חיל האוויר הישראלי שב ותקף את לבנון אמש מטרות של חזבאללה בלבנון כאשר התקיפות התמקדו בעיר צור ובאזורים נרחבים בדרום ומזרח המדינה, מה שגרם למותם של שני אנשים ולפציעתם של לפחות שמונה נוספים על פי דיווחים בתקשורת הלבנונית.
גורמים מדיניים מסרו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ הורו לצה"ל להתחיל ב"גל שני" של תקיפות נגד מטרות של ארגון חיזבאללה. וכי "הממשלה הלבנונית נושאת באחריות למתרחש בשטחה".
ישראל מסרה אתמול כי יירטה שלוש רקטות שחדרו לישראל מתוך שש רקטות ששוגרו בשבת מדרום לבנון לעבר שטחה הצפוני. אף גורם לא קיבל על עצמו את האחריות לירי.
בעקבות ירי הרקטות ערך הצבא הלבנוני סריקות וחיפושים באזור. בהודעת פיקוד הצבא נמסר כי כוחותיו "מצאו שלושה משגרי רקטות מאולתרים מצפון לנהר הליטני, בין הכפרים תבנית וארנון שבאזור נבאטיה, ופעלו לנטרולן". עוד צוין כי הצבא הלבנוני ממשיך לנקוט אמצעים לשליטה במצב בדרום.
גורם ביטחוני לבנוני מסר לעיתון "א-שרק אל-אוסט" כי הצבא אסף דגימות מהאזור שבו שוגרו הרקטות והחל בניתוחן, לצד בחינת נתונים מודיעיניים נוספים. הוא ציין כי דיווח מפורט יוגש להנהגה הפוליטית מיד עם השלמת הבדיקה.
גורם לבנוני אחר, שביקש לשמור על עילום שם, סירב להצביע על האחראים לפני סיום החקירה ואמר כי האזור שממנו שוגרו הרקטות שימש בעבר את ארגונים פלסטיניים במהלך "מלחמת התמיכה ברצועת עזה", וכי קיימות כמה אפשרויות לזיהוי היורים, כולל גורמים שאינם לבנוניים.
גורמי ביטחון ישראלים אינם פוסלים את האפשרות כי ארגון חמאס או ארגון פלסטיני אחר הוא האחראי לירי הרקטות.
ארגון חיזבאללה הכחיש כל מעורבות בירי הרקטות, וציין בהודעתו כי "ההאשמות של האויב הישראלי הן תירוץ להמשך התוקפנות נגד לבנון, תוקפנות שלא חדלה מאז הפסקת האש". הארגון חזר על מחויבותו להסכם הפסקת האש והבהיר כי "הוא עומד לצד המדינה הלבנונית בהתמודדות עם ההסלמה המסוכנת הזו".
גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי מדובר בהסלמה החמורה ביותר מאז הפסקת האש ב-26 בנובמבר 2024. זו הפעם הראשונה מאז שנכנס ההסכם לתוקפו שבה משוגרות רקטות על ידי גורם בלתי ידוע לעבר יישוב ישראלי.
בעקבות ההסלמה, נקטו הרשויות הלבנוניות צעדים ביטחוניים ודיפלומטיים בניסיון להרגיע את המצב. התקיימו פגישות בדרגים הבכירים, ביניהן בין ראש הממשלה נואף סלאם לבין נשיא המדינה ג'וזף עאון.
הדובר הרשמי של יוניפי"ל, אנדראה טננטי, קרא לכל הצדדים להימנע מצעדים שעלולים לסכן את ההתקדמות שהושגה עד כה.
שר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע אמש כי: "לא נוכל לאפשר ירי רקטות מלבנון לעבר יישובי הגליל", והוסיף כי "ממשלת לבנון נושאת באחריות לירי משטחה. הוריתי לצבא להגיב בהתאם". עוד ציין: "הבטחנו לתושבי הגליל ביטחון, וזה מה שיקרה. גורלה של מטולה יהיה כגורלה של ביירות".
גם הרמטכ"ל אייל זמיר הזהיר כי צה"ל יגיב בתקיפות לכל איום נוסף מצד לבנון ואמר: "הצבא יפעל בנחישות נגד כל ירי רקטות לעבר יישובי הצפון".
אחת ההערכות של גורמים ביטחוניים בישראל היא כי חמאס מנסה באמצעות שיגור הרקטות לעבר ישראל משטח לבנון לחמם מחדש את הגזרה הלבנונית נוכח ההסלמה מצד החות'ים בתימן וחידוש הלחימה מצד ישראל ברצועת עזה, חמאס מתקשה כעת להוציא פיגועים ביהודה ושומרון נוכח הפעילות האינטנסיבית של צה"ל בצפון השומרון והוא מנסה לחמם כל גזרה אפשרית.
דיוויד שנקר, לשעבר עוזר שר החוץ האמריקאי בממשלו הראשון של טראמפ, טען הבוקר בראיון לעיתון "א-שרק אלאווסט" כי חרף הביקורת שעלתה ממקורות שונים, הממשל האמריקני רואה את פעילות הצבא הלבנוני בדרום כיעילה למדי ליישום החלטה 1701. לדבריו, "עם זאת, פריסת הכוחות אינה מספקת בשלב זה, ויש מקום להמשך מאמצים במימוש התחייבויות נוספות של לבנון, כמו פירוק המיליציות מנשקן בהתאם להחלטה 1559 של מועצת הביטחון".
שנקר הוסיף כי בפועל נראה שממשלת לבנון מעדיפה שישראל תבצע את הפעולות הצבאיות נגד חזבאללה במקום שהיא תעשה זאת בעצמה.
לדבריו, כוח יוניפי"ל ממשיך להיות "בלתי אפקטיבי" כפי שהיה בעבר. עם זאת, הוא מציין כי הממשל האמריקני "מופתע לטובה" ממהלך העניינים בדרום לבנון.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"