לאחר השבעתו של דונלד טראמפ כנשיא ארה"ב לכהונה שנייה, שוב עולה על הפרק נושא הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה.
על פי גורמים אמריקנים,נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתכוון לשכנע את סעודיה להגיע להסכם נורמליזציה עם ישראל לאור הצלחתו בקדנציה הקודמת לסכם את "הסכמי אברהם" ב-2020, אליהם הצטרפו שתי מדינות במפרץ: איחוד האמירויות הערביות ובחריין.
על פי גורמים אמריקנים,הסעיפים הבולטים שנדונים כעת בנוגע להסכם הנורמליזציה בין סעודיה לישראל כוללים הסכם הגנה בין ארה"ב לסעודיה, סיוע לתוכנית הגרעין האזרחית הסעודית ואספקת נשק מתקדם בתמורה להצעה אמריקאית לישראל לנקוט בצעדים לשיפור תנאי המחיה של הפלסטינים.
אולם, נכון לשעה זו, סעודיה לא הביעה עמדות חדשות המצביעות על כך שהיא נטשה את התנאי של הקמת מדינה פלסטינית כדי לנרמל את היחסים עם ישראל כפי שנקבע ביוזמת השלום הסעודית שאומצה בפסגה הערבית ב-2002 וקיבלה את השם "יוזמת השלום הערבית".
סעודיה אף מובילה באחרונה קואליציה בינלאומית התומכת בפתרון שתי המדינות כדי לחזק את הקלפים שלה במשא ומתן עם ישראל גם תחת כהונתו השנייה של טראמפ.
סטיב וויטקוף, שליחו של נשיא ארה"ב למזרח התיכון, ביקר בערב הסעודית ב-28 בינואר ונפגש עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן, לפני שיצא לישראל כדי לפקח על יישום הסכם הפסקת האש ושחרור החטופים.
וויטקוף הוא הבכיר האמריקני הראשון שביקר בסעודיה מאז שהנשיא טראמפ נכנס לבית הלבן ב-20 בינואר.
ב-22 בינואר הביע וויטקוף אופטימיות שהסכם הפסקת האש ברצועת עזה יכול להוות "צעד ראשון" לקראת קידום נורמליזציה עם ישראל, והביע את ביטחונו שכל מדינות האזור יכולות להשתתף בתהליך זה.
אולם, התוכנית של הנשיא טראמפ להגירתם של מאות אלפי פלסטינים מרצועת עזה למצרים ולירדן מדאיגות מאוד את מדינות ערב ומסכנות גם את האפשרות להגיע להסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה.
על פי גורמים אמריקנים,במהלך השנתיים האחרונות העבירה ההנהגה הסעודית מסרים המצביעים על כך שהיא אינה דוחה את רעיון הנורמליזציה עם ישראל באופן עקרוני, אלא בתנאים ברורים, כולל הקמת מדינה פלסטינית.
תנאי זה קיבל תוקף מחודש על ידי השגריר הסעודי בבריטניה, הנסיך ח'אלד בן בנדר, שאמר בשבוע שעבר כי סעודיה לא תנרמל את היחסים עם ישראל או תצטרף ל"הסכמי השלום של טראמפ" מבלי לפתור את הסוגיה הפלסטינית באמצעות הקמת מדינה פלסטינית.
השגריר הסעודי אמר ב-27 בינואר בראיון לרדיו טיימס הבריטי : "ערב הסעודית היא מדינה שמקיימת אינטראקציה עם כולם", וציין שאינטראקציה היא הדרך להשיג התקדמות, והדגיש: "יש לנו קווים אדומים עבור ערב הסעודית, לסיים את 75 השנים של הכאב והסבל הנובעים מבעיה אחת, זה חייב לכלול הקמת מדינה פלסטינית".
הוא הדגיש כי הפתרון היחיד הוא הקמת מדינה פלסטינית, והוסיף: "סעודיה לא מדברת הרבה, אבל כשהיא מדברת היא גם מתכוונת, לא ננרמל את היחסים עם ישראל או נצטרף לשלום של הנשיא טראמפ ללא פתרון לסוגיה הפלסטינית, והפתרון הוא המדינה הפלסטינית".
הצהרותיו של השגריר הסעודי בבריטניה מדגישות את עמדתה הנחרצת של סעודיה בסוגיה הפלסטינית, שכן סעודיה מאמצת בנחרצות את אפשרות פתרון שתי המדינות, ומגייסת את הקהילה הבינלאומית לתמוך באפשרות זו, כפתרון סופי לסכסוך הערבי ישראלי.
עד לאחרונה,המשא ומתן העקיף לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, בחסות ארצות הברית, היה במצב של קיפאון מאז הטבח שעשה חמאס ב-7 באוקטובר.
אולם בעוד סעודיה מציבה את הקמת המדינה הפלסטינית כתנאי לחתימה על הסכם נורמליזציה עם ישראל, ישראל מביעה התנגדות נחרצת לתנאי הזה ואף מגבירה את הרחבת ההתנחלויות ביהודה ושומרון.
סעודיה ניצבת בפני בעיה קשות להתקדם בתהליך הנורמליזציה עם ישראל לאור הכעס הערבי העממי שגבר מאז 7 באוקטובר 2023, בגלל מספר הנפגעים הגבוה ברצועת עזה ומה שמתארים הפלסטינים כ"מלחמת השמדה" ישראלית נגדם ברצועת עזה.
פרשנים ערבים טוענים כי סעודיה לא מתלהבת כרגע מנורמליזציה עם ישראל, והיא עשויה להציב תנאים קשים לכך במקרה של תכתיבים אמריקנים של ממשל טראמפ.
לדבריהם, המשך המלחמה ברצועת עזה, ההסלמה בגדה המערבית והמתיחות עם לבנון הם גורמים המעכבים כל הסכם חדש.
לכך יש להוסיף את התוכנית החדשה של הנשיא טראמפ לכפות הגירה של פלסטינים מרצועת עזה למצרים וירדן שרק מפחיתה את הסיכוי להשיג הסכם נורמליזציה בין ישראל לסעודיה.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"