לאחר שניסה לקדם את מה שכינה "הוועדות העממיות" ברצועת עזה, נחשף הקשר הישיר של יאסר אבו שבאב למערכת הביטחון הישראלית.
על פי גורמים ביטחוניים, אבו שבאב גויס על ידי שב"כ וצה"ל, ומשמש כגורם שטח מרכזי לאבטחת חלוקת הסיוע ההומניטרי מטעם חברה אמריקאית לתושבי מזרח רפיח – אזור הנמצא בשליטה צבאית ישראלית.
לפי ההערכות של מערכת הביטחון, אבו שבאב עומד בראש מיליציה חמושה בת 100 עד 300 לוחמים, המצוידים ברובי קלצ'ניקוב שמקורם בשלל צבאי שנלקח על ידי צה"ל במהלך הלחימה בעזה.
בחמאס טוענים כי תפקידו אינו מסתכם באבטחת סיוע בלבד – אלא גם בסיוע ישיר לצה"ל בפירוק מטעני חבלה ובאיתור מנהרות ומסירת מידע על החטופים,הכל במטרה לצמצם את הסיכון לחיילי צה"ל.
הרקע האישי של אבו שבאב רק מעצים את הדימוי השנוי במחלוקת שלו.
הוא שוחרר ממאסר של חמאס עם תחילת המלחמה האחרונה, לאחר שהורשע בעבירות סמים וסחר בהם, ובחודשים האחרונים בלט בפעולות של חסימת דרכים, שוד שיירות סיוע, והצתת עימותים בין חמולות מקומיות. לאחרונה אף נראה חמוש, כשהוא מצהיר שהוא מאבטח את שיירות הסיוע מטעם ארגון אמריקאי בעזה – כל זאת תוך תיאום, לדבריו, עם "הרשויות החוקיות", כלומר הרשות הפלסטינית ברמאללה.
לפי מקורות פלסטיניים, אבו שבאב פועל גם תחת חסותו של הגנרל בהאא' בעלושה ממנגנון המודיעין הפלסטיני – יריב מובהק של חמאס, שבניו נרצחו על ידי הארגון לפני מספר שנים בנקמה על פעילותו נגד אנשיו. עם זאת, גם מקורות אלו מודים בקיומו של קשר ישיר בין אבו שבאב לבין שירות הביטחון הכללי של ישראל.
גורמים מדיניים בישראל מסרו כי שלושה בכירים עומדים מאחורי "פרויקט אבו שבאב": ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש השב"כ רונן בר והרמטכ"ל הרצי הלוי. היוזמה החלה בשב"כ, ואושרה על ידי שר הביטחון וראש הממשלה.
במערכת הביטחון מעריכים כי היחלשות חמאס מאפשרת כעת גיוס רחב יותר של משתפי פעולה מתוך הרצועה, עם קריסת מחסום הפחד ותחושת ייאוש גוברת.
"תושבי הרצועה רוצים לחיות", אמר גורם ביטחוני, "והם מבינים כי שיתוף פעולה עם ישראל הוא לעיתים הדרך היחידה לשרוד ולהביא לסיום שלטון חמאס."
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"