לבנון תעביר מחר הערות על ההצעה האמריקנית להפסקת אש

המשא ומתן להסדר מדיני בלבנון נמשך תחת אש בעוד ישראל מגבירה את קצב התקיפות כדי לדחוף את חזבאללה להגיע להסכם. המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין יגיע השבוע לאזור רק אם תהייה התקדמות במגעים, מקורות מדיניים בירושלים אומרים כי ישראל לא תוותר על חופש הפעולה של צה"ל למנוע הפרות של החלטה 1701 של האו"ם.

עיתון "אל-ג'דיד" הלבנוני דיווח אמש כי לבנון צפויה להעביר את הערותיה על ההצעה האמריקנית להפסקת האש לשגרירות האמריקנית בביירות כבר מחר.

על פי הדיווח, ההערות יתמקדו בסעיפים הנוגעים לריבונות לבנון, תוך הבהרה שכל סעיף הפוגע בה לא יאושר.

לבנון אמורה להציע תיקונים שיאפשרו להגיע להבנות במסגרת ההצעה.

המקורות לבנוניים מסרו לעיתון כי הגישה הלבנונית חיובית, אך תהליך המשא ומתן עשוי להיתקל בקשיים.

יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי חשף בסוף השבוע כי בהצעה האמריקנית יש סעיף שאיננו מקובל והוא הקמת ועדה שתפקח על יישום החלטה 1701 של האו"ם בהשתתפות כמה ממדינות המערב.

הוא ציין כי מתקיים כעת דיון על המנגנון החלופי המוצע וכי יש מנגנון ברור שאין  מניעה להפעילו שהוא הכוח הרב לאומי(יוניפ"יל) שמפקח על יישום החלטה 1701 מאז שנת 2006  בתום מלחמת לבנון השנייה.

הוא הבהיר כי מתקיים דיון על הפרטים וכי "האווירה היא חיובית" וכי הגעתו של השליח עמוס הוכשטיין ללבנון תלויה בהתקדמות במשא ומתן.

מקורות בלבנון מסרו לתקשורת המקומית כי המסמך האמריקני שנמסר ללבנון כולל 13 סעיפים, אחד מהם מעורר התנגדות עזה מכיוון שכתוב בו ש"לשני הצדדים יש את הזכות להגנה עצמית", בלבנון חוששים כי מדובר במלכודת וכי צה"ל יפרש את הסעיף הזה כזכות ל"חופש פעולה צבאי" ויתקוף מטרות בשטח לבנון.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי המשא ומתן בין ישראל ללבנון מתנהל תחת אש וכי לא תהיה שום הפסקת אש לפני שיסתיים המשא ומתן המדיני, מבחינת ישראל, הדבר החשוב יותר הוא שישמר חופש הפעולה הצבאי של צה"ל לפעות בתוך שטח לבנון כדי לטפל בהפרות של חזבאללה של החלטה 1701 של האו"ם.

מה שאמור להבטיח זאת הוא מכתב ערבויות אמריקני שיינתן לישראל וכבר סוכם בין שתי המדינות וגם זכה לברכת הנשיא הנבחר דונלד טראמפ.

מבחינת ישראל יש עדיין חששות גדולים מההסכם שהושג בינה לבין ממשל ביידן.

ישראל הסכימה שצבא לבנון יחומש על ידי שלושה גורמים שהם ארה"ב, צרפת ובריטניה שגם יהיו ערבות להסכם הזה ויהיו חלק מממנגנון האכיפה שלו.

צבא לבנון גם אמור לפרוס את כוחתיו בדרום לבנון ולאכוף את יישום החלטה 1701.

בישראל סבורים כי הצבא הזה הוא חלש מול חזבאללה וכי יש בו אלמנטים שיעיים שעלולים לסרב לפעול נגד חזבאללה.

לבנון דורשת כי ההסכם הצפוי ייושם בפעימה אחת וכי צה"ל יסוג מדרום לבנון בפרק זמן של כמה ימים בלבד וכי כל העקורים הלבנוניים יורשו לחזור לבתיהם בכפרים הסמוכים לקו הגבול עם ישראל.

רבים מהתושבים האלה הינם פעילים של חזבאללה שבתיהם שימשו כעמדות לשיגור טילי נ"ט ורקטות לעבר הישובים הישראלים וכמאגרי נשק ותחמושת שבהם גם בונקרים תת קרקעיים.

לא ברור כלל אם ההסכם המתגבש יהיה מקובל על עשרות אלפי העקורים הישראלים והאם הם יהיו מוכנים לשוב לבתיהם מכיוון שההסכם איננו כולל דרכים מעשיות למנוע את התחמשותו מחדש של חזבאללה.

המגעים המדיניים מתנהלים בעד צה"ל פועל בקו הכפרים השני של הגבול כדי להמשיך ולפרק תשתיות טרור של חזבאללה.

גורמים מדיניים מסרו כי הדרג המדיני הורה לצה"ל להגביר את הפעילות הקרקעית ואת ההפצצות על יעדי חזבאללה בשכונת א-דאחייה בביירות ובמקומות נוספים בצפון לבנון כדי להפעיל לחץ על חזבאללה להתקדם לעבר הסדר מדיני.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי