משרד החוץ פירסם אמש הודעה שבה דחתה ישראל בתוקף את התוכנית המצרית לשיקום רצועת עזה שאומצה על ידי ועידת הפסגה הערבית בקהיר שהוגדרה כ"פסגת חירום" ונועדה להציג תוכנית נגדית לתוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ.
בהודעת משרד החוץ נאמר כי ההצהרה שפורסמה בתום הועידה בקהיר "אינה משקפת את המציאות שנוצרה לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר,ההצהרה נותרה נטועה בפרספקטיבות מיושנות והיא נמנעת מלגנות את חמאס, על אף "הזוועות המתועדות היטב".
גורמים מדיניים בירושלים אמרו כי התוכנית המצרית ממשיכה להסתמך על הרש"פ שמעודדת טרור ועל אונר"א שתומכת בטרור החמאסי והיא ארגון מושחת.
לדבריהם, ישראל מתנגדת להישארות חמאס בשלטון ברצועת עזה ושיקום הרצועה צריך להתבצע "דרך הגירה מרצון של האוכלוסיה".
התוכנית המצרית לשיקום רצועת עזה
הערוץ המצרי "אלקאהרה אלאח'באריה" פירסם אמש את מרכיבי התוכנית המצרית שאומצה על ידי מנהיגי ערב במפגש הפסגה.
א.על פי הדיווח, התוכנית כוללת "הקמת ועדת ניהול שתהיה אחראית על ניהול ענייני הרצועה למשך תקופת מעבר של שישה חודשים. הוועדה תהיה עצמאית ותורכב מדמויות שאינן משויכות לשום פלג פוליטי (טכנוקרטים), והיא תפעל תחת חסות הממשלה הפלסטינית".
ב.התוכנית כוללת "מתן פתרונות דיור זמניים לעקורים בעזה במהלך תהליך השיקום, וכן הקמת אזורים ייעודיים בתוך הרצועה ב-7 אתרים שונים, שיוכלו לקלוט יותר מ-1.5 מיליון בני אדם".
עלות השיקום הכוללת הוערכה ב-53 מיליארד דולר, והוא צפוי להימשך חמש שנים.
ג. שלב ההתאוששות המוקדמת בעזה "יארך שישה חודשים ויכלול פינוי הריסות והקמת מגורים זמניים". השלב הראשון של השיקום צפוי להימשך כשנתיים ויכלול בנייה של 200 אלף יחידות דיור.
עלות השלב הראשון נאמדת ב-20 מיליארד דולר, בעוד שהשלב השני, הצפוי להימשך שנתיים וחצי, יעלה 30 מיליארד דולר. שלב זה יכלול בנייה של 200 אלף יחידות דיור נוספות, וכן הקמת שדה תעופה בעזה. כמו כן, התוכנית כוללת הקמת נמל מסחרי, מרכז טכנולוגי ומלונות לאורך חוף הים.
ד.מצרים וירדן יכשירו כוחות משטרה פלסטיניים, כהכנה לפריסתם ברצועה".
ה.התוכנית המצרית מדגישה כי "פתרון שתי המדינות הוא הפתרון האידיאלי מבחינת הקהילה הבינלאומית והמשפט הבינלאומי, וכי הרצועה היא חלק בלתי נפרד מהשטחים הפלסטיניים".
ו.התוכנית המצרית מדגישה את "החשיבות הרבה לקידום הצעה הדרגתית שתשמור על זכות העם הפלסטיני להישאר באדמתו, וכן את הצורך להבטיח את זכותו להגשים את שאיפותיו הלגיטימיות להקמת מדינה בעלת רצף טריטוריאלי בין רצועת עזה לגדה המערבית".
ז. התוכנית בירכה על יוזמה לכינוס ועידה בינלאומית לשיקום עזה בקהיר במהלך החודש הנוכחי.
ארגון חמאס ששולט ברצועת עזה כלל לא הוזכר בתוכנית המצרית שמסתמכת רק על הרש"פ, לא הוזכרה בתוכנית של מצרים שום מילה על פירוק חמאס מנשקו.
גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי אין בתוכנית הזו את הבסיס המינימלי להתקדמות לקראת פתרון סוגיית רצועת עזה והיא מנציחה את המשך שליטת חמאס בפועל ברצועה כארגון טרור חמוש שמהווה איום על ישראל.
גורמים מדיניים בכירים אומרים כי ישראל ממשיכה בתוכניות שלה לגבי הרצועה תוך המשך התמיכה בתוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ, גם ארה"ב הודיעה כי היא דוחה את התוכנית המצרית.
הבית הלבן הודיע ב-5 במרץ כי הוא דוחה את תוכנית השיקום של עזה שהציעה מצרים ושנתמכה בוועידה של מדינות ערב.
דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב אמר בהודעה כי ״התוכנית הנוכחית אינה מתייחסת למצב הנוכחי ברצועת עזה שאינה ראויה למגורים והתושבים אינם יכולים לחיות ברמה מינימלית באזור מלא הרס ושאריות של אמצעית לחימה".
הוא הוסיף: "ארה"ב תומכת בחזון של הנשיא טראמפ לשקם את רצועת עזה ללא חמאס. אנו מצפים להמשך השיחות כדי להביא שלום ושגשוג לאזור".
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"