ישראל אינה צריכה למהר להסכם נורמליזציה עם סעודיה

ארה"ב וסעודיה סיכמו את מרבית סעיפי ההסכם הביטחוני ביניהן ועתה הן ממתינות לסגור את הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה. המחיר שישראל נדרשת לשלם הוא גבוה מאוד, דהיינו הסכמה להקמת מדינה פלסטינית בקווי 67, עדיף שישראל תמתין עד לתום מערכת הבחירות בארה"ב בנובמבר.

שר החוץ האמריקני טוני בלינקן הגיע לביקור השביעי שלו במזרח התיכון בניסיון לקדם את עסקת החטופיפם והפסקת האש ברצועת עזה ואת הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה.

שני הנושאים האלה קשורים זה בזה,אם חמאס תדחה את ההצעה המצרית לעסקת החטופים, הדבר יביא לכניסת כוחות צה"ל לרפיח וסעודיה תיסוג מכוונתה לחתום על הסכם נורמליזציה עם ישראל.

בלינקן ביקר השבוע בריאד, בירת סעודיה, הוא נפגש עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן וסיכם עמו את כל הנושאים של הסכם ההגנה בין ארה"ב לסעודיה לקראת החתימה, עכשיו חסרה רק הצלע השלישית של הברית המשולשת החדשה במזרח התיכון והיא ישראל.

מה כולל ההסכם האמריקני-סעודי?

א.אספקת נשק מתקדם מארה"ב לסעודיה כמו מטוסי אפ-35  ומערכות נ"מ  מתקדמות, הדבר הזה פוגע ביתרון האיכותי של ישראל על פני מדינות ערב.

ב. אספקת כור גרעיני מארה"ב לסעודיה ל"צורכי שלום", שבמשך הזמן ניתן יהיה גם להעשיר בו אורניום לרמה צבאית.

גם זה מסוכן מאוד לישראל, פירוש הדבר כי סעודיה תוכל לייצר בעוד כמה שנים נשק גרעיני והדבר יביא להאצת מרוץ החימוש במזרח התיכון, מדינות נוספות כמו מצרים וטורקיה ירצו גם הן לייצר נשק גרעיני.

ג.התחייבות אמריקנית לסייע לסעודיה במקרה שתותקף.

מאז פרוץ המלחמה ברצועת עזה ב-7 באוקטובר, סעודיה העלתה את המחיר שהיא דורשת מישראל בעבור הסכם נורמליזציה בין שתי המדינות.

במגעים החשאיים של ישראל עם סעודיה, וגם במגעים של ארה"ב עמה, התברר כי סעודיה עומדת על כך שתנאי להסכם הנורמליזציה יהיה התחייבות ישראלית להקמת מדינה פלסטינית בקווי 67 שבירתה היא מזרח ירושלים.

חמאס הצליח בהתקפת הפתע שלו על ישובי עוטף עזה להפוך את היוצרות במזרח התיכון ולטרפד את ההסכם המתקרב בין ישראל לסעודיה, עכשיו הסעודים מרגישים שצריך להתחיל הכל מחדש עם תנאים קשים יותר ודרישות חדשות מישראל.

הסכם הנורמלזיציה בין ישראל וסעודיה היה גולת הכותרת של ממשלת נתניהו מאז הקמתה בשנת 2022, אבל בעקבות המלחמה ההסכם הזה התרחק.

הנשיא ביידן מעוניין מאוד שייחתם הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה, על פי התנאי הסעודי של הקמת מדינה פלסטינית עצמאית, זה משרת את חזון שתי המדינות שלו ויאפשר לו להציג הישג מדיני לקראת הבחירות לנשיאות וגם להקים ציר חדש במזרח התיכון שיהווה משקל נגד ל"ציר הרשע" בראשות איראן.

לסעודיה יש עכשיו אינטרס להציג את עצמה כמי שדואגת הכי הרבה לפלסטינים ותומכת בהם כדי לשכך את התסיסה ברחוב הסעודי בעקבות המלחמה.

ישראל איננה זקוקה להסכם עם סעודיה בתנאים כאלה שמקדמים הקמת מדינה פלסטינית שהיא סכנה גדולה למדינת ישראל, גם כך, ההסכם עם סעודיה הוא מסוכן לישראל בגלל שהיא אמורה לקבל מערכות נשק מתקדמות מארה"ב וגם כור להעשרת אורניום.

הסכם בתנאים האלה מחליש את ישראל ולא מחזק אותה, בכל מקרה סעודיה לא תסייע לישראל אם ישראל תותקף על ידי איראן, כך מעריך גורם ביטחוני בכיר.

הציר החדש שרוצה נשיא ביידן להקים נגד איראן יישאר כנראה רק על הנייר, איראן מחפשת כעת דרכים חדשות למנוע את הקמת הציר הזה, ממשל ביידן ,אם ישאר בשלטון אחרי הבחירות בנובמבר, לא יתקוף את איראן כדי להגן על ישראל ובטח שגם לא סעודיה.

מוטב שישראל תמתין לתוצאות הבחירות לנשיאות בארצות הברית, חילופי שלטון אפשריים עשוייה לחזק את עמדותיה.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי