גורמים במערכת הפוליטית בלבנון מעריכים כי חודש יולי הוא חודש קריטי שבו יקבע מסלול העימות בין חזבאללה לישראל, האם יהיה זה מסלול בדרך להתנגשות צבאית חזיתית רבת עוצמה או בדרך להסדר מדיני לגבי המצב בדרום לבנון ובגבול של לבנון עם ישראל.
עד כה נכשלו כל המאמצים הבינלאומיים ובראשם המאמצים של ארה"ב וצרפת למצוא הסדר מדיני שיביא להפסקת אש.
מבחינת לבנון וחזבאללה יש חשיבות רבה לביקורו של ראש הממשלה נתניהו ב-24 בחודש בוושינגטון לצורך הנאום בקונגרס, הוא ייפגש עם הנשיא ביידן ושם כנראה יסוכם העניין לגבי המצב בדרום לבנון.
בלבנון מעריכים כי ראש הממשלה נתניהו מגיע הפעם לוושינגטון מעמדה של חוזקה, הנשיא ביידן זקוק לו על רקע מצבו הפוליטי הרעוע בקמפיין הבחירות ונתניהו יכול כנראה להתמקח יותר עם הנשיא ולהעלות את דרישותיו בכל מה שקשור לרצועת עזה ודרום לבנון.
חסן נצראללה לא שינה את עמדתו,הוא דורש את יישום עיקרון "עזה תחילה", כלומר, קודם על ישראל להפסיק את המלחמה ברצועת עזה ואז תיפסק גם הלחימה בדרום לבנון.
איראן הנחתה את חסן נצראללה שלא להתקפל ולא להסכים לשום ויתור או התגמשות בעמדתו, למרות שחמאס שינה את הגישה שלו ורוצה כעת בעסקת חטופים חדשה, על פי תנאיו.
ישראל לא יכולה להמשיך עוד ולהיכנע לתכתיבים של חסן נצראללה, היא חייבת להחזיר את עשרות אלפי המפונים הישראלים לבתיהם, חזבאללה מסרב אפילו להנמיך את גובה הלהבות כדי לאפשר למתווך האמריקני עמוס הוכשטיין להגיע לאזור ולחדש את מאמצי התיווך, נביה ברי, יו"ר הפרלמנט הלבנוני ומנהיג תנועת "אמל", הפך למתווך בין חזבאללה לשליח האמריקני עמוס הוכשטיין.
ההערכה בלבנון היא כי הנשיא ביידן וראש הממשלה נתניהו יסכמו בפגישתם האישית בוושינגטון את מתאר ההסכם החדש בדרום לבנון.
המתווך עמוס הוכשטיין יצא לפריז כדי לסכם את הרעיונות האמריקנים החדשים עם ג'אן איב לודריאן, יועצו של הנשיא הצרפתי מקרון אך חזר ללא תוצאות ממשיות.
איראן העבירה מסרים לארה"ב כי היא איננה מעוניינת במלחמה אזורית אלא בריסון המצב וכי המסר הזה הועבר גם לחזבאללה בלבנון.
המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין מנסה להגיע להסכמות בין ישראל לחזבאללה על הנקודות הבאות.
א.הפסקת אש מוחלטת משני צידי הגבול וחזרה של עשרות אלפי ישראלים וכפריים לבנוניים לבתיהן בצפון ישראל ובדרום לבנון.
ב. נסיגת כוחות חזבאללה מהגבול עם ישראל למרחק של 10 ק"מ.
ג. פתיחת משא ומתן בין ישראל ללבנון על 13 נקודות המחלוקת בעניין הגבול היבשתי ביניהן, כולל המחלוקת על חוות שבעא.
ד.סיוע כספי אמריקני נרחב לכלכלה הלבנונית.
ספק רב אם חזבאללה יקבל את המתווה האמריקני, ממשל ביידן רוצה גם לתאם עם צרפת את פתרון שאלת בחירת הנשיא החדש בלבנון, שתקועה במבוי סתום, עוד השנה.
ההערכה בלבנון היא כי צפויה לנו תקופה מתוחה מאוד בשבועיים שנותרו עד ליציאת ראש הממשלה נתניהו לוושינגטון, המפתח הוא בידי איראן שמעוניינת בהמשך ההסלמה בצורה מבוקרת שתשמר את תוכניתה לשחוק את ישראל במלחמת התשה.
רק אחרי הסיכומים בוושינגטון בין נתניהו לביידן תחליט איראן לאן מועדות פניה ותיתן בהתאם הנחיות לחזבאללה.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"