ממשל ביידן ממתין לשמוע את העמדה הרשמית של חמאס ביחס למתווה שהציג הנשיא ביידן בנאומו בערב שבת האחרון.
דובר מחלקת המדינה האמריקנית מת'יו מילר אמר אמש כי הוא "בטוח לחלוטין" כי ישראל מסכימה להצעה שהגיעה מכיוונה.
זאת למרות דבריו של ראש הממשלה נתניהו בוועדת חוץ וביטחון לפיהם "ביידן הציג מתווה חלקי".
דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, ג'ון קירבי הדגיש כי בנאומו הנשיא ביידן לא הציג מתווה משלו אלא הצעה ישראלית. "זאת הצעה של ישראל וביידן הציג אותה באופן מדויק. הכדור כעת במגרש של חמאס", אמר.
גורמים בכירים בירושלים אומרים בתגובה כי למרות ההצהרות הנחרצות של גורמים בממשל ישנה מחלוקת בין ירושלים לוושינגטון בשאלת השלב השני של עסקת החטופים המוצעת.
בצה"ל מדגישים כי הצבא יידע לעמוד בכל עסקה, אך מבהירים כי מדובר בהחלטה של הדרג המדיני. "צה"ל יידע לעמוד בכל עסקה ולוודא שיהיה ביטחון לאזרחי מדינת ישראל. זו החלטה של ממשלת ישראל. אני אומר עוד פעם – צה"ל ידע לעמוד בכל עסקה ולתת ביטחון", אמר דובר צה"ל תת-אלוף דניאל הגרי אמש.
שרי החוץ של ירדן, איחוד האמירויות, סעודיה, קטאר ומצרים קיימו אמש פגישה וירטואלית כדי לדון במאמצי התיווך להפסקת אש והבהירו במהלך השיחה כי הם "מאשרים את חשיבות ההתייחסות הרצינית והחיובית להצעתו של נשיא ארה"ב". המתווכות במשא ומתן בין ישראל לחמאס, שהן מצרים וירדן, ממשיכות במגעים עם הנהגת חמאס כדי לשכנע אותה להסכים למתווה העסקה שהציג הנשיא ביידן להחזרת החטופים והפסקת אש.
אולם תנועת חמאס ממשיכה ללכת על הסף ולשמור על עמדה מעורפלת.
גורמים בחמאס אומרים באופן בלתי רשמי כי התנועה דורשת גם ערבות בכתב של ארה"ב לכך שישראל תבצע את מה שהיא מחויייבת אליו על פי ההצעה וכי היא מסכימה להפסקה מוחלטת של המלחמה ברצועה והסגת כוחות צה"ל ממנה.
חמאס מודאגת מכך שאין התחייבות מפורשת בהצעה של הנשיא ביידן להפסקת המלחמה, מבחינתה, זהו התנאי הבסיסי לכל עסקת שחרור חטופים והפסקת אש.
העיתון "אל-אח'באר" דיווח אמש כי ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל שוחח טלפונית עם הנהגת חמאס ושמע כי היא לא תיתן את עמדתה הסופית בנושא לפני שתקבל מסמך רשמי שכולל הסכמה של ישראל לכל הסעיפים באופן ברור ובלתי מעורפל.
ראש המודיעין המצרי ביקש מהנהגת חמאס לשלוח לקהיר בימים הקרובים משלחת כדי לדון בהצעתו של הנשיא ביידן, למפגש בקהיר הוזמנו גם נציגים של ארגון הג'יהאד האסלאמי והחזית העממית.
תנועת חמאס הודיעה למתווכות שאין בכוונתה לתת לישראל שום ערבויות בכל הקשור לשלב הבא של העסקה.
חמאס איננה מתכוונת לחתום על שום עסקה שאיננה כוללת במפורש את הפסקת המלחמה ברצועת עזה.
חמאס גם מתנגדת לכך שישראל תמשיך להחזיק בצידו הפלסטיני של מעבר רפיח ודורשת את נסיגת כוחות צה"ל ממנו לאלתר.
דאגה מהניסיון של ישראל להקים הנהגה מקומית
בחמאס מודאגים מאוד מהדברים שאומר ראש הממשלה נתניהו בעקבות נאומו של הנשיא ביידן כי ישראל לא תפסיק את המלחמה ומכך שקבינט המלחמה כבר התכנס שלשום לדון בתוכנית שגיבשה מערכת הביטחון הישראלית למציאת הנהגה מקומית חלופית שתשלוט ברצועת עזה.
קבינט המלחמה דן בתוכנית שגיבשה מערכת הביטחון הישראלית לשלטון האזרחי שאמור להחליף את חמאס ברצועת עזה.
התוכנית הישראלית היא לשלב בהדרגה הנהגה פלסטינית אזרחית מקומית באזורים ברצועת עזה שבהם חמאס איננו מהווה יותר גורם שלטוני.
גורמים ביטחוניים בכירים מסרו כי הגורמים המקומיים שייבחרו על ידי מערכת הביטחון, כנראה אנשי תנועת פת"ח, יפעלו בשיתוף פעולה עם ארגונים בינלאומיים לחלוקת הסיוע ההומניטארי וכי צה"ל יבודד את השטח כדי למנוע מחמאס לפגוע בהם.
מדובר באתגר ביטחוני גדול עבוור ישראל, גורמים מקומיים שישראל בחרה לפני כמה חודשים וניסתה לעבוד עמם בחשאי, למשל מחמולת דורמוש, נרצחו באכזריות על ידי חמאס.
הזרוע הצבאית של חמאס מאיימת על חיי כל גורם מקומי ברצועה שמנסה לגלות עצמאות ולהשתתף בניהול האזרחי בעזה כי דינו יהייה מוות.
למרות שהפיילוט הוכן על ידי מערכת הביטחון, יש גורמים ביטחוניים בכירים שמטילים ספק גדול בסיכויים שלו להצליח ואומרים כי ניסיון העבר מעיד שבלי שליטה צבאית ישראלית מלאה ברצועת עזה שתגן על הגורמים המקומיים, הם יחוסלו על ידי חמאס ויוקעו כמשתפי פעולה עם ישראל.
נראה שהמהלך הזה מיועד יותר להראות לקהילה הבינלאומית ולממשל ביידן שישראל איננה מעוניינת בממשל צבאי ברצועה ועושה הכל למצוא חלופות מקומיות לשלטון חמאס.
גורמים בחמאס מלגלגים על הניסיון הישראלי ואומרים כי הוא נדון לכישלון מראש וכי כל פלסטיני שישתף פעולה עם ישראל יחוסל ויוקע כבוגד.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"