חזבאללה שרוי במבוכה- האם הארגון יכול להתאים את עצמו למציאות החדשה בלבנון?

חזבאללה מתקשה להתאושש מחיסולו של מנהיגו חסן נצראללה ולהתאים את עצמו למציאות הלבנונית החדשה. בצמרת הארגון יש מבוכה וראש הארגון השיח' נעים קאסם מתקשה להיכנס לנעליו של חסן נצראללה.

 לבנון נמצאת כבר כמעט 3 חודשים במצב של הפסקת אש וצה"ל נסוג מרוב שטחי דרום לבנון להוציא חמישה מוצבים אסטרטגיים חדשים שנבנו לאורך הגבול עם ישראל להגן על ישובי הצפון.

 

המציאות הפוליטית והביטחונית בלבנון עוברת שינויים משמעותיים, וההשפעה שלה על חיזבאללה הולכת וגוברת. גורמים במערכת הפוליטית הלבנונית אומרים כי תומכיו של חזבאללה בלבנון, לצד יריביו, מודעים לכך שהנהגת חיזבאללה לא הצליחה להתאושש מההלם של חיסול מזכ"ל הארגון לשעבר, חסן נסראללה, והם מתקשים לארגן מחדש את ענייניהם הפנימיים. תחושת הבלבול ניכרת גם בקרב בסיס התמיכה של הארגון, שהתעוררה במיוחד עקב העימותים האחרונים בין קבוצות "סוררות ", הנאמנות לו, לבין צבא לבנון.

 

על פי פרשנים לבנונים, המזכ"ל החדש של חזבאללה, השייח' נעים קאסם, מנסה להתמודד עם האתגרים הפוליטיים החדשים אך הוא לא מצליח למלא את הוואקום שנוצר לאחר חיסול נסראללה.

 

חיזבאללה לא הצליח להתאים את עצמו לשינויים שהתרחשו באזור, כמו הבחירות לנשיאות לבנון והרכבת ממשלה בראשות השופט נוואף סלאם.

 

שינוי זה מחייב את הארגון לעשות הערכה מחדש של יחסיו עם שותפיו בלבנון ולהתמודד עם המצב הפוליטי החדש שנוצר במדינה.

 

לאחר שאימץ את מדיניות "אחדות הזירות" ותקף את ישראל כדי לסייע לחמאס ברצועת עזה, חיזבאללה נקלע לעימות עם ישראל, דבר שחשף את חולשות הארגון בניהול המלחמה, חזבאללה חטף מכות קשות מישראל שפגעו קשות בכוחו הצבאי והפוליטי והחלישו אותו מאוד.

 

ההתפתחויות האחרונות שבמהלכן פרצו עימותים פנימיים בין חזבאללה לממשלה החדשה וצבא לבנון בעניין מניעת נחיתת מטוס איראני בנמל התעופה הבינלאומי "רפיק אל-חרירי",שהביא עמו כספים עבור חזבאללה, רק הדגישו את חוסר יכולתו של הארגון להתנהל בצורה מאורגנת.

 

למרות זאת, חיזבאללה בחר להאשים את הממשלה החדשה בכישלון ולהתקיף אותה על הכניעה,לטענתו, להוראות מממשל טראמפ.

 

הבעיה המרכזית של חיזבאללה, לפי מקורב לארגון ששוחח עם עיתון "א-שרק אלאווסט", היא חוסר יכולתו להתאים את השיח הפוליטי שלו למציאות החדשה בלבנון.

 

לדבריו, על חזבאללה להכיר בכך שמונופול הנשק חייב להיות בידי המדינה בלבד ולהבין שהגישה הישנה של התבצרות ועקשנות כבר אינה ניתנת ליישום.

 

 חיזבאללה נדרש גם לפעול לפתיחת ערוץ דיאלוג עם יריביו, ולהשיב אליו את בעלי בריתו לשעבר.

 

 

היחסים בין חזבאללה לתנועת"אמל" השיעית

 

ההבדל בין חיזבאללה לבין בעל בריתו, יו"ר הפרלמנט נבי ברי, ניכר במיוחד בהתנהלותם ביחס הנושאים הפוליטיים בלבנון.

 

נביה ברי, שהתמקד מאז תחילת המלחמה בהגנה על לבנון ולא בתמיכה ברצועת עזה, הצליח ליצור אווירה מרגיעה שהפחיתה את המתיחות ברחוב הלבנוני.

 

בעוד שחיזבאללה הגדיר את לוחמיו כ"שהידים בדרך לירושלים", תנועת "אמל" של נביה ברי הגדירה את לוחמיה כ"שהידים בדרך להגנת לבנון".

 

ההבדלים האלה מתייחסים גם לסוגיית התקיפה של חיילי יוניפי"ל על ידי פעילי חזבאללה בשבוע שעבר, נביה ברי גורס שיש להעמיד לדין את התוקפים.

 

תנועת "אמל" אף הסירה את חסותה הפוליטית מהמעורבים בתקיפה והדגישה את הצורך בהגנה על יוניפי"ל.

 

לדעת פרשנים בלבנון,ההבדלים האלו מצביעים על הדרך שבה חיזבאללה צריך ללמוד מהגישה הלבנונית של נביה ברי, ולהימנע מצעדים שעלולים להחמיר את המתיחות העדתית ולהזיק לאינטרסים הלאומיים של לבנון.

 

לסיכום: חיזבאללה עומד בפני אתגרים פוליטיים גדולים בעקבות השינויים הפנימיים בלבנון ובאזור.

 

הארגון מתקשה להתאים את עצמו למציאות החדשה, במיוחד לאחר חיסול מנהיגו חסן נסראללה.

 

עיתון א-שרק אלאווסט דיווח מפי גורמים המקורבים לארגון אומרים כי ישנה דרישה לשנות את הגישה של חזבאללה ולהתאים את השיח הפוליטי לצורכי לבנון כדבר העיקרי בשיח הציבורי.

 

לדבריהם, על חיזבאללה לבחור בין המשך ההתבצרות בתוך עצמו, ללא שום פתיחות, לבין פתיחת ערוץ דיאלוג עם יריביו והבנה חדשה של מהות השפעתו באזור לאור השינויים שחלו בו במהלך המלחמה במיוחד בכל הקשור להיחלשות ציר ההתנגדות השיעי.

 

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי