה כי מדובר ברע במיעוטו, האופציה הזו עדיפה בהרבה על אופציית שלטון החמולות שיקרוס תוך זמן קצר או שיהפוך לארגון שתומך בחמאס.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"