האם טורקיה מעוניינת בפיוס עם ישראל?

טורקיה משדרת איתות כי היא מחפשת הפשרה ביחסים עם ישראל תוך שמירה על השפעתה במזרח התיכון והמעורבות שלה ברצועת עזה, גורמים בכירים בירושלים מגלים ספקטיות וחשדנות כלפי העמדה הטורקית החדשה.

על פי גורמים מדיניים בכירים בירושלים, טורקיה מגבירה את הפעילות המדינית שלה באזור ומנסה למצב את מעמדה כמעצמה אזורית ולנצל לטובתה את הקשרים הטובים שיש לנשיאה רג'ב טיפ ארדואן עם הנשיא האמריקני טראמפ.

הנשיא ארדואן מנסה לתווך בין ארה"ב לאיראן כדי למנוע את המלחמה הצפויה, שלהערכתו עלולה להציף את ארצו בפליטים מאיראן ולחזק גם את מעמדה של ישראל לאזור, הוא מאוד רוצה שהאיום האיראני על ישראל יישמר, לכן בהסכמת הנשיא טראמפ הוא שיגר את שר החוץ שלו הקאן פידאן לנהל מגעים עם כל הצדדים המעורבים בסכסוך, המהלך הזה זכה לגיבוי מצד מדינות המפרץ, סעודיה, עומאן וקטאר.

במקביל, שר החוץ הטורקי הקאן פידאן, שרק בשבוע שעבר טען כי ישראל מעודדת את ארה"ב לתקוף את איראן, שיגר ב-30 בינואר איתות לישראל כי טורקיה תחדש את יחסי הסחר איתה לאחר שתסתיים לחלוטין המלחמה ברצועת עזה ותותר כניסת סיוע הומניטרי לרצועה.

גורמים מדיניים בירושלים הופתעו מההכרזה הטורקית,נראה כי הנשיא ארדואן נענה לבקשתו של הנשיא טראמפ להפשיר את המתיחות בינו לבין ישראל על רקע התנגדותה למעורבות טורקית ישירה ברצועת עזה ומתוך רצון לקדם את ההסכם הביטחוני בין ישראל לסוריה שהפכה להיות השלוחה הגדולה של טורקיה במזרח התיכון לאחר נפילתו של משטר בשאר אסד ועליית אחמד א-שרע לשלטון.

ישראל מתייחסת לטורקיה כיריב אזורי מר, יש לה עדיין קשרים דיפלומטים עמה אבל הם נמצאים במגמה של הסלמה מתמדת על רקע כוונות ההתפשטות של הנשיא ארדואן במזרח התיכון, תמיכתו בחמאס,המאמץ שלו להשתלט על סוריה ולהקים בה בסיסים צבאיים כדי להדק את הבידוד על ישראל ושנאתו העזה לראש הממשלה נתניהו שאותו הוא כינה במילים " יותר גרוע מהיטלר".

שר החוץ הטורקי הקאן פידאן נשאל על הסיכוי שטורקיה תפנה למהלך של נורמליזציה עם ישראל והשיב כי "הקרע ביחסים אינו מבני אלא מותנה". לדבריו "ברגע שנכנסו לאפיזודה הנוכחית ביחסים בין טורקיה לישראל, כאשר ניתקנו את הסחר עם ישראל, הבהרנו שכל עוד המלחמה נמשכת ואין היתר להכניס סיוע הומניטרי, לא נחדש את הסחר. זה מראה שהבעיה שלנו היא לא עם ישראל, אלא עם המדיניות של ישראל , במיוחד כלפי הפלסטינים והגישה הנוכחית של השמדת עם בעזה. החרם לא מבני אלא מותנה".

גורמים מדיניים בכירים בירושלים אינם מתלהבים יתר על המידה, בלשון המעטה, מההצהרה של שר החוץ הטורקי שנעשתה, על פי ההערכה, בהוראת הנשיא ארדואן.

לדבריהם מדובר בצעד קטן שאינו מספיק כדי להפשיר את המתח הרב בין שתי המדינות ולפתור את המשבר העמוק ביחסים ביניהן.

הגורמים הבכירים בירושלים אומרים כי הרבה תלוי בנשיא טראמפ שיש לו קשרים הדוקים עם הנשיא ארדואן והשפעה רבה עליו,להערכתם, אם המשטר האיראני יקרוס תגבר היריבות בין ישראל לטורקיה מכיוון ששתיהן יהפכו למעצמות האזוריות המובילות במזרח התיכון, ארה"ב תצטרך לוודא שהיריבות הזו לא תהפוך לעויינות יתר שעלולה אף להתגלגל לכדי עימות צבאי, לנשיא ארדואן יש נטיות מגלומניות והוא רוצה לחדש את ימיה של האימפריה העותמנית, הוא רואה בישראל איום מרכזי על הביטחון הלאומי הטורקי, לכן טורקיה פועלת לנסות ולבודד את ישראל ולהקיף אותה מכל עבר באמצעות בריתות אזוריות, כרגע היא מנהל מגעים מתקדמים להצטרפות לברית אזורית עם סעודיה, פקיסטאן וסומליה.

פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי