בביקורו ההיסטורי במדינות המפרץ, הנשיא טראמפ שב לבמה הבינלאומית והותיר חותם כבד משקל על סדר היום האזורי והעולמי.
טראמפ, שהגיע לסעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות, בראש משלחת רחבה של בכירים אמריקנים, אנשי עסקים ומשקיעים, פתח את סבב הביקורים שלו בסעודיה .
בתחנה הראשונה שלו בסעודיה, הוכרזו השקעות עצומות שמוערכות ביותר מ-600 מיליארד דולר בתחומי ביטחון, טכנולוגיה, אנרגיה ובינה מלאכותית.
אך ההפתעה האמיתית של טראמפ הייתה הכרזתו בסעודיה על הסרת הסנקציות האמריקאיות מסוריה, הנשיא אף נפגש עם נשיא סוריה החדש, אבו מוחמד אלג'ולאני, במה שנראה כמהלך ראשון בתהליך הסדרה אזורית מחודשת.
גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי הביקור היה ברובו כלכלי אבל היו לו גם מסרים מדיניים.
לדבריהם, הביקור שיקף את העומק והחשיבות של השותפות האסטרטגית ההיסטורית בין ארה"ב למדינות המפרץ שהשפעתן גדלה מאוד בעשור האחרון והן צפויות לשחק תפקיד מרכזי בעתיד המזרח התיכון, בביטחון, בטכנולוגיה ובמדיניות.
למדינות המפרץ יש חשיבות גדולה בכל מה שקשור ליריבות הכלכלית בין ארה"ב לסין, השקעות בתחום הבינה המלאכותית והביטחוני קשורות ישירות למאבק עם סין על ההובלה הגלובלית ולמזרח התיכון יש תפקיד מפתח בגלל מיקומו, עושרו האנרגטי וההון העצום שהוא מסוגל להשקיע בתחומים אלה.
נקודת חשובה בביקור בסעודיה הייתה החלטתו הדרמטית של טראמפ להסיר את הסנקציות האמריקניות מעל סוריה. הנשיא האמריקני הגיע למסקנה כי המזרח התיכון רוצה בכך שארה"ב ואירופה ישנו את הגישה כלפי סוריה החדשה והחליט לתת לזה צ'אנס.
הסנקציות המשתקות ו"חוק קיסר" בארה"ב גרמו נזק אדיר לכלכלה הסורית ומנעו כל אפשרות לשיקום אחרי עשור של מלחמה.
המהלך החדש של טראמפ יוצר פתח חדש לפתרון פוליטי, ואף מעניק לגיטימציה למנהיגות החדשה בדמשק.
סעודיה הפעילה לחצים על הנשיא טראמפ ללכת בכיוון הזה, ליורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן היו שתי מטרות , האחת היא למנוע מאיראן לנצל את הוואקום בסוריה לצורך חיזוק אחיזתה, והשנייה היא להחזיר את סוריה אל תוך המרחב הערבי – כדי לצמצם את ההשפעה הטורקית והישראלית במדינה.
טראמפ קיבל את ההחלטה בניגוד להמלצות של בכירים בממשלו.
אולם דרכו של הנשיא טראמפ להסיר את הסקציות מעל סוריה לא תהייה קלה, חלק מהן ניתן להסיר כי הן בידי הנשיא להחליט, אך סנקציות אחרות, כמו "חוק קיסר", תלויות באישור הקונגרס.
הנשיא יכול להשעות חלק מהסנקציות מטעמים של ביטחון לאומי, אבל כדי להסיר אותן לחלוטין הוא יזדקק לתמיכת הקונגרס.
עוד נושא מרכזי שעמד על סדר היום בביקורו של הנשיא טראמפ במפרץ היה חידוש המו"מ עם איראן בנוגע להסכם גרעיני חדש.
טראמפ, מעדיף פתרון דיפלומטי על פני עימות צבאי: הוא רוצה לשדר ש'הדלת פתוחה' לעסקים ולהשקעות, ולא לעימות צבאי.
מדינות המפרץ רוצות בהסכם חדש בין ארה"ב לאיראן,הן חוששות שבעימות צבאי,איראן תתקוף את שדות הנפט שלהן ואת הבסיסים האמריקניים בשטחן, הן עסוקות בפיתוח פנים-מדינתי – והסכם עם איראן ישרת גם אותן.
איראן נחלשה אסטרטגית בעקבות המלחמה, "ציר הרשע" האיראני מתפרק, המשטר הסורי של בשאר אסד קרס, חיזבאללה בלבנון חטף מכה קשה מאוד, וישנה מלחמה קשה בעזה. טראמפ מבין זאת – ואינו רוצה במלחמה כוללת חדשה במזרח התיכון.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי הנשיא טראמפ חיפש בביקורו הישגים כלכליים מידיים שיוכל להציג לציבור בוחריו.
בתחום המדיני, הוא רוצה לסיים את הסכסוכים האזוריים – בסוריה, איראן, לבנון ועזה , הוא גורס כי רק כך ניתן להבטיח כלכלה משגשגת. והביקור הזה, עם התחנות שנבחרו במפרץ, משרת בדיוק את המטרה הזו, האם הוא ישיג את מטרתו זה כבר סיפור אחר, במזרח התיכון הכל יכול להשתנות כהרף עין בניגוד לכל התחזיות.
לסיכום: ביקורו של טראמפ במדינות המפרץ לא היה עוד סיור מדיני, אלא ניסיון מובהק לעצב מחדש את סדרי העדיפויות האזוריים והבינלאומיים של ארה"ב.
בין עסקאות ענק, מהלכים נועזים כמו הסרת הסנקציות על סוריה, וניסיון לגשר את הפערים עם איראן בנושא הגרעין טראמפ חידש את בריתו עם מדינות המפרץ, אך לא עסק כלל בבעיותיה הביטחוניות של ישראל, ייתכן כי לשם כך הוא יגיע בהמשך הדרך לביקור מיוחד בישראל.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"