האם התוכנית המצרית לשיקום עזה היא ניסיון להונות את ממשל טראמפ וישראל?

התוכנית המצרית לשיקום רצועת עזה היא זריית חול בעיני ארה"ב וישראל, היא מאפשרת לחמאס ולג'יהאד האסלאמי להמשיך לשלוט ברצועת עזה מבלי להתפרק מנשקם כשהם ממשיכים לאיים על מדינת ישראל.

 אין פלא שארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי פירסמו הודעה רשמית שבה הם מברכים את מצרים ואת ועידת הפסגה הערבית על שאימצה את התוכנית המצרית לשיקום רצועת עזה, כתשובה נגדית לתוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ.

הם רק הביעו הסתייגות מסעיף אחד שעוסק בפריסת כוחות שמירת שלום בינלאומיים ברצועת עזה, מבחינתם, התוכנית המצרית היא חיובית מאוד מכיוון שהיא מקבלת את הישארותם ברצועת עזה עם נשקם והם יכולים להמשיך ולשלוט ברצועה מאחורי הקלעים ולהוות איום קבוע על ישראל בזכות הנשק שברשותם, המנהרות והסדנאות לייצור אמצעי לחימה.

גורמי ביטחון בכירים בישראל אומרים כי מצרים שיזמה את התוכנית יודעת היטב שהסיכויים שלה להתממש הם אפסיים והיא עשתה את המהלך הזה כדי להגן על עצמה מפני ממשל טראמפ שציפה שנוכח התנגדותה לתוכנית ההגירה שלו היא תציע תוכנית חלופית לתוכניתו.

לכן, הם אומרים, מדובר בתוכנית הונאה שאין לה שום היתכנות מעשית, זו הסיבה שישראל וארה"ב מיהרו לדחות אותה על הסף זמן קצר לאחר סיום ועידת הפסגה הערבית בקהיר.

הגורמים הביטחוניים הבכירים התייחסו לכמה נקודות בתוכנית המצרית שאינן יכולות להתקבל על ישראל ולכן היא חסרת סיכוי.

א.ההצעה להקים ועדה מקומית שתנהל את הרצועה למשך 6 חודשים שתורכב מאישים עצמאיים ותפעל תחת חסות הרש"פ היא בלתי מעשית מכיוון שישראל מתנגדת לכל נוכחות של הרש"פ ברצועת עזה.

מבחינת ישראל, הרש"פ היא גוף שמסית נגד ישראל ומעודד טרור, הרש"פ היא חלשה ואיבדה את השליטה הביטחונית על צפון השומרון, כיצד היא תשלוט גם על רצועת עזה?

ב.ההצעה לפרוס כוחות משטרה של הרש"פ ברצועת עזה, שיתאמנו במצרים ובירדן, ופריסת כוחות בינלאומיים היא בלתי מעשית, חמאס והג'יהאד האסלאמי לא יאפשרו זאת, מספיק לראות כיצד כוח יוניפ"יל של האו"ם אינו מתפקד בדרום לבנון.

ג. פתרון שתי המדינות איננו רלבנטי מבחינתה של ישראל שמתנגדת להקמת מדינה פלסטינית עצמאית ולכינוס ועידה בינלאומית שמטרתה לכפות את פתרון שתי המדינות על ישראל.

ד. התוכנית מתעלמת מהמשך הנוכחות החמושה של ארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה, ההערכה של גורמי הביטחון היא שהנשיא א-סיסי חושש מהכוח הצבאי שלהן ומכך שתמיכה בפירוקם מנשקם תביא לגל של מהומות שיערער את יציבות שלטונו, הוא מעדיף שהם יישארו ברצועה וימשיכו להוות איום על ישראל.

ה.מבחינת גורמי הביטחון, ההצעה המצרית מעידה על כך שהנשיא א-סיסי רוצה לשים את ידו על תקציבי העתק לשיקום רצועת עזה שאמורים להגיע ממדינות המפרץ והוא מייעד את פעלות השיקום לחברות מצריות ולצבא המצרי.

ההצעה המצרית מדברת על סכום של 53 מיליארד דולר לשיקום הרצועה.

גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי הפסגה הערבית שנערכה במצרים השבוע לא הביאה עמה הפתעות חדשות בנוגע לסוגיה הפלסטינית בכלל ולרצועת עזה בפרט, התוצאות שלה היו ידועות מראש.

התוכנית המצרית איננה יכולה להוות, מבחינת ישראל וארה"ב כאחד בסיס למשא ומתן, לכן הנשיא טראמפ דבק בתוכנית ההגירה שלו וישראל מקבלת אותה בברכה ותעשה הכל כדי לתמוך בה.

הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי