על רקע מתיחות אזורית גדולה ואיום צבאי אמריקני ממשי, איראן וארצות הברית חוזרות לשולחן המשא ומתן בסבב שיחות שיתקיים מחר בסולטנות עומאן.
הנושאים הממתינים לפתרון רבים, והמכשולים עדיין קיימים ועמוקים, אך שני הצדדים , חרף המרחק הגדול בעמדות ביניהם, מוכנים לבחון האם הדיפלומטיה יכולה למנוע מהאזור סבב הסלמה חדש, שעשוי להיות הקשה ביותר מאז קריסת הסכם הגרעין לפני שבע שנים.
בעוד טהראן מדגישה כי המשא ומתן יתמקד אך ורק בתיק הגרעין, שואפת וושינגטון להרחיב את הדיון כך שיכלול גם גם את תוכנית הטילים של איראן והשפעתה האזורית.
עומאן מצידה מתכוננת לשוב ולמלא את תפקיד המתווכת, תוך הסתמכות על רקע ארוך של גישור בין שני היריבים המרים.
נראה כי על הפרק ישנם שלושה נושאים עיקריים.
א.תוכנית הגרעין האיראנית.
ב.תפקידה האזורי של טהראן.
ג.נושא הכטב"מים והטילים הבליסטיים.
לפי ההצהרות הרשמיות, טהראן מתעקשת שדיוני המשא ומתן יוגבלו אך ורק לתיק הגרעין. סוכנות הידיעות "תסנים" דיווחה מפי שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, כי מדובר בשיחות "עקיפות" שיתקיימו ברמה בכירה, בחסות עומאן ששימשה בעבר כמתווכת בין המדינות.
עראקצ'י אף כתב בפלטפורמת X כי "איראן תיכנס לשיחות עקיפות עם ארצות הברית במסקט, ללא תנאים מוקדמים, במטרה לבחון את ההיתכנות לחזרה למסלול משא ומתן אפקטיבי", והבהיר כי ארצו לא תקבל איומים או לחצים פוליטיים ככלי במשא ומתן.
עבאס עראקצ'י יעמוד בראש המשלחת האיראנית, ואילו את המשלחת האמריקנית יוביל סטיב ויטקוף, שליחו של הנשיא טראמפ למזרח התיכון.
גורם אמריקני המעורה בפרטי התכנון של שיחות המו"מ בין ארה"ב לאיראן סביב תוכנית הגרעין של טהרן אמר כי "המשלחות של שתי המדינות ישוחחו באותו חדר".
תמי ברוס,דוברת משרד החוץ האמריקני אמרה כי "שיחות המו"מ עם איראן בשבת יוכיחו אם טהרן רצינית". לדבריה, "השיחה כבר מאורגנת, וזה לא חלק מתוכנית גדולה יותר או מסגרת עבודה, אלא פשוט פגישה כדי לקבוע אם הם רציניים".
גורמים מדיניים אומרים כי הצלחת השיחות תלויה ביכולתם של שני הצדדים להתגבר על המכשולים, ובראשם המחלוקת על סדר הפעולות, הבטחות להמשכיות ההסכם במקרה של חילופי שלטון בארה"ב, וסירובה של טהראן לכל הגבלה על תוכניתה הביטחונית או קשריה האזוריים.
בעבר, הסכם הגרעין כלל הפחתה בהעשרת האורניום וצמצום במספר הצנטריפוגות, אך כיום השתנתה עמדת ארה"ב, שדורשת מאיראן ויתור מלא על תוכנית הגרעין.
יועץ הביטחון הלאומי בבית הלבן, מייק וולץ, הצהיר ב-16 במרץ בריאיון לרשת CBS כי יש לדרוש מאיראן לנטוש את כל מרכיבי תוכניתה הגרעינית, לרבות הטילים והעשרת האורניום, ואיים בהשלכות חמורות.
בנוסף, דורשת ארה"ב מאיראן להפסיק את תמיכתה בחות'ים בתימן ובחזבאללה וחמאס, לעודד את עיראק לפירוק המיליציות המזוהות עם טהראן, ולחדול ממסחר הנפט הבלתי חוקי.
דאגה ישראלית
ישראל חוששת שהמשא ומתן ייארך זמן רב ואיראן תנקוט בסחבת בשיחות ושכל הסכם שייחתם עם איראן יהיה זמני, כפי שהיה בשנת 2015.
היא מעוניינת בהסכם ארוך טווח, ואפילו בלתי מוגבל, דומה לעסקת לוב בשנת 2003, שבה פורקו כליל יכולותיה הגרעיניות של המדינה. החשש נובע מכך שמדענים איראנים יוכלו להפעיל מחדש את הפרויקט הגרעיני על בסיס הידע והניסיון שצברו, עם תום תקופת ההקפאה או לאחר תום כהונת הנשיא טראמפ.
לכן, ישראל רוצה פירוק מוחלט וקבוע של היכולת הגרעינית האיראנית, לצד פיקוח הדוק למניעת חידוש הפעילות – וללא מגבלות זמן.
בעוד שישראל שואפת לתוצאה של כניעה מוחלטת של איראן ופירוק מלא של כוחה הגרעיני, ייתכן שממשל טראמפ רואה את הדברים אחרת, החשש הישראלי הוא שארצות הברית תהייה מוכנה, בסופו של דבר, להשלים עם רמה מסוימת של יכולת גרעינית ונוכחות אזורית איראנית. מצב זה מעלה את השאלה המרכזית מבחינת ישראל: האם טראמפ יקבל דרישות איראניות מסוימות שניתן לחיות איתן מבחינתו, אך נחשבות לאיום אסטרטגי תמידי בעיני ישראל?
הנשיא טראמפ הצהיר השבוע כי אם טהרן לא תסכים לעסקה שתפרק את תוכנית הגרעין שלה, תידרש פעולה צבאית שבה תהיה מעורבת ישראל. "אם זה דורש פעולה צבאית, תהיה פעולה צבאית", אמר טראמפ. לדבריו, "ברור שישראל תהיה מעורבת בזה, היא תהיה המובילה של זה. אבל אף אחד לא מוביל אותנו, אנחנו עושים מה שאנחנו רוצים לעשות."
גורמים ביטחוניים מעריכים כי האסטרטגייה האיראנית במשא ומתן תהייה כי איראן מתנגדת.
בתוקף לפרק את פרוייקט הגרעין האיראני לפי המתכונת שהייתה בלוב בשנת 2003. לעומת זאת היא מוכנה להתחייב להגיש לטראמפ כל ערבות שהוא ירצה כי היא לא תייצר נשק גרעיני בתנאי שהפרוייקט יישאר בשלמותו.
להערכתם, אפשר שהאיראניים ידרשו מחווה של רצון טוב והסרה חלקית של הסנקציות האמריקניות כבר בתחילת המשא ומתן, האיראניים יסרבו לדון בתוכנית הטילים הבליסטיים שלהם ויתעקשו להתנגד לפיקוח בינלאומי על המתקנים הצבאיים שלהם שבהם יש רכיבי מחקר ופיתוח של תוכנית הגרעין.
אחד המתקנים האלה הוא בסיס פרצ'ין צפונית לטהראן שבו על פי החשד איראן מפתחת את מנגנון המרעום של הפצצה הגרעינית.
הערה: פורסם לראשונה ב:"אפוק"