הנשיא טראמפ ממתין לתגובה של ההנהגה האיראנית למכתב שהוא שיגר למנהיג העליון עלי ח'מינאי בדבר רצונו לפתוח במשא ומתן על הסכם גרעין חדש במקום הסכם הגרעין שהושג בשנת 2015 בתקופת הנשיא אובאמה.
הנשיא טראמפ הודיע על פרישה של ארה"ב מההסכם הזה בשנת 2018.
המכתב הועבר להנהגה האיראנית דרך סולטנות עומאן שהיא המתווכת המסורתית בין איראן לארה"ב.
על פי אתר "אקסיוס" האמריקני, הנשיא טראמפ הציב לאיראן אולטימטום של חודשיים ימים להגיע להסכם גרעין חדש.
הנשיא טראמפ הזהיר כבר כמה פעמים כי אם איראן לא תסכים למשא ומתן כזה, ההשלכות של הדבר יהיו חמורות, ההתקפות האחרונות של צבא ארה"ב על יעדי החות'ים בתימן הם, לדברי גורמים בממשל האמריקני, מסר עבה לאיראן מה צפוי לה במקרה של סירוב למשא ומתן.
הנשיא טראמפ גם הטיל באחרונה סנקציות כלכליות כבדות על איראן.
איראן קישרה בימים האחרונים את ישיבתה האפשרית לשולחן המו"מ עם הממשל האמריקאי בקבלת "תועלות כלכליות", והדגישה שהיא פועלת על ניסוח תגובה למכתב של הנשיא דונלד טראמפ.
העיתון האיראני "עאלם" ציטט את יו"ר הפרלמנט מוחמד קאליבאפ, שאמר כי טראמפ "רוצה לכפות את תנאיו בכוח, ואז דורש לשבת לשולחן המו"מ, דבר שאיראן לא תקבל".
הוא הוסיף: "איראן לא אומרת שהיא לא תנהל מו"מ, אך אם היא תוכל להפיק תועלת כלכלית, היא תסכים לשבת לשולחן המו"מ, תוך שהיא מבטיחה את יצוא הנפט שלה, ומאפשרת לבנקים שלה לפעול פיננסית עם כל המדינות בעולם, ומאפשרת למשקיעים להשקיע ברחבי המדינה".
קאליבאפ הוסיף כי "משרד החוץ האיראני מכין תגובה למכתב טראמפ, למרות שהוא הפר את הסכם ( הגרעין) שאליו התחייב הממשל האמריקאי ב-2015".
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, חשף ב-7 במרץ כי הוא שלח מכתב להנהגה האיראנית שבו הוא לוחץ עליה לשוב למשא ומתן בנושא הגרעין או להתמודד עם פעולה צבאית אפשרית.
המנהיג העליון עלי ח'אמנאי, ביטל את רעיון המשא ומתן עם ארה"ב, והבהיר כי המו"מ המוצע "לא יוביל להסרת הסנקציות, אלא יגרום להחמרתן".
האיראנים התלוננו למועצת הביטחון של האו"מ כי נשיא ארה"ב פירסם הצהרות "חפוזות ומעוררות פרובוקציה", בהן הוא הטיח באיראן האשמות חסרות בסיס ואיים בשימוש בכוח נגד טהראן.
בינתיים, סגן שר החוץ האיראני, קאזם ע'רייב-אבדי, הצהיר כי ארצו מחויבת" לשתף פעולה עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם לאחר שנפגש עם מנהלה הכללי רפאל גרוסי.
הטלוויזיה האיראנית דיווחה כי הוא אמר שניתן לפתור את המחלוקות עם סוכנות האנרגיה האטומית, בתנאי שהיא לא תהיה נתונה ללחצים ושנקבל "גישה עצמאית".
גורמים מדיניים בירושלים טוענים כי האיראנים מסכימים עקרונית להסכם גרעין חדש מחוסר ברירה בגלל פחד גדול מהנשיא טראמפ שהפך לסיוט שלהם,החשש העיקרי שלהם הוא שטראמפ ייתן אור ירוק לישראל לתקוף את מתקני הגרעין.
לדבריהם, האיראנים משחקים את תפקיד ה"קשים להשגה" כדי להשיג ממנו ויתורים וכי איראן ידועה כנושאת ונותנת קשוחה במשא ומתן.
פרשנים בעולם הערבי, כמו הפרשן העיראקי מוזהר ג'בר א-סעאדי, מעריכים כי ישראל, בתמיכה אמריקאית, נמצאת בתהליך הכנה לתקוף את תוכנית הגרעין האיראנית, וכי תקיפות כאלה עשויות להיות תחילת שינוי המשטר באיראן.
להערכתם של הפרשנים האלה "הלחץ המקסימלי של ארה"ב על איראן יתגבר בעוצמתו בשבועות הקרובים עד שיתכנסו שני הצדדים לשולחן המו"מ, ככל הנראה בתיווך רוסי.
סוכנות בלומברג, ב-5 במרץ, דיווחה כי רוסיה הציעה לארצות הברית לשמש כמתווכת בינה לבין איראן כדי למצוא פתרונות לתוכנית הגרעין האיראנית ולסוכני איראן באזור. דובר הקרמלין, דימיטרי פסקוב, ציין כי רוסיה רואה בדרך של הבנה ומשא ומתן כדרך הטובה ביותר לפתור את המחלוקות בין ארה"ב ואיראן.
גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי ייקח זמן של כמה שבועות לתהליכים להבשיל, איראן איננה רוצה להראות כי היא חוששת מהנשיא טראמפ ומחפשת את העיתוי המתאים לרדת מהעץ שעליו טיפסה ולהתחיל במשא ומתן.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"