גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי ביקורו של ראש המודיעין המצרי חסן רשאד אתמול בישראל ופגישתו עם ראש הממשלה נתניהו וראש השב"כ החדש דוד זיני מסמלת הפשרה במתיחות הגדולה בין ישראל למצרים שהתעצמה מאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר 2023.
לדבריהם,המפגש הזה הוא מבחינה מסויימת המשך לשיחת הטלפון בין נשיא מצרים א-סיסי לבין ראש הממשלה נתניהו שנעשתה בלחץ אמריקני, בעת שהנשיא טראמפ ביקר בארץ, שבה הזמין הנשיא המצרי את ראש הממשלה להשתתף בועידת הפסגה באשרם א-שיח'.
גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי פגישת נתניהו-רשאד מצביעה על רצון הדדי בישראל ובמצרים לחדש ולתחזק ערוצי תקשורת גבוהים ביניהן על רקע הדרישה האמריקנית ליישם את תוכנית השלום של הנשיא טראמפ למזה"ת ולבסס את הסכם השלום בין שתי המדינות.
העובדה שנשיא מצרים א-סיסי שלח לישראל את ראש המודיעין שלו מדגישה כי מצרים רואה את עצמה כשחקן מרכזי באזור ומתווכת ומשפיעה על ההסדר האזורי החדש שהנשיא טראמפ מנסה לבסס באזור.
עיתוי הפגישה הוא רגיש על רקע הפסקת האש ברצועה והצורך לייצב את המצב הביטחוני, כך שגם מצרים וישראל נדרשות לשיתוף פעולה סביב נושא זה.
גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי מבחינת מצרים המשך המתיחות או הרגיעה ביחסי ישראל מצרים תלוי בהתנהלות הישראלית בתקופה הקרובה ובמידת יישום הסכם הפסקת האש ברצועת עזה. מצרים טוענת כי הסיבה העיקרית להסלמה הייתה מדיניותה של ישראל כלפי הפלסטינים, ושינוי כיוון עשוי לסייע בהרגעת היחסים.
המתיחות בין שתי המדינות הגיעה לשיאה לאחר שישראל השתלטה, במהלך המלחמה, על "ציר פילדלפי" ועל הצד הפלסטיני של מעבר רפיח, כאשר מצרים סירבה להכיר בשליטה הישראלית במקום.
לכך יש להוסיף את ההפרות של הסכם השלום בחצי האי סיני מצידה של מצרים.
בחודש שעבר הזהיר הנשיא א-סיסי כי מדיניות ממשלת ישראל עלולה לאיים על הסכמי השלום הקיימים, ובראשם הסכם קמפ-דייוויד, ואף כינה את ישראל במילה "האויב" , לראשונה מאז נחתם ההסכם בשנת 1979.
בחודשים האחרונים ניהלה מצרים פעילות דיפלומטית נרחבת נגד ישראל על רקע המלחמה המשכת ברצועה ועודדה מדינות נוספות להכיר במדינה פלסטינית.
מצרים ראתה בתוכנית ההגירה של טראמפ איום על ביטחונה הלאומי ומרכיב שמחריף את היחסים בינה לבין ישראל, כעת כשהנושא ירד מעל הפרק במסגרת תוכנית השלום של טראמפ, הדבר סייע להפחתת המתיחות בינה לבין ישראל.
גורמים מדיניים אומרים כי מצרים מתנה את המשך הפשרת המתיחות ביחסים עם ישראל בכך שישראל תעמוד בהתחיבותה להפסקת אש מלאה ולא תחזור למעגל הלחימה ותתחייב לפתוח באופן קבוע את מעבר רפיח.
גורמים ביטחוניים בכירים מעריכים כי למרות הפגישה בין ראש הממשלה נתניהו לראש המודיעין המצרי חסן רשאד,אין סימן ברור שהושגה פשרה אסטרטגית חדשה בין שתי המדינות שמהווה שינוי מהותי במדיניות של מצרים או ישראל והתגברות על המתיחות והחשדנות ההדדית, היחסים בין שתי המדינות מבוססים על הסכם השלום מאז 1979 והם התאפיינו לאורך השנים בשקט דיפלומטי יחסי ואינטרסים ביטחוניים הדדיים ולא בהכרח על ידידות אמיתית, הפגישה מהווה "אבן דרך" חיובית והצהרה על נכונות לשיתוף פעולה אך היא עדיין לא משנה את התמונה הבסיסית ביחסים בין שתי המדינות.
האמון בין שתיהן עדיין מוגבל מאוד מאז פרוץ המלחמה, האינטרסים לא תמיד חופפים ולא ברור עדיין לאן פני הדברים, הרבה תלוי במידת ההצלחה של יישום תוכנית השלום של טראמפ.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"


