לקראת הסדר מדיני בלבנון?

גורמים מדיניים בכירים בירושלים מדווחים על התקדמות במגעים המדיניים מאחורי הקלעים להשגת הסדר מדיני בלבנון. ישראל הגישה שורה של דרישות ביטחוניות לארה"ב שאותן היא דורשת להכליל בהסדר המדיני החדש.

 ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים אמש דיון מצומצמם על שאלת הפסקת המלחמה לקראת הסדר מדיני בלבנון על רקע ההישגים של ישראל במלחמה, מי שמניע את המהלך הזה הינו הממשל האמריקני באמצעות השליח המיוחד עמוס הוכשטיין שמנהל משא ומתן עקיף עם חזבאללה באמצעות יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי.

מטעם ישראל מוביל את המהלך, בשמו של ראש הממשלה, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר.

ההסדר המדיני יתבסס על יישום החלטה 1701 של האו"ם שהתקבלה אחרי מלחמת לבנון השנייה בשנת 2006, אך גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי מי שיאכוף את יישומה בשטח יהיה צבא לבנון כשישראל מפקחת ומתערבת בשטח בפעולות צבאיות אם חזבאללה ינסה שוב להתקרב לגבול עם ישראל ולהקים עליו תשתיות טרור כדי לתקוף את ישובי הצפון.

ישראל דורשת מארה"ב ערבויות לחופש פעולה צבאי  בדרום לבנון, אם חזבאללה יפר את החלטה 1701 ולמניעת התחמשות של חזבאללה בעתיד.

ישראל הגישה לארה"ב שורה של דרישות ביטחוניות.

א.הרחקת כוחות "רדוואן" של חזבאללה אל מעבר לנהר הליטאני.

ב.פריסה נרחבת של צבא לבנון בדרום לבנון עד הגבול עם ישראל ושדרוג הפעילות של כוח יוניפ"יל.

ג.הקמת מנגנון אכיפה ופיקוח בינלאומי ופעילות בגבול סוריה-לבנון למיעת הברחות נשק מאיראן.

ד.הפסקת אש למשך 60 יום במהלכה יתקיים משא ומתן כדי להגיע להסכם סופי.

גורמים בכירים במערכת הביטחון מעריכים שישראל מתקרבת להשגת היעדים בחזית הצפונית בשטח  כפי שהוגדר במטרות המלחמה בקבינט.

לדבריהם, התנאים להשבת תושבי הצפון לבתיהם, תוך הרחקת איום חזבאללה מקו הכפרים הראשון של דרום לבנון כמעט והושלמו.

הגורמים סבורים שהגיעה העת לממש את הישגי צה"ל בהסדר מדיני, שישיב את תושבי הצפון לבתיהם.

שר הביטחון יואב גלנט התייחס אתמול בביקורו בפיקוד הצפון להישגי הפעולה הקרקעית בדרום לבנון והדגיש: "יש קשר עמוק בין התקיפה שלנו באיראן לנעשה בחיזבאללה – איראן מבינה שלחיזבאללה אין יכולת תגובה, וחיזבאללה מבין שהוא לא יכול להסתמך על איראן".

ההחלטה להפסיק את הלחימה בלבנון ולהסכים להפסקת אש עד לסיום המשא ומתן על ההסדר המדיני מחייבת החלטה של הקבינט הביטחוני.

גורמים מדיניים בכירים מעריכים כי ישראל צפויה להיכנס לשלב חדש מול לבנון ומול חזבאללה והיא תצטרך לעמוד על המשמר  ולפעול בשטח לבנון בעוצמה בכל פעם שחזבאללה ינסה להפר את ההסכם.

ההערכה היא שאיראן תשקם את כוחו הצבאי של חזבאללה והוא ינסה במרוצת הזמן למצוא שוב דרכים לשחוק את החלטה 1701, לכן, יש חשיבות עצומה לכך שישראל לא תירדם שוב בשמירה ותמנע מייד כל ניסיון של חזבאללה להגיע לגבול עם ישראל.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי