לאן פניה של סוריה במלחמה הנוכחית?

ההתקפה של הארגונים הג'יהאדיסטים על המשטר הסורי הייתה הפתעה אסטרטגית ומודיעינית שתוכננה בקפידה ולא אותרה מראש על ידי מנגנוני המודיעין של רוסיה ומדינות המערב, כולל ישראל. ארגוני המודיעין השונים מתקשים להעריך לאן פני הדברים בסוריה, בינתיים, הדרג המדיני בישראל קיבל החלטה לסכל כל משלוח נשק מאיראן לסוריה.

ההתקפה של הארגונים הג'יהאדיסטים בצפון סוריה שהחלה לפני יותר משבוע נחשבת לאחת ההפתעות האסטרטגיות והמודיעיניות הגדולות במזרח התיכון, כך אומר מקור מודיעיני מערבי.

בראייה לאחור, הוא אומר, ברור שמצב השקט היחסי בסוריה בחודשים האחרונים לא יכול היה להימשך לאורך זמן וכי הפיצוץ היה רק שאלה של זמן, אבל שום ארגון מודיעין מערבי לא העריך זאת וגם לא זיהה מבעוד מועד את הפעילות המודיעינית שעשתה טורקיה לקראת המתקפה והמידע שהיא העבירה לארגונים הג'יהאדיסטים, גם המודיעין הרוסי והמודיעין של הנשיא הסורי בשאר אסד נרדמו בשמירה  וכמובן גם המודיעין הישראלי.

הנשיא בשאר אסד מודאג מאוד מהתקפת  הארגונים הג'יהאדיסטים בצפון סוריה,הוא רואה בהתקפה הזו ניסיון לחלק את סוריה מחדש לכמה חלקים כדי להחלישה באזור.

איראן רואה במה שקורה מזימה אמריקנית-ציונית להחליש את ציר ההתנגדות שהיא עומדת בראשו ולהסיט את תשומת הלב מהמלחמה ברצועת עזה.

הארגונים הג'יהאדיסטים רואים בהתקפה שלהם על המשטר הסורי הזדמנות להגשים את מה שהם חלמו עליו במשך 10 השנים האחרונות והוא להפיל את משטרו של הרודן בשאר אסד, בשלב הזה יש להם הצלחות בגלל שהם ניצלו היטב את אלמנט ההפתעה, השאלה היא אם זה יספיק להם להמשיך במומנטום עד לכיבוש הבירה דמשק.

גורמי מודיעין מערביים אומרים כי מערכות המודיעין בישראל, ארה"ב ואירופה במבוכה, הן מתקשות לפצח את המצב המסובך והמורכב ולהעריך לאן מובילה המערכה הנוכחית בסוריה  והאם המורדים יצליחו להביא לנפילתו של משטר בשאר אסד.

ההערכה של גורמי המודיעין המערביים היא כי העובדה שאיראן לא הכניסה עדיין כוחות של "משמרות המהפכה" לתוך סוריה לסייע לנשיא בשאר אסד במלחמה מעידה על כך שהערכת המצב שלה ושל הנשיא הסורי היא שהצבא הסורי יוכל לבלום את המתקפה של הארגונים הג'יהאדיסטים, אם איראן תשלח כוחות צבא לסוריה יהיה זה סימן מעיד שהיא מעריכה שמשטר בשאר אסד בסכנה.

עלי אכבר וויליאתי, יועצו של המנהיג העליון עלי ח'מינאי, אמר אתמול כי "על אמריקה וישראל, הציונים ומדינות ערב לדעת כי הרפובליקה האסלאמית תתמוך בממשלה הסורית עד הסוף".

גורמי המודיעין המערביים אומרים כי איראן מושקעת עמוק בתוך סוריה, מבחינה צבאית ומבחינה כלכלית, והיא לא תיתן למשטר של בשאר אסד ליפול, זוהי ההנחייה של המנהיג העליון עלי ח'מינאי, לכן איראן מחבק כעת את הנשיא בשאר אסד חיבוק דוב כדי שלא יפזול לבריתות אזוריות אחרות כדי שיצילו את משטרו.

לטורקיה יש תפקיד חשוב במלחמה הזו, הנשיא ארדואן זועם על הנשיא בשאר אסד אשר סירב לכל ניסיונות הפיוס עמו, היא מאוד רוצה בהסדר שיאפשר את החזרת הפליטים הסורים משטחה לבתיהם בסוריה ולהבטיח את גבולותיה מפני הכורדים.

פרשנים ערבים אומרים כי האינטרסים האיראניים בסוריה הם בסכנה גדולה, ההצלחה של הארגונים הג'יהאדיסטים בקרבות בסוריה נתפסת בעולם הערבי כסימן נוסף להיחלשותה של איראן, איראן תהייה הנפגעת הגדולה מהמערכה הזו, היחלשות משטרו של בשאר אסד מסמלת את היחלשותה שלה לאחר ההפסדים שהיא ספגה כבר כאשר 3 משלוחותיה במזרח התיכון הוכו קשות בשנה האחרונה על ידי כוחות צה"ל: מדובר בחמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה וחזבאללה בלבנון.

בינתיים, הדרג המדיני בישראל גיבש עמדה ביחס למלחמה הפנימית בסוריה.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי ישראל לא תאפשר העברת נשק מאיראן לסוריה עבור הצבא הסורי, מערכת הביטחון עוקבת אחרי המתרחש וברגע שהיא תאתר משלוחי נשק היא תסכל אותם.

הגורמים המדיניים אומרים שאין שום כוונה לסייע לארגונים הג'יהאדיסטים וכי נשק שיגיע לסוריה מאיראן בסופו של דבר עלול להיות מכוון נגד ישראל.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי